Hakkuut on tarkoitus saada valmiiksi ennen hiihtokelejä

Kaupunki harventaa Nahkialanvuoren metsää

35Nahkialanvuori 1

Janne Maijala kertoo, että liian tiheässä kasvavaa puustoa karsitaan.

Nahkialanvuorella Toijalassa tehdään syksyllä hakkuita, joiden tarkoitus on parantaa alueen virkistysarvoa. Kaupunginpuutarhuri Heli Laine kertoo, että alueelle tehtiin jo kymmenen vuotta sitten hoitosuunnitelma, jota ei kuitenkaan ole toteutettu. Suunnitelma on nyt päivitetty, ja töihin on tarkoitus ryhtyä syyskuussa.

Laine on kiertänyt alueen tarkasti yhdessä Pirkanmaan metsänhoitoyhdistyksen metsäasiantuntijan Janne Maijalan kanssa.

– Hakkuiden lähtökohtana on nimenomaan alueen virkistysarvon lisääminen. Puusto on paikoin liian tiheää. Kaupallista tarkoitusta hakkuilla ei ole, Maijala korostaa.

Isompia ja liian tiheässä olevia puita karsitaan, jotta pienemmille puille jää paremmin tilaa kasvaa.

Hakkuilla pyritään luonnon monimuotoisuuteen. Nahkialanvuorella on paljon mäntyjä ja kuusia, mutta vaikkapa satunnaiset pihlajat jätetään kaatamatta.

Rytökohtiakin jätetään

Työt aiotaan saada valmiiksi ennen hiihtokelejä. Hiihtomahdollisuuksien parantaminen onkin yksi hakkuiden tavoitteista, sillä tiheän puuston takia lamput eivät valaise latuja kunnolla. Puusto estää myös lumen satamista latuverkostolle, joten sitä karsitaan latujen ympäriltä.

– Hakkuissa otetaan joka kohdassa huomioon luonnon yksilöllisyys ja monimuotoisuus. Tuolla on esimerkiksi 200 vuotta vanhoja mäntyjä, joita ei tietenkään kaadeta. Vuoren profiili ei myöskään muutu, Heli Laine toteaa.

Vuorelle jätetään myös kohtia, joihin ei kosketa. Linnuille jää pesimäpuunsa ja muille eläimille piilopaikkoja.

– Käymme nyt koko vuoren läpi, jotta alueelle ei tarvitsisi tehdä mitään seuraavaan kymmeneen vuoteen, Janne Maijala kertoo.

Energiapuut jätetään alueelle maatumaan eli niitä ei kerätä pois. Se on Heli Laineen mukaan ympäristöystävällisempää kuin mennä keräämään niitä koneiden kanssa.

Nahkialanvuoren liikuntayhdistys on tehnyt alueelle Nahkialanvuoren liikunta- ja virkistysalueen yleissuunnitelman. Yhdistyksen puheenjohtaja Jukka Salminen on tyytyväinen kuultuaan kaupungin metsänhoitosuunnitelmasta.

– Meidän puolestamme hakkuut olisi saanut tehdä jo aikaisemminkin. Ne helpottavat suunnitelmiamme alueen kehittämiseksi palvelemaan kaupunkilaisten liikkumis- ja harrastusmahdollisuuksia.

Työn tekee Pirkanmaan metsänhoitoyhdistys.

35Nahkialanvuori 3

Puustoa raivataan latuverkoston ympäriltä.

35Nahkialanvuori 2

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?