Korpisaaren talon jykevä hirsikehikko myydään kokonaisena siirrettäväksi

Funkisuuni lähti tiili kerrallaan

Korpisaaren talon ikkunat ovat arkkitehti Lasse Majurin mukaan alkuperäiset.

Korpisaaren talon ikkunat ovat arkkitehti Lasse Majurin mukaan alkuperäiset.

Leomuovi Oy osti viime vuonna Akaan kaupungilta maata tehtaansa vierestä Viialan Rautatienkadulta. Samassa kaupassa yritykselle siirtyi Korpisaaren talona tunnettu asuinrakennus. Talo on rakennettu 1880-luvulla, ja se oli alun perin osa Viialan kartanoa.

Hirsirunkoinen, puolitoistakerroksinen talo on ollut vuokrattuna, mutta viime ajat ennen myyntiä Leomuoville se oli tyhjillään. Akaan kaavoituspäällikön Jyri Sarkkisen mukaan rakennus on säilynyt suhteellisen hyväkuntoisena, mutta sen sijainti keskellä teollisuusaluetta ei puoltanut sen säilyttämistä.

Leomuovin toimitusjohtaja Risto Kalliainen kertoo, että Korpisaaren talon jykevä hirsikehikko myydään kokonaisena.

Talon runko on jykevää hirttä.

Talon runko on jykevää hirttä.

– Myymme sen, kun löydämme jonkun, joka haluaa siirtää rakennuksen. Muutama on käynyt katsomassa ja luvannut jättää tarjouksen mutta todennut sitten, että työ on liian iso. Tai sitten tilanteet ovat muuttuneet.

Kiire kaupoilla ei ole, sillä nykyisessä tilanteessa Leomuovi ei Kalliaisen mukaan ryhdy rakentamaan tontille lisää varastotilaa.

Loppuun paahdetut uunit lähtevät

Arkkitehti Lasse Majuri on tehnyt Leomuovin kanssa kaupat kahdesta Korpisaaren talon kaakeliuunista. Toinen niistä purettiin pari viikkoa sitten odottamaan uutta kotia.

Valkoinen funkisuuni on muurattu 1930-40-luvun vaihteessa.

Valkoinen funkisuuni oli muurattu 1930-40-luvun vaihteessa, ja sen sisälle oli myöhemmin asennettu sähkövastus. Kuva: Larisa Leisiö.

– Nämä eivät ole alkuperäisiä uuneja vaan 1930–1940-luvun vaihteen funkisuuneja. Kumpikin on aika loppuun paahdettu, ja jossain vaiheessa näihin on laitettu sisälle sähkövastukset. Tästä ei ole vielä päätetty, mihin tämä pystytetään, Majuri kertoi sulavalinjaisen valkoisen kaunottaren vierellä.

Savilaastilla muuratut uunit puretaan kastelemalla laastia, minkä jälkeen tulitiilet saa irti toisistaan. Kun uuni on purettu sisältä onkaloksi, päästään irrottamaan tulitiilistä irrallaan olevat kaakelilaatat. Ne ovat kiinni toisissaan rautalangoilla, jotka katkotaan yksi kerrallaan.

Lasse Majrui purki uunin tiili kerrallaan, savilaastia kastelemalla.

Lasse Majuri purki uunin tiili kerrallaan, savilaastia kastelemalla.

Korpisaaren toinen kaakeliuuni on ruskea ja hieman koristeellisempi. Sen matka vie Ruovedelle, Korpisaaren talon ikäiseen rakennukseen.

Lasse Majurin mukaan Korpisaaren talon väliovet ja ikkunat ovat alkuperäiset, eikä talossa ole muutenkaan tehty isompia remontteja.

– Tämä on tehty hirveän hyvin ja järkyttävän kokoisista hirsistä, joita ei varmaan haluttu sahata.

Kaakelitiilet on kiinnitetty toisiinsa rautalangoilla, jotka katkaistaan purkuvaiheessa pihdeilä.

Kaakelitiilet on kiinnitetty toisiinsa rautalangoilla, jotka katkaistaan purkuvaiheessa pihdeillä.

Ruskea kaakeliuuni siirretään Ruovedelle.

Ruskea kaakeliuuni siirretään Ruovedelle.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?