Kaupunki auraa vanhan Turku-radan väylää

91-vuotias Erkki Kitunen lenkkeilee vanhalla ratapohjalla päivittäin.

91-vuotias Erkki Kitunen lenkkeilee vanhalla ratapohjalla päivittäin.

Akaan kaupunki ottaa lenkkeilijöiden ja koululaisten käyttämän vanhan Turku-radan pohjan Toijalassa aurausten piiriin. Katumestari Vesa Savolainen arvioi, että väylää aurataan Monitoimihallin tuntumasta Hietastentielle asti.  

– Sitä varten väylää tasaillaan ja vähän raivataan, jotta sitä mahtuu auraamaan, Vesa Savolainen kertoo.

Sen sijaan valaistusta vanhalle ratapohjalle ei näillä näkymin ole tulossa. Tekninen lautakunta käsitteli ratapohjan valaistusta viime kokouksessaan, ja palautti asiaan uuteen valmisteluun. Pelkästään valaistuksen rakentaminen kahden kilometrin matkalle tulisi maksamaan noin 95 000 euroa. Tarkoitukseen ei ole varattu määrärahaa kaupungin tämän vuoden talousarviossa.

Rauhanummen alueella asuva 91-vuotias Erkki Kitunen kävelee vanhalla ratapohjalla lähes päivittäin 2,5 kilometrin lenkin. Kitunen pääsee lenkkipolulle läheltä kotiaan.

– Lääkäri on sanonut, että 2,5 kilometriä riittää minulle, Kitunen kertoo.

Kitusen mukaan ratapohjan valaistus mahdollistaisi sen, että tutulle lenkkipolulle voisi lähteä syksyn pimeilläkin. Kaikkein tärkeimpänä hän pitää kuitenkin sitä, että väylä pyhitettäisiin kevyelle liikenteelle.

– Jos siihen saisi sellaisen kiellon, ettei ratapohjalla ajettaisi mönkijöillä ja mopoilla, koska ne pääsevät maantietä pitkin yhtä hyvin. Olisi myös kiva, että kun siinä polulla kohdataan, sanottaisiin moi.

Konduktöörinä työskennellyt Kitunen on kulkenut samaa reittiä myös junalla, kun vanha Turun-rata kulki vielä keskemmältä kylää. Kitunen muistaa, kuinka kotiväki oli heiluttamassa hänelle Rauhanummen kohdalla, kun hän palasi junalla Turusta. Kun Naantaliin matkalla olleet venäläiset öljyvaunut matkasivat Toijalan ohi, Kitusten kerrostaloasunnossa vedenpinta lasissa väreili raskaiden vaunujen aiheuttamasta tärinästä.

Jani Laine (vas.) ja Juha Haapalehto Beenature Forest Oy:stä raivasivat vanhan ratapohjan alkupäätä viime perjantaina.  - Teemme  koeraivauksen tälle pienelle pätkälle.

Jani Laine (vas.) ja Juha Haapalehto Beenature Forest Oy:stä raivasivat vanhan ratapohjan alkupäätä viime perjantaina. – Teemme koeraivauksen tälle pienelle pätkälle.

91-vuotias Erkki Kitunen tekee vanhalla ratapohjalla lähes päivittäin 2,5 kilometrin kävelylenkin.

91-vuotias Erkki Kitunen tekee vanhalla ratapohjalla lähes päivittäin 2,5 kilometrin kävelylenkin.

37ratapohja2 37ratapohja1 37ratapohja5

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?