Höyryveturin höyryssä kypsyy myös makkara

Höyryveturi Jumbo liikkuu lauantaina

Veturitallien suojissa uurastaneiden harrastajien aherrus saa arvoisensa välitilinpäätöksen lauantaina. Veturimuseon vanhus, Tampellan vuonna 1938 valmistama TV1, väliraskas tavarajunaveturi numero 933, lempinimeltään Jumbo ajetaan ulos kääntöpöydälle kello 14.30, minkä jälkeen veturia ajetaan museoraiteella. Paikalla ovat Jumbon omistajat sekä veturin entisiä kuljettajia, lämmittäjiä ja veturin entisöintiin osallistuneita harrastajia.

Tallissa on myös myynnissä tilaisuuden luonteeseen sopivaa höyrymakkaraa. Museonhoitaja Pasi Kylmälä kertoo, että makkarakeittimen höyry tuotetaan luonnollisesti höyrykoneella.

Ainoa toimintakuntoinen

Höyryveturit poistuivat liikenteestä lähes neljäkymmentä vuotta sitten. Valtaosa höyryvetureista romutettiin, ja vain pieni varastoitiin Haapamäelle. Tv1-sarjan vetureita rakennettiin vuosina 1917–1945 kaikkiaan 142 Tampellan ja Lokomon tehtailla Suomessa, sekä Hanomagin tehtailla Saksassa, sekä Nohabin tehtailla Ruotsissa.

Tavarajunien vetoon suunnitellusta veturisarjasta on säilynyt neljä kappaletta, joista ainoa toimintakuntoinen on juuri numero 933. Jumbo nro 933 on palvellut Viipurissa, Joensuussa, Äänislinnassa ja uudelleen Joensuussa vuodesta 1938 vuoteen 1963 asti. Tämän jälkeen VR teetti kuitenkin varaveturina toimineeseen Jumboon täydellisen konepajaremontin vuonna 1969. Remontin jälkeen veturilla on ajettu vain 350 kilometriä.

Ulkosäilytyksestä veturi pääsi sisätiloihin Toijalan veturitalliin vuonna 1977, jolloin yksityiset harrastajat ostivat veturin VR:ltä. Veturia on kunnostettu vuosien varrella tuhansia työtunteja. Vuodesta 2012 kunnostus on keskittynyt enemmän tekniikkaan, minkä seurauksena veturi on taas uljaassa työkunnossa. Höyrykattilatarkastukset saadaan valmiiksi juuri ennen tapahtumapäivää.

Veturimuseo on ollut toiminnassa 28 vuotta. Museota ylläpitää yhteistyössä Akaan kaupunki ja Museoveturiseura ry.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?