”Ihmisten apua ihmisille”

Akaassa pakattiin avustuskonttia Syyriaan

76 kuution kontin pakkaaminen sujui Hyöty ja Työn työntekijöiltä Tuula Taljalta ja Jari Korkeasalolta jo rutiinilla: sairaalasängyt takaosaan, sairaanvuoteiden yöpöytien laatikot täyteen lääkeruiskulaatikoita.

76 kuution kontin pakkaaminen sujui Hyöty & Työn työntekijöiltä Tuula Taljalta ja Jari Korkeasalolta jo rutiinilla: sairaalasängyt takaosaan, sairaanvuoteiden yöpöytien laatikot täyteen lääkeruiskulaatikoita.

Akaan Teriskodin pihalla on lähiaikoina pakattu avustus- ja sairaalatarvikkeita sisältäviä kontteja muun muassa Afrikan Malawiin ja Gambiaan. Viime viikon perjantaina tontilla aloitettiin taas suuren merikontin täyttäminen: sairaalasänkyjä ja yöpöytiä takaosaan, alusastioita, vaippoja, siteitä ja lääkeruiskuja kaikkiin liikeneviin koloihin.

Akaasta kontti lähtee todennäköisesti jo tällä viikolla kohti Helsingin satamaa, jossa se nostetaan Saksaan menevään laivaan, joka päätyy Agaban satamakaupunkiin Jordaniaan. Jordaniassa kontin ottaa vastaan Jordan Health Aid Society, joka lastaa kontin rekka-autoon kyytiin, joka ajaa lastin puolessa päivässä perille sisällissodan runteleman Syyrian eteläiseen Shahbaan kaupunkiin. Shahbaa sijaitsee noin 90 kilometrin päässä Syyrian pääkaupungista Damaskoksesta, jonka asukkaista valtaosa on paennut kotoaan väkivaltaisuuksien vuoksi. Tuhannet ja taas tuhannet heistä elävät sisäpakolaisena Shahbaassa, joka on ainakin toistaiseksi välttynyt sotilaallisilta iskuilta.

Shahbaa on Suomessa vuodesta 2001 lähtien asuneen Mania Alkhatibin kotikaupunki.  Mania Alkhatib on Suomi-Syyria ystävyysseuran puheenjohtaja ja nyt, Syyriaan lähtevän kontin pakkaamista seuratessaan, tavallaan kaukana seuran perustoiminnasta eli kulttuuritapahtumien järjestämisestä.

–  Tämän projektin tarkoituksena on auttaa paikallisia ihmisiä järjestäytymään, toimimaan yhdessä ja auttamaan toisiaan. Suomella olisi niin paljon annettavaa; Suomikin on päässyt yli vaikeista ajoista. Haluaisin, että Syyriaankin syntyisi joskus toimiva ja vapaa yhteiskunta.

Manian mukaan Syyriassa paikalliset projektit estävät ihmisiä taistelemaan toisiaan vastaan, koska he keskittyvät auttamaan toisiaan. Avustustavarat – jotka tulevat todelliseen tarpeeseen – ovat tässä prosessissa Manian mukaan toivottavasti vain välikappale.

Syyrian tilanne on pahentunut niin sanotusta arabikeväästä 2011 lähtien. Mania on sanojensa mukaan allerginen sanalle sisällisota.

– Sisällisota on kansainvälisen yhteisön keksimä sana. Syyriassa tehdään kansanmurhaa. Syyrialaiset eivät taistele keskenään, Mania painottaa.

Manian Shahbaassa asuvat sukulaiset ja tutut toivovat häneen mukaansa vain yhtä asiaa:

– He haluaisivat elää tavallista arkea ja ihmisarvoista elämää ja olla esimerkiksi lain edessä tasa-arvoisia. Niin kauan kuin vallassa ovat väkivaltaa lietsovat murhaajat, se ei onnistu.

Kuukausien järjestelytyö

Suomesta Syyriaan lähtevä kontti ei ole suinkaan ensimmäinen Syyrian kriisin aikana perille toimittu avustuskuorma, mutta tällä kertaa kontin on tarkoitus raivata väylää parille muullekin kontille ja mahdollisesti kuukausittain jatkuvalle avulle. Sotilaallisista, maantieteellisistä ja poliittisista syistä ainoaksi vaihtoehdoksi jäi lopulta kuljettaa kontti Jordanian kautta. Turvallisen maahantuloreitin lisäksi  Syyriasta piti löytää tulli- ja verovapauden takaamiseksi sopiva ja rekisteröity hyväntekeväisyysjärjestö kontin vastaanottajaksi.

