”Tempoileva päätöksenteko ei herätä luottamusta”

Venla (vas.), Amanda ja Serafina kokosivat maanantaiaamuna palapelejä Aseman ryhmiksessä. Myös kolme viikkoa sitten kävelemään oppinut Hanna-Riina, 1v 3kk, pyrki mukaan.

Venla (vas.), Amanda ja Serafina kokosivat maanantaiaamuna palapelejä Aseman ryhmiksessä. Myös kolme viikkoa sitten kävelemään oppinut Hanna-Riina, 1v 3kk, pyrki mukaan.

Akaan perusturvalautakunnan jäsenen Bjarne Illmanin (kok) mielestä asioiden edestakainen heivaaminen kaupungin päätöksenteossa ei herätä luottamusta.

– Jos valtuusto ja hallitus ovat joulukuussa päättäneet, että Aseman ryhmäperhepäiväkoti saa jatkaa, kunnes Aseman koulurakennus myydään, niin ihmettelen, miksi puoli vuotta myöhemmin on ihan toinen ääni kellossa.

Akaan perusturvalautakunta päätti viimeviikkoisessa kokouksessaan, että lautakunta ei esitä ryhmiksen lakkauttamista. Päätäs syntyi äänin 2–7. Pohjaehdotuksena oli, että lautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja valtuustolle Aseman ryhmäperhepäiväkodin sulkemista elokuun alusta lähtien. Kokouksessa Bjarne Illman ehdotti ensin asian jättämistä pöydälle, mikä kuitenkin hävisi ensimmäisen äänestyksen 4–4 puheenjohtaja Harri Rantalan äänen ratkaistessa tuloksen. Sen jälkeen Illman esitti, että perusturvalautakunta ei esitä ryhmäperhepäiväkodin lakkauttamista. Häntä kannatti Heli Piirainen (vihr). Illmanin ja Piiraisen kanssa samaa mieltä äänestyksessä olivat myös Heli Inkinen, Risto Kajanto, Aarne Kiuru, Janne Pola ja Tuija Toivonen-Perttunen.

Ryhmäperhepäiväkodin lakkauttamista olisivat vieneet eteenpäin lautakunnan puheenjohtaja Harri Rantala ja varapuheenjohtaja Sirkka Koivuniemi.

Keittäjän palkka jää pois

Bjarne Illmanin mukaan perusteet ryhmäperhepäiväkodin lakkauttamisesta eivät pidä tai ne on valmisteltu kiireellä. Lakkauttamisasiaa valmistellut Akaan päivähoidon johtaja Anneli Säteri laski koulun 80 000 euron ylläpitokustannusten jyvittyvän suurilta osin päivähoidon maksettavaksi.

– Numerot pitäisi saada kuntoon, sillä tuo 80 000 euroa sisältää myös koulun keittäjän ja siistijän palkan. Nämä luonnollisesti putoavat summasta pois, kun kouluakaan ei enää ole ja he ovat olleet koulun palveluksessa, Brjarne Illman huomauttaa.

Toinen ja ensimmäinen peruste lakkauttamiselle oli Säterin mukaan viiteryhmän puuttuminen.

– Millään muullakaan Akaan päiväkodilla ei ole olemassa mitään viiteryhmää alaluokkien lapsista, Illman muistuttaa.

Illman toteaa, että ymmärtäisi päätöstä ajaa asiaa näin kiireellä ja pakolla eteenpäin, jos Aseman koulurakennukselle olisi ostaja.

– Asioita ei voida ajaa tällaisella kiireellä. Mielestäni tätä olisi hyvin voinut lykätä seuraavaan budjettikäsittelyyn. Näin lasten vanhemmillakin olisi ollut aikaa miettiä lastensa hoitopaikan järjestymistä. Näin kiireellinen asian valmistelu on vain saanut aikaan hätää vanhemmissa ja jos ryhmis saakin jatkaa, on valmistelussa tehty aivan turhaa työtä.

Päätösvalta valtuustolla

Akaan kaupunginvaltuusto käsittelee tämäniltaisessa kokouksessaan Aseman ryhmäperhepäiväkodin lakkauttamista. Kaupunginjohtaja Aki Viitasaaren esitys on, että ryhmis lakkautetaan elokuun alusta alkaen.

Kaupunginjohtajan mukaan kaupungin palveluverkkoa koskevat päätökset tehdään valtuustossa.

– Tässä asiassa päätösvalta on valtuustolla, koska tämä on myös talousarvioasia. Nyt eräät ovat tulkinneet, että valmistelupäätös olisi lopullinen. Jos näin olisi, valtuusto ei saisi asiaa päätettäväksi ollenkaan, Aki Viitasaari selvittää.

Iltakäyttökin epäselvää

Myös Aseman ryhmäperhepäiväkodin vastaava hoitaja Päivi Välimäki moittii Akaan päätöksentekoa tempoilevaksi ja päämäärättömäksi.

– Niiden 28 vuoden aikana, joina olin itse politiikassa mukana, en ole kokenut näin epäreilua toimintaa. Vaikka ajat ovat vaikeat, niin asioita pitäisi silti valmistella ja päättää suunnitelmallisesti, Päivi Välimäki huokaa.

Välimäen mukaan Akaan kaupunginjohtaja ja valtuutetut olisivat voineet vierailla Aseman koulun yhteydessä seitsemän vuoden ajan toimineessa ryhmäperhepäiväkodissa.

– Nyt päättäjät eivät edes tiedä, miten hyväkuntoista tai toimivaa taloa ovat olleet sulkemassa.

Välimäki puhuu paitsi lapsien myös edustamansa Aseman kyläyhdistyksen ja kaikkien kyläläisten puolesta.

– Emme ole vieläkään saaneet tietoa, voimmeko jatkaa Aseman koulun käyttöä iltaisin. Täällä ovat kokoontuneet kyläyhdistyksen askartelukerhon lisäksi myös 4H- ja lentopallokerho sekä seniorijumppaajat.

Myös Illman toivoo kaupunginjohtajalle jäitä hattuun.

– Oli kyseessä sitten mikä tahansa talo, niin ei talokaan siitä koskaan parane, jos se jää aivan tyhjilleen.

Venla, Amanda (tak.) ja Serafina lauloivat kuvaajalle värilaulun.

Venla, Amanda (tak.) ja Serafina lauloivat kuvaajalle värilaulun.

 

Akaan valtuusto kokoontuu tänä iltana päättämään ASeman ryhmiksen kohtalosta. Kaupunginjohtaja esittää ryhmiksen sulkemista elokuun alusta alkaen.

Akaan valtuusto kokoontuu tänä iltana päättämään ASeman ryhmiksen kohtalosta. Kaupunginjohtaja esittää ryhmiksen sulkemista elokuun alusta alkaen.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?