Hullu maailma

Akaan AatamiLomakausi velloo. Kesäilmat vaihtelevat, mutta kesä tuntuu kesältä.

Maailman sotatantereilla ei pidetä lomaa. Ukrainassa tapahtunut malesialaisen matkustajakoneen alasampuminen on surullinen tapahtuma. Vastuutahoja soppii eppäillä, mutta kaikessa tapauksessa välikohtaus vain pahentaa ruutitynnyrin koostumusta. Ei hyvältä näytä.

Autoradion uutiset jatkuvat. Israelin joukot ovat kolmatta päivää…Hamas on ampunut yöllä raketteja … Syyriassa epäillään 300 ihmisen kuolleen öljykentän valtaamiseen pyrkivässä operaatiossa…

Voi tätä hullua maailmaa. Miksi, miksi, miksi? Yksi on uskonto, toinen on luonnonvarat, kolmas on naaman ilme. Meillä on yykoot ja etyjiit ja neuvostot ja kanervat. Pinttyneimmänkin demokraatin pitäisi pikkuhiljaa tajuta, että näillä kansainvälisillä toimijoilla on mopen osa. Skumppaa kuluu kokkareissa, mutta ihmiset eri puolilla tapaavat tappaa toisiaan. Myönnän: ahdistaa.

Turvallista jatsia

Porissa on Jazz. Torstaina lavalle kömpi 73-vuotias pappa Bob Dylan ja hienosti kömpikin. Tosin ns. fanittaminen oli kielletty ja kuvaamistakin vahdittiin monella tavalla. Kun kaikista muista päivän artisteista näytettiin lähikuvaa sekä soittimista että soittajista, Dylanin kohdalla oli tyytyminen siihen, että screenillä näkyi koko orkesteri rytmiryhmineen kaikkineen. Tosin esitys oli taiten rakennettu valoja ja vokalisteja myöden. Pappa itse oli mustissa, muu orkesteri harmahtavissa kostyymeissä.

Jatsit ja sen yhteyteen kehkeytynyt Suomi Areena on Porille ja koko Suomelle merkittävä tapahtuma. Kaupunki on merkittävästi mukana ja kaupungin johto ja virkamiehet sisäistäneet roolinsa. Kukaan silmää tekevä ei kiellä soittamasta, vaikka sitten uudella tavalla. Jazz goes on. Hyödyt ovat haittoja merkittävästi suuremmat.

Turvatarkastusten kohdalla Porissa näyteltiin pieni farssi, kun järjestäjät ensin kielsivät sekä pillimehut että äidinmaidonvastikkeet. Päätös pyörrettiin, mutta kovasti porteilla yritettiin tarkastaa. Tosin on sanottava, ettei olisi tarvinnut olla kaksinen salakuljettaja Laitinen, kun anniskelualueelle olisi voinut viedä vaikka mitä. Tarkastus kohdistui laukkuihin, mutta esimerkiksi taskujen tai lahkeiden sisällöistä ei kukaan ollut kiinnostunut.

Nyt kun heinäkuu alkaa kääntyä loppupuolelleen ja elokuu on koittamassa, ilmassa on todellista luonnon kauneutta. Illat ovat toki edelleen pitkät, mutta hämärä ja tummuus laskeutuu myös. Ottakaapa asiaksenne tarkkailla ympäristöä iltaisin, olettepa mökillä, kotona, kylässä tai kylillä.

Ilmassa on suurta kauneutta ja paljon nyansseja, satoi tai paistoi. Paljon riippuu kulkijasta: kuuleeko korva, käsittääkö järki, onko tilaa ajatuksille?

Elokuun tullessa tilanne vain paranee. Saattaapa kuukin kurkistella joinakin iltoina. Suomalaiset palailevat sorviensa ääreen, osa vielä lomailee. Toivottavasti ilmoja riittää.

Elokuun yöt ovat usein edellä kuvattua vieläkin miellyttävämpiä. Ympärillä lempeä pimeys, usein lämmin sää, usvat, kesän kaiho ja orastavan syksyn tuoksut. Pöllön huhuilu, lahnan mulautus lahdella, itikaton ilma. Kaukana Ukrainat, Syyriat, Israelit. Edes hetken.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?