Palloiluhallin käyttöönotto viivästyy

Lahoava rakennuspuutavara on ollut selkeä ongelmien aiheuttaja

Akaan työmaavalvoja Juha Jalonen arvioi palloiluhallin käyttöönoton siirtyvän marraskuulle.

Akaan työmaavalvoja Juha Jalonen arvioi palloiluhallin käyttöönoton siirtyvän marraskuulle.

Keskustan koulun purkutöissä on löytynyt yksi syy lisää koulun sisäilmaongelmiin. Erityisesti teknisen työn opetustiloissa on välipohjan kotelorakenteista löytynyt runsaasti lahonnutta rakennusaikaista puutavaraa.

– Tämä on ollut ihan tyypillistä siihen aikaan, kun koulua on rakennettu. Purkutöiden yhteydessä nämä arkut puhdistetaan ja imuroidaan tyhjiksi, ja täytetään nykyvaatimusten mukaisesti lekasoralla, Akaan kaupungin työmaavalvoja Juha Jalonen selvittää.

Koulun välipohjan kotelorakenteista on löytynyt selkeä syy sisäilmaongelmiin.

Koulun välipohjan kotelorakenteista on löytynyt selkeä syy sisäilmaongelmiin.

Jalonen toteaa, ettei purkutöiden yhteydessä ole löytynyt mitään suurempia vastoinkäymisiä, mutta koulun keittiön seinälaatoituksen alta on purkutöiden yhteydessä paljastunut asbestia sisältävä muovimatto, joka puretaan asbestityönä.

– Tila on nyt asianmukaisesti eristetty ja alipaineistettu, kuten on tehty myös teknisen työn luokan käytävälle, Jalonen viittaa muovien taakse.

Juha Jalonen ei halua puhua varsinaisista rakennusvirheistä, vaan korostaa ratkaisuja tehdyn rakennusaikaisen tiedon varassa.

– Kuten viimeaikainen keskustelu muovisten ja saumattomien vesiputkien makuhaitoista osoittaa, emme me tänä päivänäkään tiedä ihan kaikkea, Jalonen vertaa.

Keskustan koulun purkutyöt ovat täydessä vauhdissa. Loput urakoitsijavalinnat tehdään elokuussa.

Keskustan koulun purkutyöt ovat täydessä vauhdissa. Loput urakoitsijavalinnat tehdään elokuussa.

Palloiluhalliin harjakatto ja ulkoseiniin ohutrappaus

Koulun palloiluhallin on aiemmin arvioitu valmistuvan jo syksyn aikana, mutta uudelleen rakentaminen on kiinni ulkoseinien vierustalle lattianrajaan porattujen reikien kosteusmittauksien tuloksista.

– Lähtökohta on ollut se, ettei hallin lattiaa ja parkettia pureta pois, mutta lopullinen purkutarve selviää kosteusmittausten jälkeen. Halli voidaan saada käyttöön marraskuun aikana, Jalonen laskeskelee.

Vanhan koulurakennuksen kylkeen rakennetussa palloiluhallissa on Jalosen mukaan tehty virheellisiä perusratkaisuja, jotka ovat aiheuttaneet laajoja vaurioita sekä rakennuksen seinä- että kattorakenteissa.

– Suurin syy vaurioihin on ollut puutteellisissa rännivesien johtamisissa. Ja olen sitä mieltä, että kun vesikattoon tekee reiän, se on aina rakennukselle riski, Jalonen sanoo ja viittaa kattoikkunan ympäriltä purettuihin kattorakenteisiin.

Palloiluhallin katto muutetaan korjaustöiden yhteydessä harjakatoksi, jotta siiven julkisivu olisi yhtenäisempi vanhan koulurakennuksen kanssa. Samalla rakennuksen kivipinnoitelevyt poistetaan ja pintaan tehdään muun koulun julkisivun kaltainen ohutrappaus.

Uusi tieliittymä ja huoltotie keittiölle

Koulun ruokala ja keittiö siirtyvät peruskorjauksen yhteydessä A-siiven alakertaan, joten huoltoliikenne ei enää kulje lasten ulkoilupihan poikki.

Koulun ruokala ja keittiö siirtyvät peruskorjauksen yhteydessä A-siiven alakertaan, joten huoltoliikenne ei enää kulje lasten ulkoilupihan poikki.

Keskustan koulun ulkopuolen maanrakennusurakka on jo aloitettu koulun Turuntien puoleiselta sivulta, jossa maan pintaa on kaivettu ja leikattu. Koulun keittiö siirtyy A-siiven alakertaan, jonne puhkaistaan keittiön huolto-ovet.

– Näin keittiön huoltoliikenne ei enää kulje koululaisten ulkoilupihan poikki, Jalonen sanoo.

Maanrakennusurakan yhteydessä on uusittu myös koulun vesijohdon tonttiliittymä, ja joitakin kaapelointeja on jouduttu siirtämään kaivutöiden vuoksi. Myös koulun tontilla kulkeva, koulun entiseen asuntolaan kulkeva lämpölinja uusitaan kokonaan.

Koko rakennusurakan on arvioitu valmistuvan heinäkuussa 2015, ja Akaan oppilasmäärältään suurimman koulun peruskorjauksen on arvioitu maksavan 5,3 miljoonaa euroa.

– Ihan kohtuullinen pytinkihän tämä on, kun korjattavaa on kaikkiaan noin 7 500 neliötä, mikä on sellainen teollisuushallin ala, Jalonen vertaa.

Keskustan koulun peruskorjauksen urakoitsijoista on osa vielä tarjousvaiheessa. Loputkin urakoitsijavalinnan tehdään elokuussa. Palloiluhallin rakennusurakasta vastaa AW-rakennus Oy, LVI-urakan tekee Consti Oy ja sähköurakat Sähkö-Toleva Oy.

Sisäpuolen purkutöitä tehdään koko Keskustan koulun alueella, ja rakennukseen jäävät oikeastaan vain muuratut väli- ja ulkoseinät. Alakerroksista alkaneissa purkutöissä koulun käytäviltä on jo poistettu kaikki ovenkarmit sekä osa väliovista.

Sisäpuolen purkutöitä tehdään koko Keskustan koulun alueella, ja rakennukseen jäävät oikeastaan vain muuratut väli- ja ulkoseinät. Alakerroksista alkaneissa purkutöissä koulun käytäviltä on jo poistettu kaikki ovenkarmit sekä osa väliovista.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?