– Tämänhetkisen tilanteen vuoksi järjestäytymistä ei katsota Syyriassa hyvällä. Mutta onneksi vastaanottajaksi löytyi lopulta yhdistys, joka on viety rekisteriin ennen kansannousua ja jonka puheenjohtaja on lisäksi kirurgi. Se kelpasi.

Mania kertoo tietävänsä varmasti, että Syyriassa on kidutettuna kuollut ainakin 15 ihmistä humanitäärisen avun vuoksi, joten vastaanottajaa piti harkita tarkkaan.

–Siksi valitsin kohteeksi kotikaupunkini, jossa oikeasti tunnen ne ihmiset, joihin olen ollut yhteydessä. Tiedän, kuka tekee mitäkin, ja kuka on hyvä ja kuka ei.

Akaaseen Mania löysi tiensä Teriskotisäätiön toiminnanjohtajan ja Hyöty &Työn puheenjohtajan Esa Tasasen vanhan lähetystyötoverin Erkki Ikäläisen kautta.

Avustuskontti lähtee sisällisodan runtelemaan Syyrian Suomi-Syyria ystävyysseuran ja akaalaisen Hyöty&Työ -porjektin yhteistyön tuloksena.

Avustuskontti lähtee Syyriaan Suomi-Syyria Ystävyysseuran ja akaalaisen Hyöty&Työ -projektin yhteistyön tuloksena.

Perjantaina Teriskodin asukkaille ja vieraille tarjotun lihapulla-annoksen äärellä Mania kertoo, että hänellä ja Ikäläisellä on takana seitsemän kuukauden paperi-, selvittely- järjestely- ja tarkastelutyö. Akaan yhteyshenkilönä toiminutta, ely-keskuksen rahoittaman Hyöty&Työn toiminnanjohtajaa Heikki Lähteenmäkeä Mania kuvaa ”ihmeellisen kärsivälliseksi mieheksi.”

–  Moni olisi jo luovuttanut, mutta tässä sitä nyt ollaan. Tämä on legendaarista! Kiitän syvällisesti suomalaisia – täällä on vahva kulttuuri auttaa. Tämä on ihmisten apua ihmisille,  Mania kiittelee, kun konttiin kärrätään lisää lahjoituksena eri sairaaloilta ja yrityksiltä saatua tavaraa.

Noin 4000 euron rahtikustannuksista perille vastaa Suomi-Syyria ystävyysseura.

– Hei, siellä yläkerrassa on sata kappaletta niitä huopia. Eikös siellä tule talvella kylmä? toiminnanjohtaja Heikki Lähteenmäki huhuilee tavaroita pakkaavalle Hannu Sakarille.

–  Vuoristoalueella voi mennä pakkaselle, ja se on sellaista kylmyyttä, mikä käy luihin, Mania vahvistaa.

Mania Alkhatib kaivaa käsilaukustaan arabiankielisen Kalevalan. Junamatkalla kotiin pääkaupunkiseudulle on hyvä syventyä suomalaiseen kansalliseepokseen. Suomeen syyrialaisen miehen kanssa solmimansa avioliiton kautta päätynyt kahden alakouluikäisen lapsen äiti kertoo lukeneensa lasten Kalevalan jo kouluaikoinaan Syyriassa.

Siihen, milloin hän voisi vapaasti ja turvallisesti matkustaa entiseen kotimaahansa lastensa kanssa, Mania ei osaa vastata.

–  Liian vaikea kysymys. Jos haluan käydä Syyriassa, minun pitää tehdä se tällä hetkellä salaa.

Syyrian avustuskontin lähteminen Akaasta on vaatinut Suomi-Syyria ystävyysseura ry:n puheenjohtaja Mania Alkhatibilta kuukausien järjestelytyöt. Hyöty&Työn toiminnanjohtajalta Heikki Lähteenmäeltä kontin pakkaamisen organisointi sujuu rutiinilla.

Syyrian avustuskontin lähteminen Akaasta on vaatinut Suomi-Syyria Ystävyysseura ry:n puheenjohtaja Mania Alkhatibilta kuukausien järjestelytyöt. Hyöty&Työn toiminnanjohtajalta Heikki Lähteenmäeltä kontin pakkaamisen organisointi sujuu rutiinilla.

Tuula Talja aloitti Syyrian avustuskontin pakkaamisen perjantaina Toijalassa. Sairaalatarvikkeiden lisäksi konttiin pakataan muun muassa tuhat kiloa kaurahiutaleita.

Tuula Talja aloitti Syyrian avustuskontin pakkaamisen perjantaina Toijalassa. Sairaalatarvikkeiden lisäksi konttiin pakataan muun muassa tuhat kiloa kaurahiutaleita.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?