Akaan hyväkuntoiset uimarannat keräävät kehuja ja kansaa

30uimarannat  2

Jappe (vas.), Jenni, Camilla, Miro, Tupe ja Joonas hyppelivät Sataman laiturilta veteen.

Akaassa on uimarantoja jokaiseen makuun, ja viime aikojen helteet lämmittivät vedet nopeasti. Sunnuntaina iltapäivällä korkein uimaveden lämpötila oli Tipurilla Kylmäkoskella, 23 astetta. Viialan Luttusissa ja Arajärvellä lukemaksi mitattiin 22 astetta ja Toijalan Satamassa 21 astetta.

Lämpötila mitattiin kullakin rannalla laiturin päästä pintavedestä.

Kaupunginpuutarhuri Heli Laine kertoo, että rantoja kunnostetaan kesän aikana. Työn tekevät pääosin kuntouttavassa työtoiminnassa olevat. Satamassa on muun muassa kunnostettu vanhoja  pukuhuoneita.

Satamassa on perinteinen kesäkioski, jota pitää Toijalan VPK. Sunnuntaina tiskin takana oli Piia.

– Meitä on yhteensä kymmenkunta töissä tässä kioskissa. Itse olen vapaaehtoinen, mutta osalle nuorista VPK maksaa palkkaa.

Piian ja kumppaneiden ei tarvitse olla kioskissa jouten, sillä ostajia riittää hyvällä ilmalla jonoksi asti. Tarjolla on perinteinen valikoima suolaisia ja makeita herkkuja.

– Eniten ostetaan jäätelöä. Tuutit ja Classic-puikot ovat suosituimpia. Myös kahvia myydään paljon.

Kioski on avoinna säävarauksella maanantaista perjantaihin kello 12–20 ja lauantaista sunnuntaihin kello 12–18.

Toiveissa hyppytorni

Sataman muita palveluita ovat esimerkiksi päivittäin lämpiävä sauna, grillikatos, lasten leikkipaikka ja eläinten uimaranta, jota kutsutaan yleensä koirien uimarannaksi. Kaupunginpuutarhuri kuitenkin sanoo, että se on tarkoitettu muillekin eläimille.

– Minulta kysyttiin, että saako sinne mennä uittamaan hevosta. Kyllä saa, asia on varmistettu terveystoimesta, Heli Laine huomauttaa.

Hän korostaa, että ranta on tarkoitettu ensisijaisesti eläimille.

– Eläimet voivat ulostaa veteen, joten en veisi sinne lapsia uimaan.

Sunnuntaina Sataman laitureilta olivat hyppimässä veteen Jenni, Camilla, Miro, Jappe, Tupe ja Joonas. He kehuivat kilvan Satamaa.

– Tämä on tosi hyvä ranta, ja vesi on lämmintä. Tänne olisi kiva saada hyppytorni. Koirien uimarannan voisi poistaa, nuoret tuumivat.

Puhdas vesi houkuttelee

Arajärven uimaranta on monen suosiossa, vaikka sinne saakin körötellä paikoin huonokuntoista tietä. Uimarit kehuvat rantaa lapsiystävälliseksi.

Toijalassa asuva Lumi Vahteristo kertoo perheen käyvän Arajärvellä parikin kertaa viikossa. Hänen isänsä toteaa, että hyvä vesi ja hiekkapohjainen ranta ovat olennaiset, muita palveluita hän ei erityisesti kaipaa.

Arajärvellä on saunojen lisäksi muun muassa nuotiokehä sekä maja ja kaksi mökkiä, joita kaupunki vuokraa. Niitä voi kysellä vuokralle Raimo Alholta, puhelin 041 490 4018.

Alho hoitaa vuokrausta yksityishenkilönä. Hän myös pitää rantaa siistinä. Aikaisemmin hommia hoiti Viialan työttömien yhdistys, mutta se lopettelee toimintaansa talousepäselvyyksien vuoksi.

Mökkejä kunnostetaan tänä kesänä, esimerkiksi niiden katot on uusittu. Myös avantouimareiden sauna laitetaan uuteen uskoon.

Tipurin tärvelijät tiedossa

Tipurin uimarantaa tärveltiin keväällä, mutta tuhot on nyt korjattu. Heli Laine kertoo, että tihutöiden tekijät ovat tiedossa, mutta näitä ei ehditty tavoittaa ennen koulujen loppumista.

– Kunhan koulut alkavat, otamme heihin yhteyttä. Mietimme, että he voisivat korvata työpanoksella tekemänsä vahingot, Laine lähettää terveiset nuorille.

Tipurilla on palveluina esimerkiksi nuotiokota ja maisemakatos. Ranta on matala, ja pienille lapsille on laitureilla rajattu oma turvallinen alueensa.

Tiina Virtanen Viialasta oli Veikko-pojan ja Vilmiina-tytön kanssa Tipurilla ensimmäistä kertaa sunnuntaina. Uimakoulu alkoi seuraavana päivänä, joten he halusivat tutustua rantaan etukäteen.

– Tämä vaikuttaa muuten hyvältä rannalta, mutta pohjalla on aika isoja kiviä, ne käyvät jalkapohjiin. Hiekka saisi olla hienojakoisempaa, Tiina Virtanen tuumii.

Luttusissa maalataan

Luttusten uimarannalla aiotaan tänä kesänä maalata saunarakennus ja kunnostaa sen rännit. Myös grillikatosta korjaillaan.

Sauna lämpiää vain tilauksesta urheiluseurojen ja uimakoululaisten käyttöön. Suihkut ovat käytössä ilman tilausta.

Hämeenlinnassa asuvat Marja ja Satu Alenius poikkesivat Luttusiin ohikulkumatkalla. Marja on aikaisemmin asunut Akaassa, joten ranta on hänelle tuttu.

– Pukukopit ovat nyt hyvässä kunnossa, hän kiittelee.

Lisätietoa Akaan uimarannoista löytyy netistä osoitteesta www.akaa.fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/liikunta/uimarannat

Satu (vas.) ja Marja Alenius poikkesivat Luttusiin ohikulkumatkalla.

Satu (vas.) ja Marja Alenius poikkesivat Luttusiin ohikulkumatkalla.

Sataman kioskille on hyvällä säällä jatkuva jono.

Sataman kioskille on hyvällä säällä jatkuva jono.

Satamassa on Akaan rannoista monipuolisimmat palvelut.

Satamassa on Akaan rannoista monipuolisimmat palvelut.

Tipurin ranta on matala.

Tipurin ranta on matala.

Tiina Virtanen sekä lapset Veikko ja Vilmiina olivat Tipurin uimarannalla ensimmäistä kertaa.

Tiina Virtanen sekä lapset Veikko ja Vilmiina olivat Tipurin uimarannalla ensimmäistä kertaa.

Arajärven hyvä ranta saa väen ajelemaan sinne vähän kauempaakin.

Arajärven hyvä ranta saa ihmiset ajelemaan sinne kauempaakin.

Lumi Vahteriston tyylinäyte Arajärvellä.

Lumi Vahteriston tyylinäyte Arajärvellä.

Luttusissa korjataan rakennuksia tänä kesänä.

Luttusissa korjataan rakennuksia tänä kesänä.

30uimarannat  1

Jappe (vas.), Jenni, Camilla, Tupe, Miro ja Joonas hyppelivät Sataman laiturilta veteen.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?