Olavi Huhtala johtaa Eurooppa-divisioonaa Rautaruukin ostaneessa SSAB:ssä

”Toijalan-tehtaalla on enemmän mahdollisuuksia kuin uhkia”

Olavi Huhtalasta (oik.) tulee SSAB:n Eurooppa-divisioonan johtaja. Ruotsalainen Martin Lindqvist jatkaa toimitusjohtajana.

Olavi Huhtalasta (vas.) tulee SSAB:n Eurooppa-divisioonan johtaja. Ruotsalainen Martin Lindqvist jatkaa toimitusjohtajana.

Toijalasta kotoisin oleva Olavi Huhtala, 52, on johtanut vuodesta 2009 entisen Rautaruukin, nykyisen Ruukin teräsliiketoimintaa. Kun ruotsalainen SSAB ja sen ostama Ruukki yhdistyvät, Huhtalasta tulee 1. syyskuuta alkaen yhtiön Eurooppa-divisioonan johtaja. Muita divisioonajohtajia on johtoryhmässä neljä, ja toimitusjohtajana jatkaa SSAB:n toimitusjohtaja Martin Lindqvist.

Olavi Huhtala lähti opiskelemaan jo 1980-luvun alkupuolella, mutta hänen äitinsä asuu edelleen Toijalassa. Niinpä Huhtala hän käy täällä usein, vaikka asuu itse Hyvinkäällä. Ruukin Toijalan-tehtaalla hän on käynyt kerran pari vuodessa, viimeksi tämän vuoden keväällä. Huhtalan mielestä Hämeentiellä sijaitsevalla tehtaalla on osana SSAB:tä enemmän mahdollisuuksia kuin uhkia. Ainakaan tuotannon päällekkäisyys ei syö sitä pois uuden yhtiön tehdaskartalta.

– Jos katsoo Toijalan asemaa ja tuotteita, niin uudessa kombinaatiossa ei ole kuin Toijala, joka tekee avoprofiileja. Entisessä SSAB:ssä ei ole edes ollut tämäntyyppistä valmistusta. Toijalan asema on yhtä uniikki kuin se on ollut, Huhtala sanoo.

Bisnestä on tarkoitus kasvattaa

Olavi Huhtalan mukaan uuden SSAB:n sinkityn, kylmävalssatun ja maalipinnoitetun teräksen tuoteryhmissä on päällekkäisyyksiä. Tähän asti SSAB ja Ruukki ovat olleet kilpailijoita, mutta nyt päästää perkaamaan numeroita tuotteiden ja eri yksiköiden kustannustehokkuuden takaa.

Olavi Huhtala uskoo, että Toijalan-tehtaalla on hyvät mahdolisuudet pärjätä oasna Ruukin ostanutta SSAB:tä. Toijalasta kotoisin oleva Huhtala on vuodesta 2009 ollut Ruukki Metalsin teräsliiketoiminnan johtaja. Sitä ennen tehtäviin on kuulunut muun muassa teräspalvelukeskusten ja myynnin johto, putkitehtaan johto, erilaiset myynnin johtotehtävät ja neljän vuoden työperiodi myös Saksassa.

Olavi Huhtala uskoo, että Toijalan-tehtaalla on hyvät mahdollisuudet pärjätä osana Ruukin ostanutta SSAB:tä. Toijalasta kotoisin oleva Huhtala on vuodesta 2009 ollut Ruukki Metalsin teräsliiketoiminnan johtaja. Sitä ennen tehtäviin on kuulunut muun muassa teräspalvelukeskusten ja myynnin johto, putkitehtaan johto, erilaiset myynnin johtotehtävät ja neljän vuoden työperiodi myös Saksassa.

– Täytyy katsoa, mitä kukin tehdas tekee. Tässähän ei olla puhumassa toimipaikkojen sulkemisesta, mutta jos joku paikka pystyy tekemään tuotteita perille toimitettuna kustannustehokkaammin, niin aika vaikea on tehdä päätös, että tehdään siellä, missä se on kannattamattomampaa.

Huhtalan mukaan avoprofiileista ei SSAB:ssä olla missään nimessä luopumassa.

