Aino Saarisen satavuotiskahvit juotiin Viialan vanhainkodissa

Aino Saarinen on Akaan harvoja satavuotiaita. Viime vuoden lopussa Akaassa oli kaksi satavuotiasta.
Aino Saarinen on Akaan harvoja satavuotiaita. Viime vuoden lopussa Akaassa oli kaksi satavuotiasta.

Kylmäkoskella syntynyt ja Viialassa noin 80 vuotta asunut Aino Saarinen täytti perjantaina 15. elokuuta sata vuotta. Synttärikahvit päivänsankari joi läheistensä kanssa Viialan vanhainkodissa, jossa Saarinen on asunut reilut seitsemän vuotta.

Juhlapäivänä Saarinen oli pirteä ja jaksoi ottaa onnitteluja vastaan ja juoda kakkukahvit vanhainkodin ruokasalissa. Virkeinä päivinä voimia riittää myös jutteluun.

Vuonna 1914 syntynyt Aino Kyllikki Saarinen (os. Saari) on lähtöisin Kylmäkosken Asemalta, Korpisaaren talosta. Ainon isä oli saanut tilan palkkioksi toimittuaan tarkka-ampujana Venäjän armeijassa. Isä kuoli kulkutautiin Ainon ollessa neljävuotias, minkä jälkeen äidillä ei ollut mahdollisuutta jatkaa tilanpitoa.

Tulevan miehensä Seth Saarisen Aino tapasi, kun hän tuli hoitamaan leskeksi jääneen Saarisen lapsia. Saarinen oli vuoden 1918 sisällissodassa toiminut punaisten Oriveden-plutoonan komentajana ja jäänyt vangiksi Tampereella Näsijärven jäällä. Sittemmin Saarinen toimi muun muassa Nahkatyöntekijäin liiton liittohallituksessa.

Avioliiton pariskunta solmi vuonna 1938. Saaristen viidestä pojasta Osmo syntyi vuonna 1940, Seet -41, Tuomo -43, Timo -45 ja Matti -46. Saarisen ensimmäisestä avioliitosta perheeseen kuuluivat Lauri, Helvi ja Heimo. Perheen koti sijaitsi Vakkistenmäessä. Leskeksi Aino Saarinen jäi jo vuonna 1969.

Aino Saarinen hoiti pitkään lapsia kotona. Kodin ulkopuolella hän työskenteli Nirhan viilatehtaalla sekä nahkatehtaalla. Vapaa-ajalla hän toimi aktiivisesti Pyryn naisvoimistelijoissa.

Aino Saarinen on ensimmäinen Viialan vanhainkodissa sata vuotta täyttänyt asukas. Viialassa asuva poika Timo Saarinen arvelee äitinsä pitkän iän kertovan siitä, että äidin terveydestä on huolehdittu.

Satavuotispäivänä Saarista muisti onnittelukortilla myös presidenttipari Eeva ja Martti Ahtisaari. Aino Saarinen tapasi Martti Ahtisaaren vuonna 1993 Viialan työväentalolla, kun Ahtisaari aloitti Viialasta sekä esivaali- että varsinaisen vaalikiertueensa. Saarisen keskimmäinen poika Tuomo toimi tuolloin Ahtisaaren presidenttikampanjan kiertuepäällikkönä.

– Sen jälkeen kun olen käynyt äitiä tervehtimässä, äiti on usein sanonut, että miksi tulit yksin. Sunhan piti tuoda se presidentti tullessas, Tuomo Saarinen kertoo.

Aino Saarisen kanssa yhteiskuvaan tulivat pojat vanhimmasta nuorimpaan eli Matti (vas.), Timo, Tuomo, Seet ja Osmo. Matti asuu Ulvilassa, Timo Viialassa, Tuomo Kouvolassa, Seet Toijalassa ja Osmo Varkaudessa.
Aino Saarisen kanssa yhteiskuvaan tulivat pojat vanhimmasta nuorimpaan eli Matti (vas.), Timo, Tuomo, Seet ja Osmo. Matti asuu Ulvilassa, Timo Viialassa, Tuomo Kouvolassa, Seet Toijalassa ja Osmo Varkaudessa.

35ainosaarinen2 35AinoSaarinen3