Nuorisovaltuustossa voi vaikuttaa omiin ja kavereiden asioihin

Luottamustehtävään haetaan aktiivisia akaalaisnuoria

Tebarek Peltonen (vas.), Niko Hormalainen, Sami Haavisto ja Oona Eskeli kannustavat akaalaisnuoria lähtemään ehdokkaaksi nuorisovaltuuston vaaleihin. Vastaavan nuoriso-ohjaajan Johanna Ala-Pappilan mukaan kaikenlaiset persoonat ovat tervetulleita toimintaan.

Tebarek Peltonen (vas.), Niko Hormalainen, Sami Haavisto ja Oona Eskeli kannustavat akaalaisnuoria lähtemään ehdokkaaksi nuorisovaltuuston vaaleihin. Vastaavan nuoriso-ohjaajan Johanna Ala-Pappilan mukaan kaikenlaiset persoonat ovat tervetulleita toimintaan.

15–20-vuotiaat akaalaisnuoret pääsevät tänä syksynä valitsemaan uutta nuorisovaltuustoa kaudelle 2015–2016. Samanikäiset voivat ilmoittautua ehdokkaaksi vaaleihin 1.–15.10. Ilmoittautumislomakkeen nuoret saavat postise. Lomake löytyy myös kaupungin nettisivuilta ja nuorisotiloilta. Lomakkeen voi palauttaa postitse tai suoraan kaupungin nuorisopalveluihin. 

– Ehdokkaan olisi hyvä olla aktiivinen ja kiinnostunut. Myös mielikuvitusta ja huumoria pitää olla. Kaikenlaiset persoonat mahtuvat kyllä nuorisovaltuustoon samalla lailla kuin aikuistenkin valtuustoon, toteaa Viialan alueen vastaava nuoriso-ohjaaja Johanna AlaPappila, joka toimii myös nuorisovaltuuston ohjaajana.

Aikaisempaa kokemusta ei tehtävässä tarvita, koska tukea ja apua on saatavissa vanhoilta valtuutetuilta.

– Tule vaikuttamaan omiin ja kavereiden asioihin, kannustavat nuorisovaltuustoon kuuluvat Oona Eskeli, Tebarek Peltonen, Niko Hormalainen ja Sami Haavisto.

Akaan 9-jäseninen, poliittisesti sitoutumaton nuorisovaltuusto valitaan kahdeksi vuodeksi. Viime kerralla ehdokkaiden vähäisen määrän takia vaaleja ei pidetty, vaan ehdolle asettuneet pääsivät suoraan nuorisovaltuustoon.

Jos tällä kertaa ehdokkaita ilmoittautuu enemmän kuin on paikkoja, vaalit toteutetaan postiäänestyksenä 5.–19.11. Äänestysmateriaali toimitetaan jokaiselle äänioikeutetulle kotiin. Jos vaalit pidetään, äänet lasketaan ja vaalitulos julkistetaan Toijalan nuorisotilalla pidettävässä Pikkupajassa 26.11.

Työ on tuottanut tulosta

Nuorisovaltuuston tehtävänä on tuoda nuorten näkökulmaa kaupungin päätöksentekoon ja toimintaan.

– Meillä ei ole hirvittävästi päätäntävaltaa, mutta voimme tehdä kannanottoja ja kertoa, mitä nuoret on mieltä asioista, Oona Eskeli määrittelee.

Nuorisovaltuusto on ottanut kantaa muun muassa kouluruuan tasoon, Akaan lukioiden yhdistymiseen, viialalaisoppilaiden matkakulujen korvaamiseen sekä nuorisotilojen aukioloaikoihin.

– Ainakin nuorisotilojen aukioloajat ovat lisääntyneet ja kouluruuan taso parantunut. Matkakulutkin korvataan viialalaisille, mutta se ei ole ainoastaan meidän ansiota, Oona toteaa.

Nykyisen nuorisovaltuuston jäsenet ovat Toijalasta ja Viialasta. Toiveena on saada mukaan nuoria myös Kylmäkosken alueelta.

Palo päästä vaikuttamaan

Akaan lukiossa toista vuotta opiskelevaa Oonaa kiinnostaa vaikuttaminen. Hän aikoo asettua myös uudelleen ehdolle.

– Minulla on aina ollut tietty palo yhteiskunnalliseen toimintaan, ja tietysti myös kokouspalkkio innosti. Ajattelin, että siitä saa vähän lisätienestiä, jos esimerkiksi ei saa kesätöitä. Mutta enemmän kuitenkin lähdin mukaan sen takia, että tykkään yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. Lisäksi yläasteella olin jaostossa, joka hoiti nuorisotilojen juttuja, Oona kertoo.

