Yksityisen päiväkodin myynti norjalaisille ei vaikuttanut hoitoon Akaassa

Kaupunki hyödynsi Tenava-Toivoa lomautuksissa

Yksityinen päiväkoti Tenava-Toivo on toiminut Toijalassa Hämeentiellä lokakuusta 2012.

Yksityinen päiväkoti Tenava-Toivo on toiminut Toijalassa Hämeentiellä lokakuusta 2012.

Akaan kaupungin päiväkotihoito oli heinäkuussa kahden viikon ajan keskitetty kokonaan yksityiseen Tenava-Toivoon Toijalaan. Myös vuorohoitoa tarjoava Sahurin päiväkoti Viialassa oli tuolloin kiinni.

– Silloin ei ollut tarvetta vuorohoitoon, tai se oli hyvin minimaalinen. Pääsimme vanhempien kanssa ratkaisuun siitä, että lapsen on parempi olla kotona kuin järjestää muita vaihtoehtoja, sanoo Akaan päivähoidonjohtaja Anneli Säteri.

Kuten muutkin Akaan kaupungin työntekijät, myös päivähoidon henkilökunta on tänä vuonna seitsemän vuorokautta pakkolomalla. Hoidon keskittämistä kahdeksi viikoksi Tenava-Toivoon hyödynnettiin Anneli Säterin mukaan lomautuksissa.

– Se helpotti oleellisesti meidän tilannettamme lomautusten järjestämisessä. Lomautukset pystyttiin viemään päivähoidossa läpi kesän aikana keskitetysti.

Tenava-Toivossa myös kaupungin työntekijöitä

Kahden viikon keskittämisjaksolla Tenava-Toivossa työskenteli myös Akaan kaupungin hoitajia tai lastentarhanopettajia.

– Siellä oli yksittäisiä kaupungin työntekijöitä, joilla ei ollut täyttä kesälomaa tai he olivat syystä tai toisesta heinäkuussa käytettävissä. Jos on pieniä lapsia, on tarkoituksenmukaista, että on joltain osin tuttujakin hoitajia, Säteri sanoo.

Hänen mukaansa kaupungin työntekijöiden panosta ei vähennetä summasta, jonka Akaa Tenava-Toivon lastenhoidosta vuosittain maksaa.

– Ne ovat niin yksittäisiä päiviä heinäkuun aikana. Se summa, minkä me maksamme Tenava-Toivon toiminnasta, on palvelun vuosihinta, ja sitä ei välttämättä kannata laskea kuukausihintatyyppisesti.

Säteri korostaa, että päivähoidossa kuukaudet eivät ole veljeksiä keskenään.

– Heinäkuu on varmasti käyttö- ja täyttöasteeltaan kaikissa yksiköissä ja perhepäivähoidossa hyvin matala. On vaan hyvä, että lapsilla on oikeus yhtäjaksoiseen lomaan.

Akaan kaupungin ja Suomen Tenava päiväkotien välisen sopimuksen mukaan kaupunki ostaa hoitopaikkoja yli 3-vuotiaille. Heinäkuussa Tenava-Toivossa oli myös nuorempia lapsia.

– Joustamista on ollut myös Tenava-Toivon osalta, ja on voitu kuulla myös vanhempien toiveita ja saatu saman perheen lapsia samaan paikkaan, kertoo Anneli Säteri.

Norjalaisuus ei ole näkynyt

Suomen Tenava päiväkodit on maamme suurin yksityinen päivähoitotoimija. Tämän vuoden toukokuussa norjalainen Norlandia Care Group osti 59 prosenttia yrityksen osakkeista. Sillä on myös mahdollisuus ostaa loput osakkeista vuonna 2017.

5-vuotias Vilma ja 4-vuotias Otto piirsivät ja värittivät viime perjantaina sillä aikaa, kun muut lapset olivat päiväunilla.

5-vuotias Vilma ja 4-vuotias Otto piirsivät ja värittivät viime perjantaina sillä aikaa, kun muut lapset olivat päiväunilla. Kummallakin on Tenava-Toivossa monta lempikaveria.

Akaa ostaa siis päivähoitopalveluita norjalaisyritykseltä, jolle Tenava-Toivo nyt kuuluu. Akaan ostosopimuksen piti alkaa 1.8.2012, mutta tilojen hankkiminen ja remontoiminen lykkäsivät aloitusta lokakuun 2012 alkuun. Sopimus päättyy 31.7.2017.

Päivähoidonjohtaja Anneli Säterin mukaan omistusmuutos ei ole näkynyt mitenkään käytännön hoitotyössä tai kaupungin ja Tenava-Toivon välisessä yhteistyössä. Tenava-Toivon paikat täytetään edelleen kaupungille tehtävällä hakemuksella ja kaupungin päätöksen mukaan.

– Sopimuksen mukainen 80 lapsen optio on ollut käytössä koko viime toimintakauden. Nyt on vielä täyttämättä muutama paikka, joilla lapset aloittavat syyskuun aikana tai lokakuun alussa.

Anneli Säteri on ollut tyytyväinen Tenava-Toivolta ostettuun ja saatuun palveluun. Hänen mukaansa kaikissa käytännön asioissa on päästy kummankin osapuolen kannalta hyviin ratkaisuihin.

– Jos yleensä ostopalvelua on, niin se on täyttänyt ne odotukset, mitä siihen on asetettu. Vastaavan lastentarhanopettajan Maija Gislerin työpanos on ollut erityisen vastuullinen ja yhteistyökykyinen.

Säterin mielestä keskustelu siitä, mihin suuntaan yksityistä tai ostopalveluperiaatetta Akaassa viedään, on hyvä aloittaa viimeistään vuoden 2015 lopulla.

