Toijalan Sampolassa maistellaan perinneruokia

Hämäläisiä ja karjalaisia perinneruokia maistellaan torstaina 28. elokuuta Toijalan Sampolassa kello 10–13. Tapahtumassa pääsee maistelemaan maksutta muun muassa kaurakiisseliä, klimppisoppaa, mämmiä, uutispuuroa, talkkunaa, rosollia, talkkuna-marjapöperöä, silakkalaatikko, uunijuustoa, mustaa makkaraa ja karjalanpiirakoita.

Perinneruuista kertoo ravitsemusterapeutti Marjukka Lauhkonen.

Tapahtuman järjestää Eläkeliiton Akaan yhdistys yhteistyössä Eläkeliiton Valkeakosken ja Urjalan yhdistysten kanssa. Ruuat valmistaa ja tarjoilee yhdistysten jäsenet.

Klimppisoppaa keittävät Terttu Vaittinen ja Riitta Riipinen, joiden lapsuudenkodissa klimppisoppa oli ympärivuotinen ruoka.

– Klimppisoppa tehdään kuin perunakeitto. Tarvitaan luista lihaa ja vähän perunoita. Kun perunat ovat kypsiä, ne muussataan. Klimppejä varten liemestä, perunamuhennoksesta ja vehnäjauhosta tehdään löysä taikina, josta kahdella lusikalla laitetaan keittoon klönttejä. Klimppi on kypsä, kun se nousee keitossa pinnalle. Ennen keitto maustettiin niillä mausteilla mitä oli, kuten porkkanalla ja pippurilla, kertoo Terttu Vaittinen.

Terttu Vaittisen mukaan klippisoppa on aina jakanut mielipiteet, toisille se on herkku, toisille inhokkiruoka.