Valkeakoski-opistoon yhdistyvän Akaan Opiston viimeinen syksy alkaa

Heikki Laaksolle sopivat tarkkuutta vaativat lasityöt

Akaan Opiston tulevan lukuvuoden opinto-ohjelmasta toijalalainen Heikki Laakso aikoo valita ainakin lasityöt ja pelimannipiirin, jotka

Heikki Laakson tiffany- ja lasinsulatustyöt ovat syntyneet viime talvena. Traktorityölle aiheen antoi samanlainen, Laakson oma Massikka.

Heikki Laakson tiffany- ja lasinsulatustyöt ovat syntyneet viime talvena. Traktorityölle aiheen antoi samanlainen, Laakson oma Massikka.

kokoontuvat Arvo Ylpön koululla. Laakso on aiemminkin tehnyt opistossa tiffany- ja lasinsulatustöitä, joissa häntä kiehtoo töiden vaatima tarkkuus ja keskittyminen. Samoja ominaisuuksia tarvittiin myös pojan koiraa esittäneessä mosaiikkityössä, jonka tekemiseen Laaksolta kului kaksi vuotta.

Pelimannipiirissä Laakso soittaa viisirivistä haitaria. Soittoharrastuksen hän on aloittanut vasta eläkkeellä, mutta harrastuksessa on myös verenperintöä, sillä Laakson isä on ollut pelimanni.

– Soittaminen on aivojumppaa, kun ei ole aikaisempaa taustaa. En osannut edes nuotteja, mutta tutkin välillä nuottivihkoa, kun en saanut nukuttua. Nyt pystyn lukemaan nuoteista, mutta kankeaa se on. Vielä täytyy harjoitella, Laakso tuumaa.

Worksilta eläkkeelle jäänyt, hitsaaja-levyseppänä sekä koneasentajana työskennellyt Laakso lähti ensimmäisen kerran kansalaisopiston kurssille vuonna 1970 opiskellakseen saksan kieltä, koska työt suuntautuivat silloin Keski-Eurooppaan. Itä-Saksassa Laakso työskenteli kolme vuotta.

Yhtäjaksoisesti Laakso on käynyt opiston kursseilla viimeiset neljä vuotta – lasitöiden ja musiikin ohella myös puutöissä. Useamman kurssin kävijä on hyödyntänyt Akaan Opiston aktiivimaksua. Laakso arvelee harventavansa kurssien määrää, kun aktiivimaksu tämän lukuvuoden jälkeen poistuu.

– Ilman muuta osallistuminen jää sitten vaan yhteen kurssiin, vai jääkö sitten vallan ja opiskelee oman harrastuksena.

Mehiläiset houkuttelevat Akaan ulkopuolelta

Ilmoittautuminen Akaan Opiston järjestämälle 140 kurssille on parhaillaan käynnissä. Opetus alkaa pääsääntöisesti maanantaina 8. syyskuuta.  Kursseille Akaaseen ja Urjalaan odotetaan noin 2000 yksittäistä opiskelijaa.

Nopeimmin, 25 minuutissa, täyttyi Toijalan Sampolassa kokoontuva Satu Hokkasen ohjaama Keho kuntoon pilateksen ja venyttelyn avulla. Ryhmään jonottaa 20 tulijaa.

Kahtena viikonloppuna lokakuussa järjestettävä, mehiläistarhaaja Pentti Paalan vetämä mehiläisenhoidon peruskurssi on puolestaan täyttymässä lähes kokonaan Akaan ulkopuolelta tulevista. Kaukaisimmat kurssilaiset ovat Pietarsaaresta ja Mikkelistä.

Kielikursseja Akaan Opisto tarjoaa tänä vuonna 19, joista 17 järjestetään Toijalassa. Urjalassa alkaa venäjän alkeiskurssi, Toijalassa englannin, espanjan ja saksan alkeet sekä Viialassa englannin kurssi jo aiemmin kieltä lukeneille.

Suosittuja lasten ja nuorten teatterikursseja järjestetään sekä Toijalassa että Viialassa. Viialassa kaksi nuorempien lasten ryhmää on yhdistetty 8–12-vuotiaiden ryhmäksi, jota Viialan teatterilla luotsaa teatteri-ilmaisun ohjaaja Juho Joki. Nuorten teatteria Viialassa vetää tuttuun tapaan teatteritaiteen maisteri Minna Kangas. Toijalan Sampolassa lasten ja nuorten ryhmiä ohjaa harrastajateattereista tuttu Lasse Saari Lempäälästä.

Taideretkelle Turkuun

Taidehistorian opettaja Minna Polus vie oppilaansa muun muassa taideretkelle Turkuun. Matkan kohteina on Pyhän Henrikin Ekumeeninen taidekappeli, Turun taidemuseo, Ylösnousemuskappeli sekä Väinö Aaltosen museo.

Pääosaan Akaan Opiston kursseista voi ilmoittautua myös ensimmäisellä opintokerralla. Ilmoittautumiskäytäntö on syytä kuitenkin tarkistaa ohjelmasta. Esimerkiksi Akaassa pianonsoittoon ilmoittaudutaan soittamalla opettajalle ja Toijalan ja Viialan kitaratunneille ilmoittautuminen tapahtuu kouluilla.

Työttömille yksi ilmainen kurssi

Alkava syyslukukausi on Akaan Opiston viimeinen. Vuoden 2015 alusta opisto yhdistyy Valkeakoski-opistoon, johon muodostetaan Akaan ja Urjalan osastot.

Akaan Opiston rehtorin Risto Niemisen mukaan yhdistyminen näkyy kurssilaisille enemmän vasta lukuvuonna 2015–2016. Nyt alkava lukuvuosi toteutetaan vielä pitkälti Akaan Opiston mallin mukaan.

Tosin jo tänä syksynä Akaan Opistossa otetaan käyttöön Valkeakoski-opiston käytäntö työttömille myönnettävässä alennuksessa. Kun Akaan Opistossa työtön on saanut 50 prosentin alennuksen kaikista kursseista, nyt hän voi opiskella ilmaiseksi yhdellä kurssilla. Valkeakoski-opistosta puuttuva, lähes kaikki lukuvuoden kurssitarjonnan kattava aktiivimaksu puolestaan poistuu tämän lukuvuoden jälkeen. 195 euron aktiivimaksun käyttäjiä oli viime kaudella Akaassa ja Urjalassa 75.

Kansalaisopiston rehtorina 33 vuotta toiminut Risto Nieminen jättää tehtävänsä vuodenvaihteessa. Sen jälkeen Nieminen jatkaa Akaan kaupungin palkkalistoilla syyskuun alkuun, jolloin hän jää eläkkeelle. Tuleva työtehtävä on vielä lukkoon lyömättä, mutta Niemistä kiinnostaisi esimerkiksi historiikin tekeminen. Rehtorin mielestä Akaan Opiston vaiheissakin riittäisi tutkimista.

Valkeakoski-opistoa johtaa kesäkuussa tehtävässä aloittanut Markku Valkamo, joka siirtyi tehtävään Pirkkalan sivistysjohtajan virasta.

36AkaanOpisto2 36AkaaNOpisto1

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?