Vuoreksen silhuetit saivat innoituksensa Minne Olemme Matkalla -teoksesta

Petri Kiviniemi kehottaa elämään rohkeasti

Akaalaisen kuvataiteilija Petri Kiviniemen Transformaatio- Muutos on kymmenes Vuorekseen valmistunut taideteos,

Akaalaisen kuvataiteilija Petri Kiviniemen Transformaatio – Muutos on kymmenes Vuorekseen valmistunut taideteos.

Tampereen Vuorekseen valmistunut akaalaisen kuvataiteilija Petri Kiviniemen Transformation – Muutos jatkaa Hirvialhon koululta alkanutta silhuettitöiden sarjaa. Hirvialhon koulun silhuettiteos Minne Olemme Matkalla valmistui vuonna 2007 koulun perusparannuksen yhteydessä.

Vuoreksen asuinalueen jokaisessa isommassa rakennushankkeessa on ollut mukana taiteilija. Petri Kiviniemen Muutos on kymmenes Vuorekseen valmistunut teos, ja alueelle syntyy koteja noin 13 000 ihmiselle 2020-luvun puoliväliin mennessä. Taiteilijat puolestaan on valittu taiteilijapankista, jossa Kiviniemikin oli mukana Kuvanveistoliiton kautta.

Antti Nieminen Arkkitehtihuoneelta sekä Jyrki Wahlman Pohjola Rakennuksesta ihastuivat Hirvialhon koululle tekemiini silhuetteihin, ja ideointi lähti siitä, Petri Kiviniemi kertoo.

Neljään eri Mäyränmäenkadun varrella sijaitsevaan rakennukseen jakautunut Muutos syntyi Pohjola Rakennus Oy:n asunto-osakeyhtiöiden Tampereen Luhtavilla ja Keltaperhosen ulkoseinään. Taivutetusta ruostumattomasta teräksestä valmistetun teoksen malleina ovat toimineet taiteilijan vaimo, lapset ja lasten kaverit.

Petri Kiviniemi on tyytyväinen kiiltävään materiaalivalintaan, vaikka mietinnässä oli myös värillinen alumiini. Terässilhuetit peilaavat päivällä ympäristöstään kaikkia värejä, ja pianolangan avulla taivutetut perhoset langettavat elokuun paahteessa luhtitalon julkisivuun varjoja. Pianolanka joustaa Kiviniemen mukaan sopivasti myös myrskyssä, jotteivät silhuetit repeä seinästä irti. Erityisen tyytyväinen taiteilija on siihen, miltä teokset näyttävät iltavalaistuksessa, vaikkei toivotunlaista led-tekniikkaa valaisuun saanutkaan.

Sielun symbolit

Taivutetuista teräsperhosista syntyy seinälle varjoja päivin öin.

Taivutetuista teräsperhosista syntyy seinälle varjoja päivin öin.

Ihmishahmojen lisäksi teoksessa on perhosia, jotka symboloivat Kiviniemen mukaan iloa ja muutosta. Lähtökohtana on ollut Kiviniemen mukaan se hetki, milloin ihmisen on lähdettävä tutusta ja turvallisesta kotelosta ja lennettävä uuteen maailmaan.

–  Perhonen oli entisaikaan sielun symboli. Perhonen ilmestyy elämään niinä hetkinä, kun ihminen käy läpi rohkeutta vaativaa muutosta.

Kiviniemen mukaan muutos on yhtä luonnollista kuin hengittäminen, vaikka kaikki muutokset eivät olekaan tahdonalaisia. Usein eteen tullut tilanne pakottaa uuteen ratkaisuun, ja nykyhetkeen katseleminen tuo Kiviniemen mukaan tilanteeseen helpotusta.

– Kannattaa luottaa omiin siipiin ja niiden voimaan. Kuoriudu kotelostasi, ota kaikki rohkeasti vastaan, kannustaa Kiviniemi.

Uusi levy ja luova tauko

Tampereen ammattikorkeakoulussa taiteen työmestarina vuodesta 2002 työskennellyt Kiviniemi sanoo pitävänsä tällä hetkellä kuvanveistosta luovaa taukoa.

– Musiikki kiinnostaa nyt eniten, vaikka minulla ei ole mitään musiikillista taustaa. Teen kaiken korvakuulolta, mutta kaiken itse  raita kerrallaan, Kiviniemi selvittää.

Aliaksella Moon Dust Kiviniemeltä ilmestyi kesäkuussa ensimmäinen levykin, jonka julkaisi Kanariansaarilla toimiva levy-yhtiö Kalma Records. Sound Cloud -sivustolla Kiviniemi kertoo musiikillaan olevan jo 4 500 seuraajaa.

–   Teen musiikkia kimpassa erimaalaisten vokalistien ja bändien kanssa, jotka laulavat tekemiini pohjiin päälle. Lähettelemme versioita toisillemme sähköpostilla.

Vuodesta 2002 Viialassa asunut Petri Kiviniemi on ollut parina vuonna mukana myös Näkymä -ympäristötaidenäyttelyssä. Vuoden 2008 näyttelyyn valmistunut veistos Rohkeutta seisoo Haihunkosken partaalla edelleen, sillä teos on yksi Akaan lunastamista Näkymä-töistä.

– Olen ehdottanut kaupungille, että teos maalattaisiin valkoiseksi, ja antanut vinkin kaupungille sopivasta maalistakin, joka estäisi myös teoksen ruostumista. Olen kokeillut samaa omassa pihassani oleviin veistoksiin, ja maali toi niihin mielenkiintoista luurankomaista ilmettä, Kiviniemi vinkkaa.

Kuvataiteilija Kiviniemi alias Moon Dust tekee nyt konemusiikkia. Ensimmäinen levy julkaistiin kesäkuussa.

Kuvataiteilija Kiviniemi alias Moon Dust tekee nyt konemusiikkia. Ensimmäinen levy julkaistiin kesäkuussa.

Petri Kiviniemen Haihunkosken partaalla seisova Rohkeutta valmistui vuoden 2008 Näkymään.

Petri Kiviniemen Haihunkosken partaalla seisova Rohkeutta valmistui vuoden 2008 Näkymään.

Vuoreksen teos jatkaa Kiviniemen  vuonna 2007 Hirvialhon koululle valmistuneen silhuettiteoksen sarjaa.

Vuoreksen teos jatkaa Kiviniemen vuonna 2007 Hirvialhon koululle valmistuneen silhuettiteoksen sarjaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?