Ratamestari Raiskion talon viimeinen kesä?

Autiotalosta kuoriutui kulttuurikahvila

Päivi Raivion kaupunkiviljelyrttipenkki  ja Näkymän teos Käänne jäänee Nahkialanjärven rantaan.

Päivi Raivion kaupunkiviljelyrttipenkki ja Näkymän teos Käänne jäänee Nahkialanjärven rantaan.

Toijalan keskustassa oli kesän aikana auki tiettävästi ainakin yksi sunnuntaikahvila, mistä on kiittäminen Päivölän kuvataidelinjan aktiivisia opiskelijoita. Opiskelijat pitivät kesän aikana Ratamestarin talon ovet auki päivittäin, ja vieraskirjaan kertyi kesä-elokuun aikana  220 nimeä.  Elina Vänttisen arvion mukaan määrän voisi yhtä hyvin kertoa kahdella, sillä kaikki eivät ole halunneet tai huomanneet nimeään kirjaan kirjoittaa.

Kuvataidelinjan ohjaajan Satu Kiurun mukaan matka autiotalosta kahvilaksi on ollut ryhmälle melkoinen voimanponnistus. Liikkeelle kun lähdettiin neljä vuotta tyhjillään olleesta rakennuksesta, joka oli täynnä lasia, ryönää, kuolleita lintuja ja Kiurun sanojen mukaan ”sitä itseään.”

– Pelkän avaimen saaminen tähän taloon vei kolme kuukautta, ja kun tulimme tänne ensi kertaa, olin ihan varma, että jonkun oven takaa löytyy vähintään ruumiita, Kiuru kuvailee.

Käsityksen talon keväisestä tunnelmasta sai ehkä parhaiten ulkorakennuksessa pyörivästä talon tilaa esittelevästä ääniefektein ryyditetystä videoteoksesta.

Viime viikon lauantaina Kiuru sai kuuluttaa talon kesäkauden ja Näkymän päättäjäisiä viettämään tulleille harvalukuisille vieraille, että bajamajat ovat takaisin pihassa. Kahvilan vessoina toimineet ulkokäymälät olivat nimittäin lauantaina lainassa Toijalan torin Hunajahulinoilla.

– On uskomatonta, että kaupungin miehet eivät enää koskaan löytäneet tältä tontilta vesiliittymää, jotta tänne olisi saatu vesi sisään. Kuuleman mukaan tieto oli taloa suljettaessa kirjoitettu posti it -lapulle, mutta sitä ei enää koskaan löytynyt.

Kiurun mukaan Akaan kaupungin, Näkymän ja Päivölän kuvataidelinjan opiskelijoiden yhteistyössä ja taidekahvilan ja pienen taidepuodin ylläpitämisessä Ratamestarin talolla olisi paljon potentiaalia.

– Ihmiset ovat halunneet palata tänne uudestaan ja käyneet täällä monta kertaa istuskelemassa, kahvittelemassa ja katselemassa taidetta. Opiskelijat ovat vedostelleet täällä töitään, ja kaikkiaan tämä on ollut oppimiskokemus byrokratiasta alkaen, Kiuru summasi viime viikon lauantaina Ratamestarin talolla vietetyissä Näkymän päättäjäisissä.

Päättäjäisissä tarjoiltiin Näkymän taiteilija Päivi Raivion teoksen Käänne sadosta tehtyä soppaa ja yrttilevitettä. Näillä näkymin Raivion kaupunkiviljelyyrittipenkki saa jäädä paikoilleen Nahkialanjärven rantaan.

 

Satu Kiuru esitteli lauantaina ratamestarin talon sisälle istutettua kaurahalmetta.

Satu Kiuru esitteli lauantaina talon sisälle istutettua  ja kesän aikana kuollutta ja homehtunutta  kaurahalmetta.

Satu Kiuru ja Näkymän tuottaja ja Akaan vs. kulttuurikoordinaattori Sofia Welling pitivät ratamestarin talon kesää onnistuneena projektina.

Satu Kiuru (vas.) ja Näkymän tuottaja ja Akaan vs. kulttuurikoordinaattori Sofia Welling pitivät ratamestarin talon kesää onnistuneena projektina.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?