Vettä on valunut liikuntasaliin ja luokkahuoneeseen

Pappilan koululta löytyi kolme kosteusvauriota

Jari Karimäki on tehnyt kesän ja alkusyksyn aikana korjauksia kosteusvaurioista kärsineellä Pappilan koululla. Karimäen mukaan liikuntasalin vauriokohdan luona silmiä alkoi nopeasti kirvellä ja kurkkua kuivata.

Jari Karimäki on tehnyt kesän ja alkusyksyn aikana korjauksia kosteusvaurioista kärsineellä Pappilan koululla. Karimäen mukaan liikuntasalin vauriokohdan luona silmiä alkoi nopeasti kirvellä ja kurkkua kuivata.

Akaan kaupungin rakennusurakoiden työmaavalvojaksi palkattu Juha Jalonen on kuukauden päivät toiminut myös kiinteistöpäällikkönä Eija Hyvösen irtisanouduttua tehtävästään. Kuukausi on kulunut kaupungin rakennuksiin tutustuessa ja kosteusvaurioiden korjausta jatkaessa.

Kesällä ja alkusyksystä työn alla on ollut Pappilan koulu, mistä löytyi kosteusvaurioita kolmesta paikasta.

– Liikuntasalin lattiaa on avattu reunasta, ja sieltä on löytynyt vesivuotojälkiä lattiarakenteista, jotka korjataan ja kunnostetaan. Salin takana olevaan ilmanvaihto-konehuoneeseen on vuotanut aikoinaan katolta vettä, jota on tullut lattialle ja päässyt rakenteisiin. Meillä ei ole tietoa siitä, milloin vuoto on tapahtunut ja korjattu, Juha Jalonen kertoo.

Liikuntasalin lisäksi kosteusvaurioita on löytynyt myös luokasta.

38Pappilan koulu4– Yhdessä käytävässä ja luokkahuoneessa on ollut lavuaarin alapuolella puulautalattia, johon on valunut vettä, joka on imeytynyt lattiarakenteisiin. Luulen että se on käytöstä johtuvaa, kun lavuaarissa on joskus ollut paljon vettä. Putkivuotoa siinä ei ole ollut.

Juha Jalosen mukaan lattiasta tehdään kosteusmittaukset, kun se saadaan purettua. Mikäli lattiaa ei tarvitse kuivata, korjauksiin menee muutama viikko. Jos paikkoja täytyy kuivata, on opetus tästä luokasta siirrettävä muualle pidemmäksi aikaa.

Kolmas ongelmapaikka on tekninen tila koulun kellarikerroksessa.

– Runsaat sateet ovat aiheuttanet kosteusongelmia maanalaisissa tiloissa, joissa on jo tehty korjauksia. Koululla on eritasoisia kattoja, ja siellä on nyt on käyty katsomassa, että sadevesien poisto on kunnossa ja pyritty mahdollisuuksien mukaan korjaamaan sadevesijärjestelmää.

Sairaslomia sisäilmasta

Pappilan koulun uuden rehtorin Matti Koppasen mukaan sisäilmaongelmat ovat aiheuttaneet oireita henkilökunnalle ja oppilaille. Niistä johtuvia sairaslomia on tänäkin syksynä pidetty, ja oppilaiden vanhemmat ovat ilmoittaneet lastensa oireista terveydenhoitajalle.

– Kivikoulun puolesta tiedän, että ainakin päänsärkyä ja hengitystieoireita on ollut. Terveystarkastaja on tulossa käymään koululla alkusyksyn aikana, Koppanen sanoo.

Rakennus- ja korjauspalvelu Pentti Leinonen vastaa käyttökiellossa olleen Pappilan koulun asuntolan korjauksista. Alakerta on jo maalattu, ja muidenkin töiden pitäisi valmistua syyskuun loppuun mennessä.

