Kyläpyöräilyllä Lontilanjokilaaksossa

 

Pyöräretkeläiset Metsä-Paavolan pihassa.

Pyöräretkeläiset Metsä-Paavolan pihassa.

Lontilanjokilaakson kylät ry järjesti 31. elokuuta kyläpyöräilyn. Tapahtuma oli jatkoa kesäkuun alussa olleelle historiikki-illalle. Kierrokselle osallistui kaksitoista pyöräilijää, jotka saivat sukeltaa sisään paikallishistoriaan kuin kirjan sivuille ikään. Sää suosi osallistujia. Aurinko paistoi ja tunnelma oli korkealla.

Kierroksen aluksi Ilkka Rehuttu esitteli Rehutun riihen ja Eero Harju kertasi läheisten talojen historian. Seuraava varsinainen tutustumiskohde oli Metsä-Paavola. Sari Sillantaka kertoi tilan historiaa ja tarjosi kahvit. Metsä-Paavolasta jatkettiin Tiuraan, jossa Anni Tiura kertoi myös Arvo Ylpön syntyneen ja vierailleen. Matkan varrella kuultiin kaikkien kylän talojen, muun muassa Mikkolan ja Heikkilän, tarinoita, joista kertoi Eero Harju. Hilkka ja Ahti Kallioisella vietettiin jälleen kahvihetki ja kuultiin Eerolan tilan historiaa. Pienen matkaa retkeläiset kulkivat myös Hämeenlinnan puolella, josta palattiin takaisin Akaaseen Lontilantietä pitkin. Siellä kuultiin Takamaasta ja Kultarannasta ja muista taloista. Eero Harju johdatti seurueen vielä Päiväniemen tielle ja viimeiselle tankkauspisteelle Eeron luo.

Ihan kaikkia suunniteltuja kohteita ei seurue valitettavasti ehtinyt käydä. Paitsi kylän talojen historia, tutuksi tulivat myös paikalliset leikkuupuimurit, joita oli liikkeellä melkein joka pellolla. Ensi vuonna retki järjestetään jälleen.

Anne Mönkö

Päiväniemen tiellä, etualalla vihreässä takissa Eero Harju

Päiväniemen tiellä, etualalla vihreässä takissa Eero Harju

Retkeläiset Hilkka ja Ahti Kallioisella.

Retkeläiset Hilkka ja Ahti Kallioisella.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?