– Ainakin 2016 on se virstanpaalu, että täytyy tehdä laskelmat ja tulevaisuuden näkymät, onko tämä meillä pysyvä päätös vai tuotetaanko päivähoitopalvelut pääsääntöisesti omana tuotantona.

 

Yhteisistä tiloista koulun kanssa on puhuttu

Päivähoidonjohtaja Anneli Säterin mukaan tilanne Akaassa on alkaneena syksynä rauhallinen. Kaikki päivähoitoyksiköt ovat täynnä yksittäisiä paikkoja lukuun ottamatta.

– Toivon, että näillä yksiköillä ja tällä perhepäivähoitajamäärällä pärjätään tämä vuosi. Talousarvion kannalta ei varmasti ole mahdollista lisätä yksiköiden ja työntekijöiden määrää.

Akaa suunnittelee siirtävänsä koko päivähoitotoiminnan 1.8.2015 perusturvatoimesta sivistystoimen alle. Sivistystoimeen kuuluu muun muassa koko Akaan koulutoimi. Anneli Säterin mukaan jo nyt on keskusteltu päivähoidon ja koulujen yhteisistä, uusista tiloista. Toijalassa Pappilan ja Arvo Ylpön koulut pursuavat jo.

– Keskustelua on käyty nimenomaan Arvo Ylpön koulun kanssa tehtävästä yhteistyöstä ja tietyistä synergiaeduista, mitä voi tulla esioppilaiden ja päivähoidon osalta. Joka tapauksessa Toijalan taajamassa on varauduttava lisätilan tarpeeseen, ja valtakunnallisesti näyttää siltä, että ollaan siirtymässä isompiin yksiköihin. 120-paikkainen päiväkoti on lähes poikkeuksetta se, mitä nykyään rakennetaan.

Uuteen varhaiskasvatuslakiin on ehdotettu lapsimäärän ja kasvatushenkilöstön suhdeluvun tiukentumista, tuntiperusteista päivähoitolaskutusta ja mahdollisesti kotihoidon tuen jakamista isän ja äidin kesken. Anneli Säterin mukaan tämä kaikki saattaa tietää sitä, että päivähoitoon tulee entistä pienempiä lapsia ja avoimen päivähoidon tyyppistä toimintaa.

– Siinä tarvitaan vähän toisenlaisia tiloja. Sen seuraamiseksi, että päivän aikana aikuisten ja lasten suhdeluku ei ylity, täytyy olla liikuteltavaa henkilöstöä. Se on helpompi toteuttaa saman katon alla, kun on useampi ryhmä, Säteri perustelee päivähoidon ja koulun yhteisiä tiloja.

Niiden toteuttaminen esimerkiksi Arvo Ylpön koulun tontille on hänen mukaansa ratkaistava teknisessä toimessa.

Yhteistyötä kiitellään myös Tenava-Toivossa

Maija Gisler aloitti Tenava-Toivon vastaavana lastentarhanopettajana elokuussa 2013. Aiemmin hän oli työskennellyt Tammelassa, Urjalassa ja Humppilassa mutta ei vastaavana eikä yksityisellä puolella. Akaaseen houkutteli työmatka.

Maija Gisler on ollut Tenava-Toivon vastaavana lastentarhanopettajana reilun vuoden. Vastuun lisäksi urjalalaista veti Akaaseen lyhyt työmatka.

Maija Gisler on ollut Tenava-Toivon vastaavana lastentarhanopettajana reilun vuoden. Vastuun lisäksi urjalalaista veti Akaaseen lyhyt työmatka.

– Asun Urjalassa Riisikkalantien varrella, joten ajomatkaa ei ole kuin 20 minuuttia. Myös vastaavan lastentarhanopettajan työ kiinnosti.

Julkinen ja yksityinen päivähoitotyö eivät Gislerin mukaan eroa arjessa, mutta työehtosopimuksissa on pieniä eroja esimerkiksi työajassa. Suomen Tenava päiväkodit Oy:n myynti norjalaisyritykselle puolestaan ei muuttanut mitään hoitotyössä eikä työehtosopimuksessa. Hoitolasten vanhempia mahdolliset muutokset kiinnostivat, mutta heille kerrottiin, että arki jatkuu entisellään.

Heinäkuusta jäi hyvä mieli

Toijalan Hämeentielle, entiseen liikerakennukseen remontoidut 800 neliön tilat ovat Gislerin mukaan avarat, värikkäät ja lapsille sopivat. Yhteistyö neljän eri ryhmän kesken on helppoa, kun ollaan samassa rakennuksessa ja lähekkäin.

Tenava-Toivon ja Akaan kaupungin yhteistyö on Maija Gislerin mielestä toiminut erittäin hyvin.

– Se on ollut helppoa, ja tieto kulkee puolin ja toisin puhelimessa, sähköpostilla ja kasvokkain. Me voimme olla tyytyväisiä siihen, että kaikki Tenava-Toivon paikat olivat viime kaudella täynnä ja nytkin täyttymässä.

Myös kaupungin päiväkotihoidon keskittäminen Tenava-Toivoon kahdeksi heinäkuun viikoksi onnistui Maija Gislerin mielestä hyvin.

– Henkilökunnalla on hyvä mieli kesästä. Päivystys oli täällä jo viikon verran ennen keskittämistä, ja työntekijät kokivat, että kaikki meni tosi mutkattomasti. Lapsia oli keskittämisen ajan noin 35.

Ensi kesästä ja hoidon keskittämisestä ei vielä ole ollut puhetta, mutta Maija Gisler uskoo, että jatkossakin Tenava-Toivo ja Akaan kaupunki tekevät yhteistyötä sen mukaan, mikä on järkevää.39Tenava-Toivo2 39Tenava-Toivo4

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?