”Eihän taloonkaan haeta purkulupaa talolle ja katolle ja piipulle”

Vaneritehtaan maamerkin jatko on avoin

Kolmen piipun kylänä tunnetusta Viialasta tulee ensi vuonna kahden piipun kylä, kun vuoden 2004 lopussa suljetun vaneritehtaan voimalaitos ja sen piippu puretaan.

Viialan entisen vaneritehtaan voimalaitos aiotaan purkaa sen huonon kunnon vuoksi. Kun purkusuunnitelma etenee, UPM päättää, purkaako se myös voimalaitoksen 72 metriä pitkän piipun. Hallinto-oikeuden purkulupapäätöksen mukaan UPM aikoo säilyttää piipun.

Akaan Seutu kertoi 2. heinäkuuta, että UPM aikoo purkaa Viialan entisen vaneritehtaan voimalaitoksen piipun. Yhtiö on hakenut purkuluvan voimalaitosrakennukselle, mutta UPM kiinteistöjen kiinteistöpäällikkö Veli Tuominen totesi, että myös voimalaitoksen piippu lähtee.

– Olemme yleensä kaataneet ne niin kuin puut. Piikataan kaatokolo ja annetaan pikku lähtöpaukku, niin se menee millilleen, Tuominen totesi.

UPM ei saanut voimalaitokselle purkulupaa Akaan kaupungilta ensi yrittämällä, mutta hallinto-oikeuteen tehdyn oikaisuvaatimuksen jälkeen lupa heltisi. Piipulle ei ole haettu erikseen purkulupaa. Sen sijaan hallinto-oikeuden päätöksessä todetaan, että UPM Kymmene Oyj:n tarkoituksena on säilyttää 72 metriä korkea savupiippu konkreettisena muistona voimalaitostoiminnasta ja maisemallisena maamerkkinä.

Tällä hetkellä kiinteistöpäällikkö Tuomisen kanta on, että piippu kaadetaan tarvittaessa.

– Jos se on rakenteellisesti olennainen osa voimalaitosta ja kuuluu voimalaitokseen. Ei sitä erityisemmin ole päätetty. Täytyy suunnitelmassa huomioida, voiko sitä jättää pystyyn vai ei, Tuominen sanoo.

Hänen mielestään piipulle ei tarvitse hakea erillistä purkulupaa.

– Minusta ei, jos sille ei ole haettu rakennuslupaa ja se on ollut voimalaitoksen osana. Eihän taloonkaan haeta purkulupaa talolle ja katolle ja piipulle. Purkulupa haetaan rakennukselle.

UPM:n kiinteistöjohtaja Samuli Eerolainen on Tuomisen kanssa samoilla linjoilla. Piipun kohtalo varmistuu, kun voimalaitoksen purkusuunnitelma etenee.

– Se riippuu siitä, voiko purun suunnitella niin, ja onko se teknisesti mahdollista toteuttaa niin, että piippu säilytetään. Sen takia en voi luvata, että se tulee siinä säilymään.

UPM sulki Viialan vaneritehtaan vuoden 2004 lopussa. Tällä hetkellä tehdasalue ja sen rakennukset lukuunottamatta voimalaitosta ja piippua ovat vuokrattuna 15 vuoden sopimuksella. Alueella on yritys-, harrastus- ja varastotiloja, mutta iso osa entisistä tehdastiloista on tyhjänä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?