Suunnitelmia esitellään ensi maanantaina

Akaan viheralueille tehtiin hoitoluokitukset

Kanavantien ja Haihunkosken välinen alue Lallinmäessä tulisi kuulumaan käyttöluokkaan.

Kanavantien ja Haihunkosken välinen alue Lallinmäessä tulisi kuulumaan hoitoluokkaan A3.

Akaassa jaetaan viheralueet eri hoitoluokkiin. Luokan perusteella määritellään, miten alueita hoidetaan. Kaupunki järjestää ensi maanantaina 1. syyskuuta asukasillan, jossa saa tutustua suunnitelmiin ja antaa niistä palautetta kaupunginpuutarhuri Heli Laineelle ja Milja Patanalle. Tilaisuus järjestetään kello 17–19 kaupungin varikolla Mastotie 5:ssä.

Luokitussuunnitelmaa on tehnyt maisemansuunnittelun opiskelija Milja Patana. Hän kertoo, että aikaisemmin hoidon tarve eri alueille on määritelty silmämääräisesti. Luokitus selkeyttää hoidon tasoa ja auttaa arvioimaan hoidon kustannuksia.

Luokat ja niiden hoidon tason on määritellyt Viherympäristöliitto.

– A1-luokan alueet ovat rakennettuja viheralueita tai edustusviheralueita. Toijalassa esimerkiksi tori sekä vanhan hautausmaan edusta tulisivat kuulumaan tähän hoitoluokkaan. Niissä käydään päivittäin esimerkiksi siivoamassa roskat pois. Hoito on intensiivisempää kuin muissa luokissa, Patana selittää.

A2-luokassa hoito ei juuri muutu nykyisestä. Kohteissa käydään vähintään kerran viikossa. Tähän luokkaan kuuluu suurin osa puistoista sekä esimerkiksi leikkikentät.

Käyttö- ja suojaviheralueet kuuluvat luokkaan A3. Niilläkin nurmikko leikataan, mutta se saa kasvaa pidemmäksi kuin muissa luokissa.

– Käyttöviheralueetkin pidetään sellaisina, että niihin on mielekästä mennä. Viialassa esimerkiksi Lallinmäessä Tarpianjoen ja Kanavantien välissä on alue, jota olen suunnitellut käyttöviheralueeksi.

Akaaseen on tarkoitus tehdä myös käyttöniittyjä. Niistä leikataan nurmikko muutaman kerran kesässä.

– Käyttöniitty pidetään sellaisena, että sinne voi mennä vaikka piknikille.

Lisäksi joillekin  metsäalueille määritellään hoidon taso. Virkistys- ja lähimetsien hoito suunnitellaan ihmisiä ajatellen eli otetaan huomioon esimerkiksi turvallisuustekijät sekä näkymät.

Muutama alue on suunnitelmissa jätetty kokonaan hoidon ulkopuolelle. Tällainen alue sijaitsee esimerkiksi Viialassa työväentalon vieressä.

36Viheralueet 2

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?