– Eihän yhteenliittymän tavoitteena ole lopettaa bisnestä vaan pikemminkin kasvattaa sitä. Uskon, että saamme lisää resursseja ja osaamista, ja Toijalaankin ehkä joitain uusia raaka-aineita tai tuotteita esimerkiksi lujasta kylmävalssatusta teräksestä. Meillä on enemmän myyntivoimaa ja ehkä uusia asiakkaita, joihin aiemmin ei ole päästy kiinni.

Toijalassa pitää Huhtalan mukaan jatkaa hyvää perustyötä.

– Toijala on erittäin hyvä räätälöidyssä engineering-typpisessä valmistuksessa. Sitä pitää jatkaa. Perusprofiileilla ei varmaan kovin pitkälle pärjää, mutta pitää tehdä isoja profiileja, joita ei Euroopassa monella linjalla tehdä ja toisaalta käyttää uutta yhtiötä enemmän hyväksi.

Toijalan-tehtaan päätuote on jo pitkään ollut täällä kehitetty aaltomainen maantiekaide. Kaiteet ovat perinteisesti olleet hyvin vahva standardituote. Joka maassa on oma standardi, mutta Huhtalan mukaan Suomessa näkee jonkun verran myös Saksasta tuotuja maantiekaiteita.

– Maantiekaide on ollut vuosien saatossa erittäin hyvä tuote kuten monet muutkin Toijalan tuotteet. Se iso linja mikä uudemmassa hallissa on, on erittäin hyvä. Kilpailu kovenee ja vaikeutuu, mutta toisaalta me olemme ainoita putkien ja profiilien tekijöitä Pohjoismaissa, ja meillä on oma raaka-aine ja jalostusketju. Tulevaisuus on hyvä, kun vaan tehdään työt oikein.

Uusi työ kierrättää maasta toiseen

Olavi Huhtalan toimipiste on edelleen Hämeenlinnassa, mutta työt ovat Helsingissä, Tukholmassa, Raahessa, Borlängessä, Luulajassa ja joka puolella Eurooppaa.

– Yritän olla aika paljon myös tehtailla ja asiakkaiden parissa. Reilu vuosi sitten koko Ruukki Metalsin operatiivinen johto siirrettiin Helsingistä Hämeenlinnaan, mutta nythän se leviää kuin varpusparvi ympäriinsä.

Olavi Huhtalan mielestä SSAB:n ja Ruukin yhdistymisellä on vahva teollinen logiikka.

– Uudessa yhtiössä on selvästi enemmän joustavuutta ja voimaa tehdä asioita. Siltikin me olemme pieni tekijä teräksessä, mutta tietyllä alueella vahva.

Joustoa uudessa yhtiössä saadaan jalostusketjun alkupäästä.

– Putkitehtaalla kuten Toijalassa voidaan vuorojärjestelmällä muuttaa aika paljon tuotannon tasoa, mutta kun mennään masuuniin, siinä on tietty käyttöaste, jonka alla ei voi operoida. Seuraava vaihe on, että myydään väkisin tai ei voida valmistaa. Meillä on nyt viisi masuunia, kun ennen oli kaksi Raahessa ja Hämeenlinnassa. Uskon ja olen koko ajan uskonut tähän kombinaatioon hyvin vahvasti.

Huhtala on myös tyytyväinen tuleviin työtehtäviinsä.

– Ne ovat erittäin haasteellisia. Paljon töitä, mutta erittäin mielenkiintoista. Liiketoimintahan on samaa, mutta mukaan tulee kaksi isoa yksikköä, Luulaja ja Borlänge. Päätehtaat tulevat olemaa ne ja Hämeenlinna ja Raahe sekä putki- ja profiilitehtaat, joihin Toijalakin kuuluu.

Ikä ei viisikymppistä paina, ainakaan koko ajan.

35SSAB8

Hämeenlinnassa vierailleen toimitusjohtaja Martin Lindqvistin mukaan SSAB:n ja Ruukin yhdistyessä tuotantolinjoja saatetaan sulkea mutta kokonaisia tehtaita ei. Lindqvist uskoo, että Venäjä ja Itä-Eurooppa ovat jatkossa tärkeä markkina-alue, vaikka tällä hetkellä esimerkiksi Ruukin Donetskin-tehdas Ukrainassa on pidettävä suljettuna alueella käytävien taistelujen vuoksi.

– Välillä tuntuu että on 40 ja välillä tuntuu, että on 60, Huhtala nauraa.35SSAB3

 

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?