Elias Rantanen on mukana valitsemassa Nuori Aleksis -kirjallisuuspalkinnon voittajaa

Huippulukija urakoi neljän kuukauden aikana 173 kirjaa

Eliaksen mukaan Marja Björkin kirja Poika on saanut myös Poika nimeltä Päivi -kappaleen avautumaan uudella tavalla. Seuraavaksi Elias aikoo lukea Jane Austenin kirjan Ylpeys ja ennakkoluulo.

Eliaksen mukaan Marja Björkin kirja Poika on saanut myös Poika nimeltä Päivi -kappaleen avautumaan uudella tavalla. Seuraavaksi Elias aikoo lukea Jane Austenin kirjan Ylpeys ja ennakkoluulo.

Akaan lukion 2A-luokan oppilas Elias Rantanen, 17, on yksi niistä kuudesta nuoresta, jotka tänä vuonna valitsevat Nuori Aleksis -kirjallisuuspalkinnon voittajan kuudesta ehdokkaasta. Loppuraatiin Toijalassa asuva Elias valittiin 48 toisen asteen opiskelijan joukosta, jotka kevään ja kesän aikana perehtyivät viime vuonna ilmestyneisiin kotimaisiin kaunokirjallisiin teoksiin.

Äidinkielen opettajain liiton perustama Nuori Aleksis -kirjallisuuspalkinto jaetaan Helsingin Kirjamessuilla 25. lokakuuta. Valintaraati haastattelee myös kirjailijaa.  Palkinto jaetaan nyt neljännentoista kerran.

2,5 parisataasivuista kirjaa päivässä

Eliaksella on takana melkoinen luku-urakka. Viime vuonna ilmestyneiden kirjojen listaan kuului 178 teosta, joista Elias luki neljän kuukauden aikana 173. Savotta alkoi huhtikuussa ja päättyi elokuun lopussa. Elias luki raatilaisista ylivoimaisesti eniten.

– Kesälomalla oli aikaa lukea. Yleensä aloitin aamupäivällä ja jatkoin myöhään iltapäivään. Illalla ennen nukkumaanmenoa en ikinä lukenut, koska silloin ajatukset eivät tahdo pysyä kasassa.  Aktiivisen lukemisen lopetin viimeisen viikon alussa, kun jäljellä oli viisi kirjaa. Ne kaikki olivat suhteellisen paksuja ja todennäköisesti sangen tylsiä, Elias kuvailee.

Nopeana lukijana hän urakoi parhaimmillaan kaksi ja puoli parisataasivuista kirjaa päivässä. Elias epäileekin olleensa pikkuveljelleen kesälomalla raivostuttavaa seuraa.

– Kyllä minä hänen kanssaan sentään välillä pelasin Xboxia, Elias muistuttaa.

Palkinnon voittajan valitsee suuren esiraadin kuusi aktiivisinta lukijaa, joista viisi on tyttöjä. Äidinkielenopettajansa Leila Linnainmaan aloitteesta luku-urakasta innostunut Elias kertoo jo kirjalistan nähtyään asettaneensa tavoitteekseen pääsyn loppuraatiin.

– Luin kemian kokeeseen elektronegatiivisuusarvoja, mutta kun en pystynyt oikein keskittymään, otin kirjalistan ja kävin sen kertaalleen läpi. Laskin kalenterista, että palautuspäivään oli tasan 150 päivää. Silloin päätin, että aion päästä loppuraatiin.

Omat suosikit Poika ja Taivaslaulu

Nuori Aleksis -kirjallisuuspalkinnosta kilpailevat Marja Björkin Poika, Peter Franzénin Samoilla silmillä, Joel Haahtelan Tähtikirkas, lumivalkea, Heli Laaksosen Aapine, Pauliina Rauhalan Taivaslaulu ja TuulaLiina Variksen Että tuntisin eläväni.

Eliaksen omia suosikkeja ovat Poika ja Taivaslaulu. Poika kertoo transsukupuolisesta Marionista, tytöstä, joka on aina tiennyt olevansa poika. Taivaslaulu kuvaa lestadiolaisperheen tarinan.

– Molemmat kirjat ovat mieltä avaavia. Poika-kirjan jälkeen myös Poika nimeltä Päivi -kappale on avautunut ihan eri tavalla. Aikaisemmin siitä jäi vain kertosäe pyörimään päähän.

