Kansanedustaja Kiuru pohtii Etelä-Pirkanmaan yhteistä messukesää

Asuntomessut Akaaseen – loma-asuntomessut Valkeakoskelle?

Valkeakoskelainen kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Pauli Kiuru (kok) selvittäisi mielellään, olisiko Etelä-Pirkanmaalla mahdolilsta järjestää kahdet messut samana vuonna.

Valkeakoskelainen kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Pauli Kiuru (kok) selvittäisi mielellään, olisiko Etelä-Pirkanmaalla mahdolilsta järjestää kahdet messut samana vuonna.

Akaan kaupunki julisti keväällä 2012 olevansa kiinnostunut asuntomessujen saamisesta Akaaseen. Silloinen kaavoituspäällikkö Lasse Majuri selvitti potentiaalisia alueita ja päätyi sijainnin ja kaavoitustilanteen perusteella kahteen: siirtolapuutarhaksi merkitty alue Viialassa pääradan ja Etuhaantien välissä sekä Hinkan alue Toijalassa Hämeenlinnantien varressa.

Sittemmin Akaan messuhalu on hiipunut, ja elokuussa 2013 apulaiskaupunginjohtaja Heikki Partanen totesi Akaan Seudussa, että asuntomessut ovat odottavassa tilassa.

– Silloin kun asiasta innostuttiin, ei ollut selkeää ideaa. Teemaa kannattaa harkita ja miettiä vahvuuksia, ennen kuin messuja hakee. Silloin mahdollisuudet saada tapahtuma ovat paremmat. Kisa messuista on kova, Partanen sanoi.

Valkeakoski järjesti asuntomessut vuonna 2009 ja koki onnistuneensa hankkeessa hyvin. Tämän vuoden maaliskuussa Valkeakoskella tehtiin Pauli Kiurun (kok) johdolla valtuustoaloite siitä, että Valkeakoski selvittäisi mahdollisuuden saada loma-asuntomessut ja myös hakisi niitä vuodelle 2018 tai 2019. Aloitteen allekirjoitti 41 valtuutettua 43:sta ja siinä todetaan myös, että loma-asuntomessujen sijasta voidaan harkita varsinaisten asuntomessujen hakemista, arkkitehtikilpailua tai kaupungin omaa, pienimuotoisempaa asuntomarkkinointitapahtumaa.

Aloitetekstin mukaan asuntomessutapahtuma vilkastutti Valkeakosken tonttimyyntiä, loi työtilaisuuksia alan yrityksille ja työntekijöille sekä mahdollisti satoja kesätyöpaikkoja nuorille.

– Paikkakunnalle jäi arviolta 11 miljoonaa euroa ravintoloihin, huoltoasemille, majoitusliikkeisiin, ruokakauppoihin sekä messualueen palveluihin, aloitteessa todetaan.

Virallisen loppuraportin mukaan kaupungin messumenot olivat yhteensä noin 2,5 miljoonaa euroa ja tulot noin 290 000 euroa. Messualueen kunnallistekniikkaan meni noin 2,8 miljoonaa ja alueen tonttimyynnistä saatiin reilut 650 000 euroa. Pakkaselle siis jäätiin reilut neljä miljoonaa euroa, mutta valtuustoaloitteen mukaan taloudellinen kokonaisvaikutus näkyy viiveellä tonttimyynnissä ja väkilukukehityksessä sekä välillisesti muun muassa palveluyritysten investointihalukkuudessa esimerkiksi keskustarakentamiseen.

Molemmat messut samalle vuodelle?

Valkeakoskelle lähti Toijalan Torilta muun muassa heräteostos-kukkakaali.

Valkeakoskelle lähti Toijalan Torilta muun muassa heräteostos-kukkakaali.

Kuntaliitoskeskustelu Etelä-Pirkanmaalla tyrehtyi valtion sote-päätöksiin, mutta kansanedustaja-valtuutettu Pauli Kiuru näkisi mielellään enemmän seudullista yhteistyötä. Vaikka loma-asuntomessuja varten löytyisi paikka raja-alueelta Konhosta tai Tarttilasta, kahden kaupungin yhteiset messut eivät Kiurun mielestä välttämättä ole paras vaihtoehto. Vaikeuskerroin kasvaa, kun toimijoita on paljon.

– Messujen ketjuttamista sen sijaan voisi miettiä niin, että Valkeakoskella ja Akaassa olisi perättäisinä vuosina loma-asuntomessut ja varsinaiset asuntomessut.

