Käenojan lämpökeskuksen uusi investointi päästää vähemmän lämpöä harakoille

Käenojan uusien investointien savukaasupesurin (edessä) ja lämpöpumpun paikka on laitoksen pihalla. Laitteet tuotiin Toijalaan viime viikolla. Elenia Lämmön tuotantopäällikön Eki Murasen mukaan Toijalassa toteutettava ratkaisu on Suomessa uutta.

Käenojan uusien investointien savukaasupesurin (edessä) ja lämpöpumpun paikka on laitoksen pihalla. Laitteet tuotiin Toijalaan viime viikolla. Elenia Lämmön tuotantopäällikön Eki Murasen mukaan Toijalassa toteutettava ratkaisu on Suomessa uutta.

Toijalan ABC-aseman naapurissa sijaitsevan Elenia Lämpö Oy:n Käenojan lämpökeskuksen uudet investoinnit savukaasupesuri ja lämpöpumppu vähentävät harakoille menevän lämmön määrää, tehostavat savukaasujen puhdistusta sekä pienentävät maakaasun käyttötarvetta. Pesuri ja lämpöpumppu otetaan käyttöön lokakuussa.

– Kaiken kaikkiaan saamme nostettua lämpökeskuksen hyötysuhdetta vuositasolla noin 10 prosenttia, kertoo Elenia Lämmön toimitusjohtaja Matti Tynjälä.

Toimitusjohtajan mukaan energiatehokkuuden parantaminen on sekä kustannuskysymys että ympäristöasia.

– Se on aina ympäristöteko, mitä vähemmän käytetään polttoainetta saman lämmön tuottamiseen. Lisäksi samalla voimme vähentää maakaasun käyttöä, mikä pienentää tuottamamme kaukolämmön hiilijalanjälkeä.

Käenojan uusi investointi maksaa yli miljoona euroa. Toimitusjohtajan mukaan investointi ei suoraan aiheuta painetta nostaa lämmön toimitushintoja.

– Investointi pyritään kattamaan energian käytön tehostumisella eikä niin, että se johtaisi asiakashintojen nousuun.  Lisäksi maakaasulle on tulossa vuodenvaihteessa veronkorotus, jonka vaikutus meille tulee olemaan tämän investoinnin ansiosta pienempi, koska maakaasun osuus polttoaineena vähenee. Mutta polttoainehintojen kehitystä joudumme seuraamaan, ja sen perusteella syksyn aikana katsotaan, onko hintoihin tarvetta koskea vai ei.

Savukaasujen lämpö talteen

Savukaasupesurin ja lämpöpumpun yhdistävä ratkaisu otetaan Käenojan laitoksella käyttöön ensimmäisten joukossa Suomessa. Pesurin avulla hyödynnetään savukaasujen lämpö kaukolämpöveden lämmitykseen ja samalla puhdistetaan laitoksen savukaasuja. Lämpöpumpulla jäähdytetään kaukolämmön paluuvettä, jolloin pesurista saadaan enemmän tehoa.

Prosessin hyöty tuntuu konkreettisesti myös lämpökeskuksen piipun päässä, kun harakoille menevän lämmön määrä pienenee.

– Ennen pesuria savukaasujen loppulämpötila on ollut jopa 160 astetta, mutta nyt siitä lämmöstä saadaan talteen yli sata astetta. Jatkossa piipusta ulos tulevien savukaasujen lämpötila on noin 30–35 astetta, kertoo Elenia Lämmön tuotantopäällikkö Eki Muranen.

Turkulaisen laitetoimittaja Caligo Industrian toimitusjohtajan Juha Järvenreunan mukaan savukaasujen lämpötila voitaisiin pudottaa jopa kymmenasteiseksi, mutta hyöty hukkuisi lämpöpumpun käyttämään sähköön.

Savola toimii varalaitoksena

Käenojan lämpölaitos tuottaa lämpöä kaukolämpöverkkoon pääasiassa biopolttoaineella, josta 80 prosenttia on haketta ja viisi prosenttia turvetta. Lämmöstä 15 prosenttia tuotetaan maakaasulla, jonka käyttö keskittyy talviaikaan.

Käenoja siirtyi maakaasusta hakkeen käyttöön pääpolttoaineena nelisen vuotta sitten, jolloin laitokseen rakennettiin uusi biokattila ja varasto haketta varten. Hake laitokselle tulee 50–100 kilometrin säteeltä, Kanta- ja Päijät-Hämeen metsänhoitoyhdistysten alueilta.

Toimitusjohtaja Matti Tynjälän mukaan kaukolämmön käyttö Toijalassa lisääntyi viime vuoden aikana 15 prosenttia, kun Nahkialan alueelta kaukolämpöverkkoon liittyi öljystä luopuneita kerrostaloyhtiöitä.

Toijalan toinen, maakaasua käyttävä Savolan lämpökeskus toimii kylmimpinä talvikausina sekä varalaitoksena Käenojan huoltojen aikana.

 

38lämpölaitos1 38lämpölaitos3

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?