"Suomenhevonen on älykäs eläin"

Pohjoloiden tallissa ravaa kaksi huippumenijää

Pinja ja Perttu Pohjolalla on suuret toiveet Gilarin tulevaisuudelle.

Pinja ja Perttu Pohjolalla on suuret toiveet Gilarin tulevaisuudelle.

Perttu Pohjola oppi edesmenneeltä vaariltaan, että hevosille pitää olla reilu. Vaari valmensi ravihevosia ja piti periaatetta ehdottoman tärkeänä paitsi hevosten hyvinvoinnin myös tulosten saavuttamisen kannalta.

Perttu ja Pinja Pohjolan tallissa Kylmäkosken Lääninmäessä asustaa kaksi erityistä suomenhevosta, joille kummallekin povataan loistavaa tulevaisuutta. Pristiina-tamman omistaa R.P. Team Akaa pääomistajanaan Roni Palmroos.

Pristiina tuli Pohjoloiden valmennettavaksi vasta kesäkuussa porilaiselta huippuvalmentajalta Jouni Miettiseltä.

– Omistajat halusivat antaa jonkun nuoremmankin kokeilla sen valmentamista. Olihan se melkoinen haaste ottaa hevonen niin menestyksekkäältä valmentajalta, Perttu Pohjola miettii.

Haasteen ottaminen kannatti, sillä Pristiina paransi kesän aikana omaa ennätystään kahdesti. Se pääsi varasijalle Kuninkuusraveihin, mutta treenausaika loppui kesken. Ensi kesän koitoksista Pohjoloilla on suuret haaveet.

– Pristiina ei ole helpoimpia valmennettavia. Se on totinen suorittaja, joka antaa treenissä kaikkensa, ehkä liikaakin. Vauhti ei pysy tarpeeksi alhaisena. Olemme jo edistyneet tässä, ja kunhan tämä sekä etujalkojen liikeradat saadaan kuntoon, niin tulokset paranevat, Perttu uskoo.

Tulokset puhuvat puolestaan jo tässä vaiheessa. Pristiinan tänä kesänä saavuttama ennätys 2 100 metrillä on 23,2 sekuntia, kun kylmäveristen tammojen maailman ennätys on vain kolme sekuntia vähemmän.

Tammaa on aikaisemmin valmentanut Jouni Miettisen lisäksi muun muassa Ilkka Korpi, joten tulosten petraamista näiden huippuvalmentajien jälkeen voi pitää merkittävänä saavutuksena.

Treenistä pitää nauttia

Pohjolat ostivat tilansa vuonna 2005. Aluksi heillä oli hevosia vain hoidossa, mutta pian ravivalmennus alkoi kiinnostaa. Vaarin lisäksi myös Pertun eno on ravimiehiä, joten tuntui luontevalta kokeilla valmennusta. Se aloitettiin ostamalla pari omaa suomenhevosta.

Perttu korostaa, että valmentaminen täytyy tehdä sellaiseksi, että hevonen tekee sitä mielellään. Eläin ei saa tylsistyä, eikä sitä saa pakottaa.

– Suomenhevonen on älykäs. Jos se laitetaan liian koville, se huomaa, että tämä ei ole kivaa. Silloin hevonen ei anna itsestään kaikkea. Hyvänkin hevosen saa pilalle vaatimalla siltä liikaa liian nopeasti, Perttu painottaa.

Hänen mukaansa hevosen olemusta pitää tarkkailla ja keskittyä siihen, että se nauttii treenistä.

Valmennustapoja on monia. Pohjoloiden mukaan sopiva kilpailutusrytmi on aina hevoskohtainen. Esimerkiksi Pristiina käy kisoissa niin kuumana, että sillä kestää palautua niistä.

– Jotkut valmentajat pitävät kilpailuja osana treeniä, mutta Pristiinalle sellainen ei sovi, Perttu Pohjola huomauttaa.

Hoidolla suuri merkitys

Pohjolat pitävät hevosten peruskuntoa yllä pitkillä matalasykkeisillä lenkeillä viisi–kuusi kertaa viikossa. Kilpailuihin valmistaudutaan intervalliharjoituksin.

