Sivistysjohtaja puhuu jo katastrofista

Pappilan oppilaita siirretään myös Aseman koululle

1.8.2014 lakkautettu Aseman koulu otetaan maanantaina käyttöön, kun sinne siirtyy kaksi ryhmää Pappilan koululta Toijalasta. Muita väistötiloja ei Akaan kaupungista enää löytynyt.

1.8.2014 lakkautettu Aseman koulu otetaan maanantaina käyttöön, kun sinne siirtyy kaksi ryhmää Pappilan koululta Toijalasta. Muita väistötiloja ei Akaan kaupungista enää löytynyt.

Pappilan koululta Toijalasta siirretään sisäilmaongelmien takia kaksi luokkaa Kylmäkosken Aseman koululle. Akaan kaupunki ottaa 1.8.2014 vähäisen oppilasmäärän vuoksi suljetun koulun käyttöön, koska muita väistötiloja ei enää ole.

Asemalle lähtevät Pappilan koulun 1–2-yhdysluokka sekä kolmas luokka. Oppilaita lähtee 39, opettajia kaksi ja avustajia yksi.

Akaan sivistysjohtajan Jukka Oksan mukaan tekninen toimi asentaa Aseman koululle kahteen luokkaan torstaina taulut. Perjantaina Asemalle muutetaan Pappilan koululta oppilaiden pulpetit, opettajanpöytä ja muuta materiaalia ja tavaraa niin, että evakossa pärjätään näillä näkymin syyslomaan saakka eli vajaa kuukausi.

– Maanantaista alkaen bussi vie oppilaat Pappilan koululta Asemalle ja tuo iltapäivällä takaisin. Ruoka tulee Arvo Ylpön keittiöltä. Aseman koulun ruokasalin penkkejä ja pöytiä ei ollut vielä viety pois. Keittiöstä olisi pitänyt kesän aikana purkaa koneita ja laitteita, mutta tekninen toimi ei ollut onneksi ehtinyt sitä tehdä, Oksa kertoo.

Kolme pommia viikon sisällä

Sivistysjohtaja Jukka Oksa kiersi Pappilan koululla terveystarkastajan kanssa tämän viikon tiistaina. Koululla tehtiin keväällä rakennetutkimuksia, ja kesällä ja alkusyksystä tiloja on remontoitu. Uusiin evakuointeihin päädyttiin siksi, että koululla pitää tehdä lisää tutkimuksia.

Pappilan koululla on tehty korjauksia muun muassa liikuntasalissa, jonka pitäisi olla käytössä taas maanantaina 22. syyskuuta. Seuraavaksi koululla tutkitaan kahden luokan välistä välipohjaa, koska oireilu näissä tiloissa on jatkunut.

Pappilan koululla on tehty korjauksia muun muassa liikuntasalissa, jonka pitäisi olla käytössä taas maanantaina 22. syyskuuta. Seuraavaksi koululla tutkitaan kahden luokan välistä välipohjaa, koska oireilu näissä tiloissa on jatkunut.

– Koulun keskellä on toisessa ja kolmannessa kerroksessa päällekkäin kaksi tilaa, joissa on selvästi oireiltu viime talvena ja taas tänä syksynä. Kevään tutkimuksessa oli otettu vain kuitupölynäytteitä, joissa ei ollut mitään. Koska oireilu on jatkunut, tutkimuksen tehnyt Jommi Suonketo kirjoitti raporttiin, että välipohja pitäisi tutkia. Päätimme, että tyhjennämme kaksi luokkaa niin, että tekninen toimi pääsee tekemään tutkimukset.

Pappilan koulun 3–4-yhdysluokka sekä 6. luokka on jo aiemmin siirretty sisäilmaongelmien ja korjaustöiden alta Toijalan yhteiskoululle. Myös Arvo Ylpön koulun oppilaita on tänä syksynä jouduttu siirtämään kaupungin nuorisotiloihin ja tällä viikolla myös koulun liikuntasaliin, kun Kätevä-rakennuksen alapohjasta löytyi haitallisia mikrobeja. Myös Kätevässä on oireiltu.

Homeista puutavaraa kätkeneeseen kellariin pääsee sekä ulkoa että opettajanhuoneesta.

Homeista puutavaraa kätkeneeseen Rasin koulun kellariin on päässyt sekä ulkoa että opettajainhuoneesta. Kellaria on tyhjennetty ja puhdistettu tällä viikolla .

Rasin koululla Viialassa saatiin viime viikonloppuna korjattua yhden luokan katossa ollut vesivuoto. Myös Rasilla on kärsitty epäterveen sisäilman aiheuttamista oireista, ja heti maanantaina paljastuikin vesivuotoa pahempi ongelma. Koulun kellarista löytyi mädäntyneitä ja homeisia puuhyllyjä ja -laatikoita, jotka Akaan vt. kiinteistöpäällikkö Juha Jalosen mukaan ovat hyvinkin voineet aiheuttaa oireilua. Kellariin on ovi koulun opettajainhuoneesta.

Sivistysjohtaja Oksa löytää nopeasti sanat kuvaillessaan nykyhetkeä.

– Kyllä katastrofi aika hyvin tätä tilannetta kuvaa, jos on kolme tällaista pommia viikon sisällä. Ja kun on syksystä asti oltu Ylpön koulun kanssa jo siellä ja täällä. Keinot alkavat loppua, Oksa sanoo.

Opetuksen lisäksi koulujen sulkemisesta kärsivät monet muutkin kaupunkilaiset.

– Liikuntatiloja on muutenkin ollut pois käytöstä, ja nyt on tosi iso isku, että Arvo Ylpön salia oi ole. Tämä koskettaa jo isoa osaa kuntalaisista.

Salitiloja on ollut rajoitetusti käytössä jo puolentoista vuoden ajan, koska Viialassa peruskorjataan parhaillaan sisäilma- ja kosteusongelmista kärsinyttä Keskustan koulua ja sen palloiluhallia ja muita liikuntatiloja. Pappilan koulun salin korjaukset on saatu pian tehtyä, ja salin pitäisi olla käytössä maanantaina 22. syyskuuta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?