Hirvialhon kahdeksasluokkalaiset mukana lukukampanjassa

Paha vuosi latistui tylsään loppuun

Eetu Tammi (edessä) ja Tomi Kallio olivat pettyneitä Kreetta Onkelin novellin loppuratkaisuun. Eetun ja Tomin takana istuu Veikko Ylinen.

Eetu Tammi (edessä) ja Tomi Kallio olivat pettyneitä Kreetta Onkelin novellin loppuratkaisuun. Eetun ja Tomin takana istuu Veikko Ylinen.

Hirvialhon koulun 80 kahdeksasluokkalaista ovat koko joukolla mukana valtakunnallisessa Luetko sinä? -kampanjassa, jolla halutaan tutustuttaa oppilaita kirjallisuuteen ja sanomalehteen. Kampanjaa varten viime vuoden Finlandia Junior -voittaja Kreetta Onkeli on kirjoittanut oppilaille novellin Paha vuosi, joka on ilmestynyt kolmessa osassa sanomalehdissä.

Kahdeksasluokkalaisten tehtävänä on kirjoittaa novellista arvostelu. Jokaiselta luokalta kolme kirjoitusta jatkaa matkaa Aamulehteen, jossa valitaan alueen parhaat työt lähettäväksi edelleen loppukilpailuun.

Onkelin novelli Paha vuosi kertoo 14-vuotiaasta Juusosta, jonka vauras elämä muuttuu, kun vanhemmat jäävät työttömiksi. Äidinkielen lehtori Kaisa Mikkonen kertoo novellin herättäneen luokassa keskustelua muun muassa rahankäytöstä ja perusteista, joilla ystävät valitaan. Kritiikkiä oppilaat ovat esittäneet novellin loppuratkaisusta. Kirjoitus päättyy pojan ja tämän tapaaman tytön keskusteluun.

– Opettajankin näkökulmasta loppuratkaisu tapahtuu liian helposti, minkä myös oppilaat ovat huomanneet. Asiat eivät muutu pienellä keskustelulla, Mikkonen kuvailee oppilaiden käymiä keskusteluja.

Tarina jäi kesken

Loppuratkaisu ei tehnyt vaikutusta myöskään 8D-luokan Eetu Tammeen.

– Novellin alku oli aika jännittävä, mutta sitten se ei oikein edennyt. Lopussa se jäi vähän kesken, Eetu arvioi.

Arvosteluun Eetu aikoo kirjoittaa myös päähenkilöistä ja juonesta. Eetun omia suosikkikirjoja ovat autoihin ja koneisiin liittyvät tietokirjat.

Tomi Kalliota kiinnostavat urheilukirjat. Jalkapalloa Hakassa ja salibandyä Lempäälän Kisassa pelaava Tomi on lukenut viimeksi englantilaisen jalkapalloilija Wayne Rooneyn elämästä kertovan kirjan. Kreetta Onkelin novellilta myös Tomi olisi odottanut toisenlaista loppua.

– Alun perusteella olisi voinut luulla, että siitä seuraa jotain parempaa, mutta teksti jäi ihan kesken. Se ei päättynyt oikein mihinkään. Loppu oli tylsä.

Ahkeraksi lukijaksi tunnustautuva Mila Paltta arvioi novellin myös toistaneen liikaa samaa.

– Arvostelun kirjoittaminen on vaikeaa, kun pitää miettiä, millainen kokonaisuus tulee olemaan. Kritiikki on helpoin osuus koko arvostelussa, hän pohtii.

Mila lukee kaunokirjallisuutta, erityisesti fantasiaa, mutta myös tietokirjallisuutta. Kirjat hän mieluummin ostaa omaksi kuin lainaa.

– Silloin ei tule sitä ongelmaa, että kirja unohtuu palauttaa tai hukkuu.

Vaihtelua oppitunneille

Suomen Kustannusyhdistyksen ja Sanomalehtien Liiton järjestämä Luetko sinä? -kampanja toteutetaan nyt neljännen kerran. Kaisa Mikkonen on ilmoittanut oppilaansa mukaan joka vuosi, ja tänä vuonna Hirvialhon kaikki neljä kasiluokkaa ovat mukana kampanjassa.

– Osallistuminen tuo vaihtelua opettajalle, oppilaille ja oppitunneille. Sanomalehti on myös materiaalina uusi ja tuore, joka herättää muutenkin keskustelua, Mikkonen perustelee.

Aikaisempien novellien aiheina ovat olleet tulevaisuuden maailmaa uhkaava katastrofi, koulukiusaaminen ja lemmikin kuolema. Mikkosen mukaan tulevaisuuteen sijoittuva teksti osoittautui kahdeksasluokkalaisille liian vaikeaksi, kun sen sijaan koulukiusaaminen ja lemmikit ovat olleet lähempänä oppilaita.

Mikkonen kuvailee oppilaissa löytyvän sekä paljon että hyvin vähän lukevia. Vähentynyt kirjojen lukeminen näkyy koulussa kirjoitustaidon heikkenemisenä.

– Aikaisemmin oli niin, että pojat eivät lukeneet, mutta nyt paljon lukevia löytyy sekä tytöistä että pojista kuten myös tosi vähän lukevia. Sukupuolijakoa ei enää ole, Kaisa Mikkonen kertoo.

Ida Heikkinen (edessä) ei erityisesti pitänyt Paha vuosi -novellista. Mila Paltan mielestä hyvin alkanut teksti päättyi tylsästi.

Ida Heikkinen (edessä) ei erityisesti pitänyt Paha vuosi -novellista. Mila Paltan mielestä hyvin alkanut teksti päättyi tylsästi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?