Etsivä nuorisotyöntekijä auttaa nuorta hädässä

Marika Myllynen kehottaa nuoria ottamaan häneen yhteyttä, mikäli jokin asia askarruttaa mieltä.

Marika Myllynen kehottaa nuoria ottamaan häneen yhteyttä, mikäli jokin asia askarruttaa mieltä.

Etsivä nuorisotyö auttaa nuorta erilaisissa pulmatilanteissa esimerkiksi opintoihin ja työelämään liittyvissä kysymyksissä. Akaassa aloitti etsivänä nuorisotyöntekijänä kesäkuun alussa tamperelainen Marika Myllynen. Etsivä nuorisotyö on osa kaupungin nuorisotyötä.

Myllynen kannustaa nuoria ottamaan yhteyttä niin isoissa kuin pienissäkin asioissa.

– Nuorille tulee pulmia erilaisissa elämäntilanteissa. Jos opinnot keskeytyvät, niin meille tulee koululta automaattisesti ilmoitus. Autamme nuorta miettimään, mitä tehdä tilanteessa.

Etsivä nuorisotyö on aina nuorelle vapaaehtoista, ja lähtökohtana on nuoren oma arvio tuen tarpeesta. Joskus aika ei vielä ole nuorelle kypsä ottaa apua vastaan.

Palvelu on tarkoitettu 15–28-vuotiaille nuorille. Etsivä nuorisotyöntekijä auttaa nuorta miettimään tulevaisuutta koulutuksen tai työpaikan saamisen suhteen. Hän myös auttaa etuuksien hakemisessa ja tutustuttaa erilaisiin palveluihin, joita on saatavissa.

Myllysen mukaan palvelu on jo aika hyvin tiedossa. Joskus yhteyttä ottaa nuori itse, toisinaan tämän läheinen tai esimerkiksi TE-toimisto.

– Aina nuorelle ei ole itsellekään selvää, mikä häntä askarruttaa. Kyse voi olla itsenäistymiseen liittyvistä asioista. Niitä lähdemme sitten yhdessä pohtimaan, Marika Myllynen selvittää.

Yhteydenpitoa myös somessa

Palvelua tarjotaan kaikissa Akaan taajamissa. Treffit voidaan sopia myös nuoren kotiin tai vaikka kahvilaan.

Nykyaikaa on, että nuoriin ollaan yhteydessä myös esimerkiksi tekstiviestein ja sosiaalisessa mediassa. Joskus avuksi riittää yksi puhelinkeskustelu, toisiaan nuorta tavataan useamman kerran.

Marika Myllynen valmistui vuonna 2008 sosionomiksi Pirkanmaan ammattikorkeakoulusta. Hän on aikaisemmin työskennellyt muun muassa sosiaalitoimistossa.

– Etsivä nuorisotyö on omaa alaani, sillä pidän ihmisten kanssa työskentelemisestä. Työ on monipuolista ja joskus haastavaa mutta myös palkitsevaa.

Yhteiskunnan laajojen palveluverkkojen haltuunotossa on ammattilaisellekin oma haasteensa. Lisäksi ne muuttuvat jatkuvasti, joten tietämys täytyy pitää ajan tasalla.

Ajan saa nopeasti

Nuorten kohtaamisessa on Myllysen mukaan tärkeää olla oikeasti läsnä ja kuulla nuorta, olla tämän luottamuksen arvoinen.

– Työssäni tulee monenlaisia erilaisia kohtaamisia, mikä voi olla vaativaa mutta on myös positiivinen asia, Myllynen hymyilee.

Omasta jaksamisestaan hän huolehtii koiransa kanssa touhuamalla ja ratsastusharrastuksen parissa. Myös erilaiset käsityöt ovat etenkin talviaikaan mukavaa puuhastelua.

Myllysellä on nuorille tärkeitä terveisiä.

– Mitä tahansa onkin mielessä, niin ottakaa yhteyttä. Akuuteissa tapauksissa aika järjestyy nopeasti.

Etsivää nuorisotyötä on Akaassa tehty tällä tehtävänimikkeellä viime vuoden alusta lähtien. Vastaavaa työtä on toki tehty jo aikaisemminkin.

Marika Myllysen tavoittaa numerosta 040 335 3552.

36Etsivä nuorisotyö 1 36Etsivä nuorisotyö 3

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?