Onko Näkymän teema Näkevän sokeus paradoksi?

Näkymän tämänvuotiseen näyttelyyn osallistui totutusta poiketen myös yksi täysin anonyymi ryhmä, joka esiintyi nimellä Hahn Gruppe. Näkymän tiedotteen ja näyttelykartan mukaan ryhmä on kotoisin Berliinistä, mutta näkymän tuottajan Sofia Wellingin mukaan ryhmällä on suomalainen edustaja. Onko kyseessä berliiniläinen, anonyymi ryhmä, jos sillä kerran on supisuomalainen edustaja?

Ehkä vastaus löytyy teoksen yhden virkkeen selitysosasta: Abstraktiot ovat voimakkaita välineitä paitsi todellisuuden erittelyyn, myös todellisuuden peittelyyn.

Ryhmän työ kantaa nimeä Twisted ja se on kiinnitetty Laaksolan Hämeentienpuoleiseen ulkoseinään. Printtiin on painettu englanniksi kysymys But where is the reality? (Mutta missä on todellisuus?) ja vastaus I have no idea! (Minulla ei ole aavistustakaan!)

Printin taustalla on Pulizer-palkittu uutiskuva, jota pidetään Vietnamin sodan symbolina. Kuva toi amerikkalaisten napalmpommitukset koko maailmaan tietoisuuteen. Kuvan otti 42 vuotta sitten sotakuvaaja Nick Ut, joka kuvasi 8. kesäkuuta 1972, miten 9-vuotias tyttö juoksee alasti pommituksia karkuun.

Tähän järkyttäväänkin ja todistettavasti autenttiseen uutiskuvaan Hahn Gruppe on yhdistänyt antiikin kreikkalaisen filosofi Platonin kuvan. Liekö Platonin ideaopin mukainen ja yllämainittu teoskuvaus ryhmän suora vastaus Näkymän teemaan Näkevän sokeus? Platon kun oli sitä mieltä, että ideat ja asiat ovat käsiteltävissä ainoastaan järjellä ja ymmärryksellä, eikä niitä voi havaita aisteilla.

Hahn Gruppe: Twisted. Näkymä 2014.

Hahn Gruppe: Twisted. Näkymä 2014.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?