Rakennus- ja korjauspalvelu Pentti Leinonen vastaa käyttökiellossa olleen Pappilan koulun asuntolan korjauksista. Alakerta on jo maalattu, ja muidenkin töiden pitäisi valmistua syyskuun loppuun mennessä.

Pappilan koulun asuntolarakennus on ollut käyttökiellossa ja sitä on korjattu kesällä. Remontin pitäisi valmistua syyskuun loppuun mennessä, ja silloin aamupäivä- ja iltapäivätoiminta ja yksi esiopetusryhmä pääsevät takaisin omiin tiloihinsa.

– Heiltä vapautuu päärakennuksessa tilaa sille luokalle, jonka lattiaa aletaan seuraavaksi korjata. Toivon, että myös Toijalan yhteiskoululla väistötiloissa oleva kolmos–nelosten yhdysluokka tai kuudes luokka voisi palata tänne, ja toinen niistä voisi siirtyä monitoimihallille tehtäviin luokkatiloihin. Yhteiskoulun auditorio ei ole luokkaopetukseen soveltuva tila, mutta pitää varautua siihen, että ainakin toisen luokan väistö jatkuu yhteiskoululla, rehtori Koppanen sanoo.

 

Kuutoset ottavat tuntumaa yhteiskouluun

Pappilan koulun 3–4-yhdysluokka ja kuudes luokka ovat tänä syksynä käyneet koulua pääosin Toijalan yhteiskoululla. Kuudesluokkalaiset ovat auditoriossa ja kolmos–neloset sen vieressä mediateekki-tilassa.

Kuutoset kulkevat koulumatkat omin voimin, mutta nuoremmat kuljetetaan aamuisin bussilla Pappilan koululta ja viedään koulun loputtua bussilla takaisin sinne.

Kuutosilla kosketus omaan kouluun on konkreettisempi, sillä musiikin, tekstiilityön ja teknisen työn tunteja on Pappilassa kolmesti viikossa, ja saksan lukijat käyvät Pappilassa neljästi. Tunnit ovat joko aamulla tai päivän viimeisinä, joten edestakaisin ei tarvitse saman päivän aikana kulkea.

Kuutosluokkalaiset Elias (takana vasemmalla), Aatu, Luukas, Veeti, Aleksi ja Jussi sekä kolmos–neloset Toni (keskellä vasemmalla), Jenika, Janette, Jemina, Ella, Lassi, Outi, Marcel, Pihla, Eeli sekä Sisu (edessä vasemmalla) ja Juho viettivät torstaina välituntia monitoimihallin vieressä. Pappilan koulun rehtori Matti Koppanen toivoo, että toinen luokista voisi lokakuussa palata omaan kouluun ja toinen jatkaa monitoimihallille tehtävissä luokkatiloissa.

Kuutosluokkalaiset Elias (takana vasemmalla), Aatu, Luukas, Veeti, Aleksi ja Jussi sekä kolmos–neloset Toni (keskellä vasemmalla), Jenika, Janette, Jemina, Ella, Lassi, Outi, Marcel, Pihla, Eeli sekä Sisu (edessä vasemmalla) ja Juho viettivät torstaina välituntia monitoimihallin vieressä. Pappilan koulun rehtori Matti Koppanen toivoo, että toinen luokista voisi lokakuussa palata omaan kouluun ja toinen jatkaa monitoimihallille tehtävissä luokkatiloissa.

Kuudesluokkalaisten mukaan yhteiskoululla on ollut melko kivaa, vaikka pulpettien puute haittaa auditoriossa. Vesipistettäkään siellä ei ole, joten tunnilla ei voi käydä juomassa.

Vaikka viereisen monitoimihallin pihalla leikki- ja pelipaikkoja onkin, saa yhteiskoulu kokonaismiljöönä kuutosen pojilta tylyn palautteen.

– Aika ankee.

– Karu paikka.

– Aika masentava.

Poikien mielestä on kuitenkin ollut kiva nähdä paikat, jonne he ensi vuonna tulevat seitsemännelle luokalle.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?