Kärkikolmikkoon Elias kelpuuttaa myös Peter Franzénin Samoilla silmillä.

– Se oli hyvä, mutta en tiedä, onko se kuitenkaan paras. Franzén voisi hyvin siirtyä kokonaan kirjailijaksi. Omasta mielestäni hän on turhankin paljon näytellyt kotimaisissa elokuvissa. Joel Haahtelan Tähtikirkas, lumivalkea ei napannut ollenkaan. Ehkä silläkin oli vaikutusta, että loppua lukiessani katselin toisella silmällä MM-jääkiekkoa.

Elias ei innostu myöskään Heli Laaksosen lounaismurteella kirjoittamasta aakkosrunokirjasta eikä muistakaan runoteoksista.

– Runokirjoja luin, kun oli koeviikko tai paljon läksyjä, koska niitä saattoi lukea kolmekin päivässä. Runot eivät muutenkaan nappaa, jos niissä ei ole loppusointuja. Minua ei kiinnosta se, että luetteloidaan erikoisia juttuja, jotka eivät liity toisiinsa millään tavalla.

Johanna Sinisalo kansainvälistä tasoa

Voittajaehdokkaat on valittu suuren esiraadin arvostelujen perusteella. Jokainen raatilainen valitsi lukemistaan kirjoista neljä omasta mielestään parasta. Elias arvioi 173 kirjasta ykköseksi Kari Hotakaisen Luonnon lain.

Eliaksen listalla toiseksi sijoittui Johanna Sinisalon Auringon ydin, kolmanneksi Siina Tiuraniemen Kukkia Birgitalle ja neljänneksi finalistien joukkoon valittu Marja Björkin Poika.

– Sellaiset viisitoista kirjaa erottui selvästi muista. Niistä ensimmäinen ja toinen sija olivat suhteellisen selkeitä. Aloitin koko homman Hotakaisella, koska olin lukenut Juoksuhaudantien ja todella pitänyt siitä. Hotakaisen kirjoitustyyli on omanlaisensa kuten myös hänen tapansa kuvata yhteiskuntaa erilaisten hahmojen kautta.

Sinisalo oli Eliakselle uusi tuttavuus. Auringon ydin kertoo yhteiskunnasta, jossa nautintoaineet on kielletty, chiliä myydään huumeena ja naisista on jalostettu kaksi rotua.

– Kirja vei mukanaan. Se oli hyvinkin kansainvälistä tasoa. On hyvä, että Suomesta löytyy tuollaisiakin tekijöitä, Elias arvioi.

Ylpeys ja ennakkoluulo odottaa koeviikon jälkeen

Elias lukee muutenkin paljon, mutta tunnustaa ettei yleensä tartu suomalaiseen nykykirjallisuuteen. Hän määrittelee valinneensa lukemisessa yleissivistävän linjan.

– Luen enimmäkseen vanhaa jo käytännönkin syistä. Uusi kirja voi maksaa kolmekymppiä, ja jos se onkin huono, ei se paljon lämmitä mieltä.

Neljän kuukauden aikana lukemansa kirjat Elias löysi Akaan pääkirjastosta tai sai kaukolainana. Hän kiitteleekin kirjaston henkilökuntaa, joka hankki kirjat maksutta.

Lukion jälkeen lääkäriopinnoista haaveileva Elias harrastaa myös judoa ja elokuvia. Yksi suosikeista on Kellopeliappelsiini. Lukemisessa Elias on pitänyt kesän jälkeen pientä taukoa, mutta koeviikon jälkeen hän tarttuu Jane Austenin teokseen Ylpeys ja ennakkoluulo.

Eliaksen mukaan hyvä kirja panee miettimään asioita huumoria unohtamatta.

– Siinä voi olla vakavaakin asiaa, mutta myös elämänmakua ja vähän huumorinpilkahdusta, ettei se mene aivan synkistelyksi.

 

Elias on Akaan pääkirjaston vakituinen asiakas. Luku-urakan aikana hän toimitti kirjaston henkilökunnalle kymmenen kirjan listoja. Kirjat löytyivät joko omasta kirjastosta tai kaukolainana.

Elias on Akaan pääkirjaston vakituinen asiakas. Luku-urakan aikana hän toimitti kirjaston henkilökunnalle kymmenen kirjan listoja. Kirjat löytyivät joko omasta kirjastosta tai kaukolainana.

39nuorialeksis1 39nuorialeksis4

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?