Metsästys kiehtoo kaikenikäisiä

Raimo Vuorivirta haki oravat puusta

Tapsa (vas.), Samuel, Timo ja Sofia viihtyvät metsällä.

Tapsa (vas.), Samuel, Timo ja Sofia viihtyvät metsällä.

– Tykkään metsästyksestä ihan hirveästi, henkäisee seitsemänvuotias Samuel silmät loistaen.

Hän osallistui Arajärven metsästysyhdistyksen järjestämään perhepäivään lauantaina 16. elokuuta. Samuel ei toki vielä itse varsinaisesti metsästä mutta on ollut isänsä mukana metsällä. Hän aikoo hankkia metsästysluvan, kunhan ikää kertyy tarpeeksi.

– On kiva käydä metsällä, koska siellä näkee kaikenlaisia eläimiä. Saalista ei ole tullut silloin kun olen ollut mukana.

Samuel pitää etenkin hirvenlihan mausta ja mainitsee kaikki lihat lempiruoikseen.

Perhepäivä veti paikalle kaikenikäistä väkeä. Varttuneempaa polvea edusti Raimo Vuorivirta. Hän on käynyt metsällä alle kymmenvuotiaasta lähtien.

– Sotien jälkeen oravannahat olivat arvokkaita. Jotkut ampuivat oravia, mutta minä kiipesin puihin hakemaan niitä, Vuorivirta muistelee.

Takavuosina hän metsästi paljon hirviä ja peuroja, mutta nykyään pienriista houkuttelee enemmän. Haaveet ovat kovat tulevalle metsästyskaudelle.

Kommelluksiakin on sattunut. Kerran naapurin koira oli hukassa, ja lopulta se löytyi supiloukusta.

Rauhoittumista kiireen keskellä

Tommi, Minna ja yhdeksänvuotias Josefiina Saarinen tykkäävät liikkua luonnossa ja halusivat tulla tutustumaan metsästysyhdistyksen toimintaan.

– Vietämme kaikki lomat pohjoisessa esimerkiksi vaeltamassa. Metsästystä olen harrastanut vasta kolme vuotta. Toinen koiristamme on metsästyskoira, ja innostuin sitä kautta harrastuksesta, Tommi kertoo.

Arajärvelle oli tehty luontopolku, josta perhe piti kovasti. Eläintentunnistustehtävä oli erityisen mieluinen.

– Luulimme mäyrää pesukarhuksi, Josefiina nauraa.

Perhepäivä Arajärvellä oli osa Metsästäjäliiton ja Suomen riistakeskuksen valtakunnallista teemapäivää. Luontopolun lisäksi paikalla oli mahdollisuus grillata makkaraa.

Arajärven metsästysyhdistyksen puheenjohtaja Manu Salmi kertoo, että yhdistyksen perustivat paikalliset maanomistajat vuonna 1953. Viime vuosina toiminta on aktivoitunut, ja myös nuoria on saatu mukaan.

Yhdistyksen toiminta on painottunut hirvieläinjahteihin, mutta myös pienriistaa metsästetään. Salmen mukaan alueen hirvikanta on lisääntynyt viime vuosina muutaman heikomman vuoden jälkeen. Peuroja on kohtuudella eli ei liikaakaan, kuten joillain alueilla on. Metsoja ja teeriä on mukavasti.

Metsästyksen lisäksi toimintaan kuuluu olennaisena osana riistanhoito. Hirville ja peuroille viedään ruokaa ja nuolukiviä talvikaudella.

– Meillä on noin 45 jäsentä, joista 25 on aktiivista metsästäjää. Syyskuun viimeisenä lauantaina alkaa taas hirvijahti. Metsästämme miesajona, eli puolet porukasta on passimiehiä ja puolet ajomiehiä, Salmi kertoo.

Hän alkoi kulkea metsällä muiden mukana kuuden vanhana. Miestä kiehtoo harrastuksessa luonnossa liikkuminen.

– Joka kerta oppii ja näkee jotain uutta. On mukava olla metsällä hyvällä porukalla. Toki saalistakin on kiva saada, mutta sitähän ei joka kerta edes tule, joten muut arvot painavat enemmän. Tämä on mahdollisuus liikkua luonnossa ja rauhoittua kiireen keskellä, puheenjohtaja Salmi toteaa.

Raimo Vuorivirta kulki luontopolun, jonka varrella oli nähtävillä erilaisia metsästysvälineitä kuten loukkuja.

Raimo Vuorivirta kulki luontopolun, jonka varrella oli nähtävillä erilaisia metsästysvälineitä kuten loukkuja.

Minna, Tommi ja Josefiina Saarinen tykkäävät liikkua luonnossa.

Minna, Tommi ja Josefiina Saarinen tykkäävät liikkua luonnossa.

Arajärven metsästysyhdistyksellä on Arajärvellä taukokatos ja puuvaja. Manu Salmi esittelee puuvajan seinällä olevia sarvia.

Arajärven metsästysyhdistyksellä on Arajärvellä taukokatos ja puuvaja. Manu Salmi esittelee puuvajan seinällä olevia sarvia.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?