Saksanseisoja Rymy on kiltti Maailman Voittaja

Rymy on sijoittunut myös lapsi ja koira -kilpailussa yhdessä Nelli Rantasen kanssa.

Rymy on sijoittunut myös lapsi ja koira -kilpailussa yhdessä Nelli Rantasen kanssa.

Rymyä voisi nimittää Mister Maailmaksi. Se nimittäin vei potin kotiin elokuun alussa Helsingissä pidetystä Maailman Voittaja -koiranäyttelystä.

Tämä karkeakarvainen saksanseisoja, viralliselta nimeltään Ferhill’s Oaccas on paitsi Maailman voittaja myös kolminkertainen Suomen Voittaja, vieläpä perättäisinä vuosina. Muitakin titteleitä löytyy ympäri Eurooppaa pidetyistä näyttelyistä.

Rymyllä on kansainvälisiä titteleitä kaikkiaan yhteensä 18.

Viisivuotiaan Rymyn omistaa Sahansuolla Viialassa perheineen asuva Frans Rantanen. Hän kehuu loputtomiin koiran luonnetta.

– Se on rauhallinen, itsevarma ja kuuliainen. Se myös osaa oppia virheistään. Rymyn luonnetta kuvaa ehkä parhaiten se, että tyttäremme Nelli osallistui sen kanssa lapsi ja koira -kilpailuun ollessaan vasta kahdeksanvuotias. Kaksikko sijoittui neljänneksi kahdessa eri kilpailussa.

Perheessä oli aikaisemmin ajavia metsästyskoiria sekä palveluskoiria. Kun Rantanen tutustui saksanseisojaan rotuna hän halusi koiran, jota voisi viedä sekä metsälle että näyttelyihin. Rymy täyttää hienosti kummatkin vaatimukset.

Näyttelyt ovat enemmän Frans Rantasen Piia-vaimon kuin hänen juttunsa, mutta reissuihin lähdetään yleensä koko perheen voimin.

– Näyttelymatkat ovat kuin lomamatkoja, syy lähteä jonnekin. Rymyäkään ei matkustelu haittaa.

Monipuolinen metsästyskoira

Rantaset harrastavat koiriensa kanssa aktiivisesti metsästystä. Perheessä on kolme muutakin saksanseisojaa sekä beagle. Seisojista nuorin on Rymyn jälkeläinen.

Frans on kouluttanut koiransa itse pennusta lähtien.

– Koira pitää kouluttaa itse, jotta omistaja saa luotua siihen oikeanlaisen yhteyden. Koiran pitää tehdä asiat oikein omasta halustaan, vaikka se olisi kauempanakin omistajastaan. Rymyllä on vahva riistavietti, ja se on hyvin monipuolinen metsästyskoira, omistaja kertoo.

Käyttökokeessa Rymy pääsi jo toisessa koelähdössään voittajaluokkaan, mikä on Rantasen mukaan harvinaista.

Peltokokeessa ohjaaja laskee koiran vapaaksi ja pyytää sen hakemaan saalista. Kun se löytää saaliin, se pysäyttää eli seisoo sen. Koira hakee ohjaajan paikalle, ajaa linnun ilmaan ja tuo sen ohjaajalle, kun tämä on ampunut sen.

– Koiralle on suurin palkkio se, että se saa tuoda saaliin ohjaajalle. Yleisin virhe on, että koira tekee omiaan. Kun lintu lähtee ilmaan, koiralla on valtava halu lähteä sen perään. Siksi on tärkeää, että koiralla ja ohjaajalla on toimiva yhteys, Rantanen painottaa.

Lenkkejä uiden

Rymyn kanssa metsästetään monenlaista riistaa. Syksyisin kausi alkaa Ruotsista ja jatkuu sieltä Lapin kautta takaisin kotikonnuille.

Metsästyskoiran pitää olla hyvässä kunnossa jo kauden alkaessa. Rymyn kanssa tehdään neljästi viikossa pitkiä lenkkejä. Kesäkuumalla koiria ei ole hyväksi juoksuttaa, joten Frans Rantanen uittaa niitä veneen perässä tunnin–pari kerrallaan.

– Jotkut kyllä vähän katsovat pitkään, kun neljä saksanseisojaa ui soutuveneen perässä, Rantanen naurahtaa.

Metsästysreissuilla koira juoksee päivässä yhteensä jopa sadan kilometrin matkoja.

Oikeanlainen ruokinta tukee fyysistä harjoittelua. Rantasilla koirat saavat sekä raakaruokaa että kuivamuonaa. Metsästyskaudella ruoan pitää olla hyvin energiapitoista.

Metsästäviä koiria myös hierotaan, ja ne käyvät tarpeen mukaan fysioterapiassa.

– Monista asioista on pitänyt ottaa selvää, jotta koirat pysyvät hyvässä kunnossa. Kyllä tähän harrastukseen menevät kaikki ylimääräiset rahat sekä vapaa-aika.

37Rymy 337Rymy 2

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?