Kunnon kehittymistä seurataan myös veriarvoista.

– Jos hevosen vie kilpailuun vajaakuntoisena, se käy sen pääkopan päälle. Valmentajana tärkeää on huomata ja myöntää itselleen tekemänsä virheet. Pitää kuunnella muita lajiin perehtyneitä ja poimia ohjeista asioita, joita soveltaa omiin metodeihinsa sopiviksi, Perttu kertoo valmentajan roolista.

Pohjoloista Perttu valmentaa, Pinja taas keskittyy hevosten hoitamiseen. Hyvällä perushoidolla on pariskunnan mukaan vähintään yhtä suuri merkitys tuloksiin kuin oikealla treenillä.

Pinjalla on myös hevosten rehuja myyvä yritys Equester, jossa Perttu auttelee etenkin nyt, kun perheessä on pieni vauva.

Voitontahtoinen ori

Pohjoloiden tallissa on yhteensä kuusi hevosta, poni ja aasi. Hevosista kolme on omaa tai osittain omaa.

Ori Gilari on heidän omistuksessaan neljänneksen osuudella. Se on ollut Pohjoloilla valmennettavana puolentoista vuoden ajan.

Huippusukuisen hevosen kanssa on ollut ongelmia juoksemisen kanssa. Yksi syy löytyi kesällä.

– Huomattiin, että Gilarin toinen kives on kiertynyt. Se aiheutti kipua kovassa vauhdissa. Nyt kun kives on poistettu se ravaa jo paljon paremmin, ja meillä on suuret odotukset syksyn kilpailuihin, Perttu hymyilee.

Hän kuvailee oria älykkääksi ja vahvatahtoiseksi. Sillä on kova halu voittaa, ja humma ymmärtää koska kilpaillaan ja koska vain lämmitellään.

Eräässä lämmityslähdössä Gilari ei suostunut menemään shetlanninponin ohi, joten se kiersi rataa tämän vauhtia eli lähes omaa kävelyvauhtiaan.

– Kuski ei voinut siinä tehdä mitään. Jos Gilaria muistuttaa piiskalla se katsoo taakseen, että et kai meinaa tehdä noin uudestaan. Tätä hevosta ei komenneta, tai sen kanssa on pulassa, Perttu nauraa.

Oman starttinsa ori kuitenkin voitti tämän  jälkeen.

Pohjolat haluavat kiittää saamistaan avusta ja neuvoista etenkin Sauli Tammea, Oiva Käsnästä ja ”Manageria.”

 

Pristiina

– Syntynyt vuonna 2005

– Isä Viesker, Emä Stiina

– Ennätys 23,2 sekuntia (autolähetys lyhyellä matkalla)

– Voittosumma tänä vuonna 22 100 euroa, yhteensä 26 starttia

– Voittoprosentti tänä vuonna 18 prosenttia

– Juossut kaikkiaan 40 410 euroa

 

Gilari

– Syntynyt vuonna 2006

– Isä I.P. Viikari, Emä Gilla

– Ennätys 28,3 sekuntia (volttilähetys täydellä matkalla)

– Voittosumma tänä vuonna 6 680 euroa, yhteensä 10 starttia

– Voittoprosentti tänä vuonna 40 prosenttia

– Juossut kaikkiaan 10 930 euroa

38Suomenhevoset 5

Pristiina teki tänä kesänä oman ennätyksensä. Pinja Pohjola on päävastuussa hevosten hoitamisesta tilalla.

38Suomenhevoset 1

Perttu Pohjola pitää hevosten peruskuntoa yllä matalasykkeisillä lenkeillä. Gilarilla on kova voitontahto, mutta se pysyy silti hyvin käsissä.

38Suomenhevoset 2

Perttu Pohjola pitää hevosten peruskuntoa yllä matalasykkeisillä lenkeillä. Gilarilla on kova voitontahto, mutta se pysyy silti hyvin käsissä.

38Suomenhevoset 4

Pinja ja Perttu Pohjolalla on suuret toiveet Gilarin tulevaisuudelle.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?