Toijalaan toivottiin vesipostia ja puutarhapalstoja

Juttua joulukuusista ja glögistä

Liisa, Jasper ja Joel Kauppila yllättyivät kohdatessaan torilla kaupunginjohtaja Aki Viitasaaren. Juttua riitti muun muassa jalkapallosta.

Liisa, Jasper, 3,5 vuotta,  ja Joel 7 vuotta, Kauppila yllättyivät kohdatessaan torilla kaupunginjohtaja Aki Viitasaaren. Juttua riitti muun muassa jalkapallosta.

Kaupunginjohtaja Aki Viitasaaren taajamakierros päättyi keskiviikkona paahteiselle Toijalan torille.

Jalannin rannalla kesämökillään lomaileva Liisa Kauppila kyseli kaupunginjohtajalta, löytyykö Akaasta vesipostia, josta mökkiläiset ja muut kesäasukkaat voisivat noutaa juomavettä.

– Haimme ennen vettä Nahkialan lähteestä, mutta kun se on pois käytöstä, olemme osto- tai lahjoitusveden varassa. 1960-luvulla rakennetun mökkimme kaivovesi on todettu juomakelvottomaksi, Kauppila selvitteli.

Akaa on Kauppilan mukaan sen kokoinen kaupunki, jolta voisi edellyttää jo vedenjakelupisteen perustamista.

Itsekin Nahkialan maisemissa asuva kaupunginjohtaja Aki Viitasaari kertoi seuranneensa lähteellä poikenneen paljon vesiastioiden täyttäjiä.

– Ilmeisesti vedenhakijoita ei ollut riittävästi, jotta lähteen vesi olisi pysynyt puhtaana. Muistaakseni lähde suljettiin veden laatuun liittyvien ongelmien vuoksi, Viitasaari vastaa.

Kaupunginjohtajan mielestä lähde olisi hyvinkin voinut toimia yhtenä kaupungin vedenjakelupisteenä mahdollisten vesikriisien sattuessa.

Kaupunginjohtaja lupasi viedä viestiä vesipisteestä Akaan kaupungin vesihuollosta huolehtivan Hämeenlinnan Seudun Vesi Oy:n toimitusjohtaja Timo Heinoselle.

Ihminen kaipaa huvituksia

Sirkka-Liisa Isohuhta haaveili kolmenkymmenen asteen helteessä valoin koristellusta  joulutorista.

Sirkka-Liisa Isohuhta haaveili kolmenkymmenen asteen helteessä valoin koristellusta joulutorista.

Akaassa kaksi ja puoli vuotta asunut, syntyjään tarttilalainen Sirkka-Liisa Isolehto kehui olevansa tyytyväinen Toijalan taajamaan. Isolehto kertoi harmittelevansa vain sitä, ettei ole muuttanut Akaaseen aikaisemmin.

– Olen niin tyytyväinen, että yritän mainostaa kaikille muillekin, että muuttakaa tänne.

Aivan Toijalan keskustassa asuvan Isolehdon mukaan kotipaikkakunnalta puuttuu vain keskustassa sijaitseva viljelypalsta.

– Jos sellaisen saisi vuokrata moneksi vuodeksi, niin laittaisin siihen kasvamaan jasmiinin, sireenin ja vaikkapa runkoruusuja. Ja jos vaikka pienen vaon perunoita, Isolehto haaveilee.

Sopivaa tilaa löytyisi Isolehdon mukaan Mustanportintien päästä, vanhan meijerin takaa.

– Viljelypalstan pitäisi sijaita aivan keskustassa, joten sinne pääsisivät myös kaltaiseni ihmiset, joiden liikkuminen rajoittuu kävelyyn.

Itseään meneväksi luonteeksi kuvaileva Isolehto harmittelee vain sitä, että monet huvitukset ovat taksimatkan päässä.

– Sääksmäen kirkossa kävisin useamminkin kuin vain jouluna, mutta taksi tulee liian kalliiksi eläkeläiselle. Vaikka minulla on verotuksessa invalidivähennysoikeus, en ole saanut Akaan kaupungilta taksilappuja, aivoinfarktista toipunut Isolehto purnaa.

Toijalan torilta Isolehto muistaa torin laidalla sijainneen pyöreän kioskin, jollaisen hän toivoisi rakennettavan uudestaan. Talven hiljaiseen torikauteen Isolehdolla on selkeä visio, joka piristäisi koko Akaan imagoa:

– Kioskilta voisi lähteä säteittäin myyntialueita, joilla isännät voisivat joulun aikaan kaupata joulukuusia. Kioskin lipan alta saisi ostaa glögiä ja torilla olisi hienot jouluvalot, kuten Tampereen joulutorilla, Isolehto maalaili olkihattunsa alta kolmenkymmenen asteen helteessä.

Kiitosta lääkärille

Pirkko Harhala sai lokakuussa asunnon torin laidan senioritalosta. Muutto Sotkialta Toijalaan toi muassaan mukavuudet ja saunavuoron.

Pirkko Harhala sai lokakuussa asunnon torin laidan senioritalosta. Muutto Sotkialta Toijalaan toi muassaan mukavuudet ja saunavuoron.

Lokakuussa Toijalan torin laidan senioritaloon Sotkialta muuttanut Pirkko Harhala kehui Akaata kauniiksi pikkukaupungiksi, mutta valitteli liikkeiden katoa Toijalan keskustasta.

– Jos haluan ostaa vaatteita tai sukkia, niin melkein pitää lähteä Ideaparkkiin. Sinne voisi toisaalta järjestää kerran kuukaudessa linja-autolla ostosmatkoja, jotka jokainen maksaisi itse. Linja-autoon saisi tämän rollaattorin mukaansa, Harhala esittää.

Rollaattori on Harhalalla lainassa Toijalan terveysasemalta.

– Olen tähän hyvin tyytyväinen. Ilman en enää uskaltaisi liikkua, ja tässä saa mukavasti istua ja levähtää välillä, Harhala kiitteli odotellessaan juttuvuoroa kaupunginjohtajalle.

Erityiskiitoksensa Pirkko Harhala lähettää Kylmäkosken terveysaseman lääkärille, Terhi Virevesi-Riskulle.

– Kun muutin Sotkialta Toijalaan, en vaihtanut lääkäriä, koska hän on asiallinen sekä ihmisenä että lääkärinä. Hän ymmärtää potilaan tarpeita ja ohjaa tarvittaessa jatkotutkimuksiin.

 

 

 

 

 

Kaupunginjohtaja Aki Viitasaaren taajamakierros päättyi keskiviikkona Toijalan torille. Sirkkka-Liisa Isolehto kertoi olevansa tyytyväinen kotikaupunkiinsa.

Kaupunginjohtaja Aki Viitasaaren taajamakierros päättyi keskiviikkona Toijalan torille. Sirkkka-Liisa Isolehto kertoi olevansa tyytyväinen kotikaupunkiinsa.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?