Itellan uutta keskusta houkuteltiin myös Akaaseen

Satamatien logistiikkakeskus jatkaa toimintaansa

Myös Itellan logistiikkakeskus Toijalassa on osa postinjakeluketjua, jonka päässä ovat muun muassa postilaatikot ja pakettiautomaatit.

Demarikansanedustajat Jukka Gustafsson ja Pia Viitanen vierailivat Itellan logistiikkakeskuksessa Satamatiellä viime vuoden marraskuussa. Itellan suunnitelmat kolmen keskuksen yhdistämisestä Pirkanmaalla eivät vaikuta toimintaan Akaassa.

Itella on kertonut suunnittelevansa uutta logistiikkakeskusta Pirkkalaan. Itellan kiinteistötoimintaa Suomessa hoitava Itella Real Estate Oy lähetti Pirkkalan kunnanhallitukselle tonttivarauspyynnön Linnakalliossa sijaitsevasta noin 7,4 hehtaarin maa-alueesta.

Itella tarvitsee maata, koska se aikoo keskittää kolmessa eri osoitteessa sijaitsevat Itella Logistiikan toiminnat yhteen osoitteeseen Pirkanmaalla. Itella Real Estaten toimitusjohtajan Marko Tulokkaan mukaan suunnitelmat eivät vaikuta Akaassa Satamatiellä olevan logistiikkakeskuksen toimintaan.

– Tällä ei ole vaikutusta Akaan alueeseen. Se koskee Tampereella kolmea toimipistettä eli Viinikkaa, Nekalaa ja Multisillassa, postikeskuksen yhteydessä olevaa terminaalia.

Itella Real Estate myi Satamatien logistiikkakeskuksen joulukuussa 2012 mutta jäi rakennukseen vuokralaiseksi pitkällä sopimuksella. Marko Tulokkaan mukaan toiminta jatkuu edelleen normaalisti.

Akaa on liian kaukana Tampereesta

Toimitusjohtaja Marko Tulokas kertoo, että ennen Pirkkalan tontin varaamista Itella Real Estate selvitti uuden keskuksen paikkaa myös Akaassa.

– Kyllä meillä on näistä keskusteluja ollut. Akaan kaupungilla silloin töissä olleen Leinosen Jaakon kanssa käytiin pitkään asioita läpi, Tulokas kertoo.

Akaaseen tullakseen Itella Real Estaten ei olisi tarvinnut ostaa maata. Sen sijaan se myi sitä viime vuonna Akaan kaupungille kuuden hehtaarin verran 303 965 eurolla. Nykyiselle kaupungin maalle, Satamatien logistiikkakeskuksen ja Elematicin pääkonttorin välimaastoon nousee parhaillaan kaupungin rakennuttama teollisuushalli, jonne Elematic tulee vuokralle. Elematic vuokraa myös koko kuuden hehtaarin maa-alueen Akaan kaupungilta.

Marko Tulokkaan mukaan Itella Real Estatella on vielä pieniä maaomistuksia samalla alueella, mutta suurin osa on nyt myyty. Sen enempää oma kuin ostomaa Akaassa ei ole Tulokkaan mukaan sopiva paikka uudelle logistiikkakeskukselle.

– Se ei olisi ollut vaihtoehto missään tapauksessa. Tämä johtuu siitä, että meidän pitää olla lähempänä Tamperetta. Kun tullaan isoilla rekoilla Helsingistä, ja ne puretaan terminaalissa, jatkojakelun pitää olla lähellä loppuasiakasta. Suurin osa massasta menee Tampereen seudulle ja ympäristökuntiin. Tämä on puhtaasti kustannustehokkuusajattelua, sanoo Marko Tulokas.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?