Nuorisovaltuustolla on omat edustajansa kaupunginhallituksen ja lautakuntien kokouksissa. Oona on mukana Akaan ja yhteistoiminta-alueen perusturvalautakunnassa. Viime viikon tiistaina hän istui lautakuntien kokouksissa kello 18:sta 21.30:een. Aiheet pyörivät muun muassa sote-uudistuksessa, raha-asioissa, terveysasemien kunnossa ja niiden tulevaisuudessa.

– Haluaisin käyttää puheoikeutta kokouksissa, mutta aika usein olen pihalla asioista. Aika paljon kuuntelen, mutta kyllä myös höpöttelen niiden valtuutettujen kanssa ja ne höpöttelee minulle.

Oonan mukaan kokoukset ovat opettaneet, että luottamustehtävät ovat vaativia.

– Se ei ole mitään helppoa, kun täytyy käydä kokouksissa ja istua siellä työpäivän jälkeen. Myöskään yhteistä kantaa ei ole helppo muodostaa, kun on vaikeita asioita.

Nuorisovaltuusto järjestää tapahtumia

Akaan lukion abit, 18-vuotiaat Tebarek Peltonen ja Niko Hormalainen ovat Oonan lailla ensimmäistä kauttaan nuorisovaltuustossa. Niko aikoo pyrkiä myös seuraavaan nuorisovaltuustoon, kun taas Tebarek miettii vielä ehdokkuuttaan.

Niko sanoo luottamustehtävien opettaneen, miten kaupunki toimii. Hän kiittelee myös nuorisovaltuuston hyvää porukkaa.

– Päätöksenteosta on oppinut sen, miten monen mutkan kautta kaikki asiat menee, ja kuinka jokin asia laitetaan vireille.

Tebarek edustaa nuorisovaltuustoa teknisessä lautakunnassa ja Niko kaupunkisuunnittelulautakunnassa. Nikon mukaan kiinnostavimpia ovat omaa asuinympäristöä koskevat asiat. Tebarek kuvailee teknisessä lautakunnassa käsiteltävien asioiden ja termien olevan välillä vaikeita ymmärtää.

– Olen vähän pihalla niistä, mutta onhan se kiva tietää, mitä lautakunta tekee. Muuten niitä asioita ei tulisi mietittyä.

Tebarekin mielestä mielenkiintoisinta nuorisovaltuuston toiminnassa ovat tapahtumat. Nuoret järjestivät viime keväänä paikallisia bändejä esitelleen ToukoFestin ja elokuun Hunajaviikolla Hunajadiskon. Nuorisovaltuusto on myös erilaisissa tapahtumissa markkinoimassa toimintaansa.

Tällä hetkellä Akaan nuorisovaltuuston puheenjohtajana toimiva, 22-vuotias automaatioasentajaksi valmistunut Sami Haavisto on kiinnostunut erityisesti kulttuuriasioita. Toista kauttaan istuva puheenjohtaja ei enää ikänsä puolesta voi asettua ehdolle, mutta hänen mukaansa nuorisovaltuusto on tarjonnut ainakin mahdollisuuden vaikuttaa.

39nuorisovaltuusto3

Vastaava nuoriso-ohjaaja Johanna Ala-Pappila (takana vas.) kiittelee nykyistä nuorisovaltuustoa aktiiviseksi. Siihen kuuluvat muun muassa Oona Eskeli, Tebarek Peltonen, Niko Hormalainen ja Sami Haavisto.

39nuorisovaltuusto2
Oona Eskeli, Tebarek Peltonen, Sami Haavisto ja Niko Hormalainen ovat nuorisovaltuuston jäseniä. Viimeistä kauttaan mukana oleva Sami toimii tällä hetkellä puheenjohtajana.

Oona Eskeli, Tebarek Peltonen, Sami Haavisto ja Niko Hormalainen ovat nuorisovaltuuston jäseniä. Viimeistä kauttaan mukana oleva Sami toimii tällä hetkellä puheenjohtajana.

Tebarek Peltonen (vas.), Niko Hormalainen, Sami Haavisto ja Oona Eskeli kuuluvat nykyiseen nuorisovaltuustoon. Nuoriso-ohjaaja Johanna Ala-Pappila ohjaa nuorisovaltuustoa.

Tebarek Peltonen (vas.), Niko Hormalainen, Sami Haavisto ja Oona Eskeli kuuluvat nykyiseen nuorisovaltuustoon. Nuoriso-ohjaaja Johanna Ala-Pappila ohjaa nuorisovaltuustoa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?