Entäpä jos messut olisivat jopa samana vuonna, koska ne eivät koskaan mene ajallisesti limittäin? Tänä vuonna Kalajoen loma-asuntomessut järjestettiin 23.6.–6.7. ja Jyväskylän asuntomessut 11.7.–10.8.

– Tuota en uskaltanut sanoa ääneen, kun pelkäsin, että mopo lähtee keulimaan liikaa, Kiuru nauraa mutta innostuu ideasta.

– Siinä saataisiin paljon lisäarvoa, kun voitaisiin tehdä myös yhteisiä alihankintoja esimerkiksi vartioinnissa, kuljetuksissa ja markkinoinnissa, Kiuru listaa.

Akaassa on odottava henki

Pauli Kiurun mielestä asuntomessut voisivat olla Akaalle sen tarvitsema piristysruiske.

Akaalla on Pauli Kiurun mielestä edelleen mahdollisuus menestyä keskellä ruuhka-Suomea, vaikka tunnelma tällä hetkellä onkin odottava.

Akaalla on Pauli Kiurun mielestä edelleen mahdollisuus menestyä keskellä ruuhka-Suomea, vaikka tunnelma tällä hetkellä onkin odottava.

– Ne voisivat olla kasvukehitys-sykähdys. Rohkeaa etunojaakin täytyy ottaa, ja riskiä, ja ajatella pitkällä aikajänteellä. Tekeminen synnyttää tekemistä ja aktiivisuus aktiivisuutta, Kiuru sanoo.

Hänen mielestään Akaassa on odottava henki.

– Moottoritieltä on odotettu paljon, samoin Toijalan keskustan kehittämiseltä. Ollaan kuitenkin ruuhka-Suomen keskellä, Kiuru toteaa helteisellä ja tänä kesänä silminnähden vilkastuneella Toijalan torilla.

Peliä ei ole Kiurun mukaan pelattu, vaikka Akaa ei olekaan hyödyntänyt mahdollisuuksiaan täysin rinnoin. Eikä Kiuru usko sitäkään, että loistava logistinen sijainti alkaa sotia itseään vastaan, jos Akaan kehitys junnaa paikoillaan.

– Nämä edellytykset ovat edelleen olemassa, ja niiden merkitys kasvaa koko ajan. Mitään ei ole menetetty, vaikka jotkut asiat olisikin pitänyt tehdä aikaisemmin.

Paljon on Akaassa Pauli Kiurun mukaan myös tehty, ja kiitosta saa esimerkiksi valtion tietoon välitetty halu saada puutavarankuormausalue pois Toijalan keskustasta.

– Esimerkiksi kuntaliitosten hyöty ei ole vielä kokonaan tullut esiin. Ja jos miettii yhtenäistä työssäkäyntialuetta, niin kyllähän asuntojen pitäisi olla mahdollisimman lähellä rataa eikä kaupungin reunoilla.

Toimitusjohtaja Heiskanen henkii kriittisyyttä

Tekeillä oleva Pirkanmaan maakuntakaava painottaa kasvua Tampereelta etelään pääradan ja moottoritien varrella. Siksi asuntomessut voisivat Pauli Kiurun mielestä synnyttää Akaalle sellaisia mahdollisuuksia, joita ei ole osattu edes odottaa.

– Esimerkiksi teollisuusyritysten sijoituspäätökset voivat olla hyvin pienestä kiinni. Päätökset tehdään monesti tunteella mutta perustellaan myöhemmin faktoilla.

Asuntomessuilla on joka vuosi joku teema, jonka puute oli Heikki Partasen mukaan yksi syy Akaan hankkeen jäätymiselle. Pauli Kiurulla olisi tarjolla yksi ehdotus: hyvin pienet omakotitalot.

– Ei messuilla aina tarvitse olla ökytaloja. Nehän voisivat olla sinkkumessut, naapurin mies tarjoilee.

Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen vastasi puhelimeen sattumalta Jyväskylän-messujen loppusuoran kiireessä. Tällä viikolla Heiskanen jäi lomalle, mutta ennätti perjantaina kommentoida naapureiden saman kesän messuajatusta.

– Ajatus on sen verran uusi, että emme ole ottaneet mitään kantaa. Suhtaudun siihen pikkuisen kriittisesti, mutta täytyy tutkia asiaa, Heiskanen totesi saatuaan torstaina kansanedustaja Kiurulta aihetta koskevan sähköpostiviestin.34Pauli Kiuru434Pauli Kiuru3

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?