Hollarin silta vihittiin käyttöön

Pekka Välimäki sai kunnian katkaista sinivalkoisen nauhan. Nauhaa kannattelee tiehoitokunnan puheenjohtaja Ilpo Tapala (vas.).

Pekka Välimäki sai kunnian katkaista sinivalkoisen nauhan. Nauhaa kannattelee tiehoitokunnan puheenjohtaja Ilpo Tapala (vas.).

Raidiston kylässä, Taipaleen tuntumassa Kylmäkoskella vietettiin lauantaina siltajuhlaa, kun uusi Hollarin silta Ammeenmäen yksityistiellä vihittiin käyttöön. Nauhan katkaisi Hollarin tilan vanhaisäntä Pekka Välimäki, 85, joka muistaa myös edelliset kolme siltaa.  Ennen sotia Tarpianjoki ylitettiin neliskanttista, kivillä veteen upotettua arkkusiltaa pitkin, ja sellainen oli myös vuonna 1947 rakennettu silta. Välimäki veti tiehoitokuntaa, kun vuonna 1967 paikalle tehtiin silta paalujen päälle.

– Se oli jo täyskyllästetty ja kesti puolta kauemmin kuin edelliset. Ensimmäiset olivat parikymmentä vuotta, seuraava pikkuisen vaille viisikymmentä ja tästä uudesta meikäläinen voi sanoa, että se on melkein ikuinen. Aina tuplalla on menty eteenpäin, Pekka Välimäki toteaa.

Jonkinlainen kulkuyhteys paikalla on ollut kauan, karttatiedon mukaan ainakin jo 1800-luvun puolivälistä.

Ammeenmäen yksityistiehoitokunta sai siltahankkeen 370 000 euron kustannuksiin 75 prosentin avustuksen Pirkanmaan Ely-keskukselta. Hollarin tilan nykyisen isännän Arto Välimäen mukaan ilman avustusta silta olisi jäänyt tekemättä.

– Jos sitä ei olisi tullut, tässä korjattaisiin vanhaa siltaa, Välimäki arvelee.

Tiehoitokunta toivoo saavansa avustusta myös Akaan kaupungilta. Kaksitoista osakasta lyhentävät omaa osuuttaan sillalle erikseen laskettujen yksiköiden mukaan. Ylämaankarjaa Taipaleella kasvattava Jukka Franssila on yksi siltaosakkaista, vaikka siltaa hän ei tilan töihin tarvitsekaan.

– Tästä voi silloin paremmalla omallatunnolla ratsastella. Meille pääasiallinen käyttö on hevosliikennettä, Franssila kertoo.

Tietoiveita kylällä on vielä uuden sillan jälkeenkin. Pekka Välimäki toivoo valtiolta parempaa hoitoa Taipaleentielle ja kääntymiskaistoja valtatie 9:lle Taipaleen risteykseen. Tieasiaa hän kävi puhumassa lauantaina myös Kylmäkoskella vierailleelle kansanedustaja Mikko Alatalolle.

– Ysitielle on tehty suunnitelmat kääntymiskaistalle. Nyt Urjalasta päin tultaessa on kauhea paikka kääntyä vasemmalle Taipaleelle, kun autoa tulee vastaan ja rekkaa on takana. Siinä on monta autoa kolarissa, jos jotain sattuu. Siihen pitäisi saada korjaus. Samaten nyt olisi Taipaleentien vuoro, kun saatiin silta.

 Yleisö sai muistoja siltanauhasta. Arto Välimäki (vas.) ja  Pekka Tapala avustivat, kun Elma Tapala leikkasi itselleen muiston nauhasta. Takana Iitu Tapala ja sinisessä paidassa Topi Nikkilä.


Yleisö sai muistoja nauhasta. Arto Välimäki (vas.) ja Pekka Tapala avustivat, kun Elma Tapala leikkasi itselleen muiston. Takana Iitu Tapala ja sinisessä paidassa Topi Nikkilä.

40hollarinsilta4
Siltajuhlaa vietettiin lauantaina Raidiston kylässä.

Siltajuhlaa vietettiin lauantaina Raidiston kylässä.

40hollarinsilta6

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?