Autourheilun harrastajille uusi seura Akaaseen

Teemu Pelli (vas.) on Akaan Moottorimiesten puheenjohtaja ja Ville Mikkola varapuheenjohtaja. Mikkola ajoi tällä Toyota Corolla Coupella jokamieskisan Alastaron radalla 2005. Kisan jälkeen auto meni kaupaksi ja seisoi vuosia ostajan ladossa. Mikkola ehti kysellä autoa useaan otteeseen, kunnes hän sai hankittua sen takaisin kotiin.

Teemu Pelli (vas.) on Akaan Moottorimiesten puheenjohtaja ja Ville Mikkola varapuheenjohtaja. Mikkola ajoi tällä Toyota Corolla Coupella jokamieskisan Alastaron radalla 2005. Kisan jälkeen auto meni kaupaksi ja seisoi vuosia ostajan ladossa. Mikkola ehti kysellä autoa useaan otteeseen, kunnes hän sai hankittua sen takaisin kotiin.

Autourheilun harrastajat ovat perustaneet Akaaseen uuden seuran, Akaan Moottorimiehet (AMM), johon kuuluu jokamiesluokan, rallin, rallicrossin sekä historic-luokan kuljettajia. Loppuvuodesta 2013 perustettu seura toimii kutsuperiaatteella, jäseneksi voi päästä seuran kahden jäsenen suosituksesta sekä hallituksen enemmistön siunauksella. Tällä hetkellä seuraan kuuluu reilut 20 jäsentä. Seura on autourheilun kansallisen kattojärjestön AKK:n jäsen.

– Akaassa ei ole ollut omaa seuraa autourheilupuolella. Lisäksi omassa seurassa asioita on helpompi toteuttaa,  kun olemme suoraan mukana johtotasolla. Meillä on sama päämäärä, mihin seuraa lähdetään kehittämään, toteavat seuran puheenjohtaja Teemu Pelli ja varapuheenjohtaja Ville Mikkola.

Miesten mukaan muissakaan seuroissa asiat eivät ole olleet huonosti, mutta oma yhdistys on poltellut mieltä jo pidempään. Mitään suurseuraa johtokaksikko ei tavoittele, vaan jäsenmäärä halutaan pitää pienenä.

Peltorallia äidin kauhuksi

Hämeenlinnan puolella Lontilan rajalla asuva ja Iittalassa Lasimäen Ravintolaa pyörittävä Pelli, 29, ajaa itse pääasiassa rallia F-ryhmän autolla. Ajamisen hän aloitti 17-vuotiaana.

– Aluksi naapurinjätkän kanssa ajettiin pellolla, mutta mutsin mielestä se ei ollut kauhean turvallista. Sitten lainasin Villen isältä auton ja trailerin ja suoritin jokkistutkinnon, Pelli muistelee.

Rakennusalalla työskentelevä Ville Mikkola, 30, päätyi autojen pariin isänsä Hannu Mikkolan jalanjäljissä. 15-vuotiaasta Ville ajoi vuosia jokamiesluokkaa, joka vaihtui sittemmin rallicrossiin. Seuraavaksi Mikkolaa odottavat uudet haasteet SuperCar-luokassa, johon kuljettajalle rakennetaan parhaillaan autoa.

Akaalaisten autourheilun harrastajien lisäksi Akaan Moottorimiehiin kuuluu jäseniä myös kauempaa, muun muassa rallicrossin SuperCar-luokan SM-kärkikuljettajiin kuuluva Aki Karttunen Hämeenkyröstä.

Pelli ja Mikkola muistuttavat, että autourheiluseurassa myös taustajoukoilla on iso merkitys.

– Autourheilu ei rajoitu kilpailusuoritukseen. Ympärillä pyörii iso joukko, joka pitää kaluston kunnossa, on kisoissa huoltomiehinä tai painaa fanipaitoja. Monikaan ei ymmärrä, että autourheilussa 80 prosenttia kisasta on jo ajettu, kun lähtölippu heilahtaa tai vihreä valo syttyy.

Muutakin kuin makkaraa ja pyttipannua

Paitsi kilparadoilla ja ralliteillä Akaan Moottorimiehet aikoo näkyä myös varikolla. Seuran johtomiehet suunnittelevat uudentyyppistä ravintolapalvelua Tampereen Kaanaassa ajettavaan Kardaanikunkku-kisaan. Kokin ammattitaidolla Pelli haluaa tarjota kisaväelle muutakin kuin perinteistä makkaraa ja pyttipannua.

– Mitä se olisi, jää vielä salaisuudeksi. Visioita on paljon. Vanhan liiton kokkina olen saanut sellaisen opin, että kaikki pitää tehdä itse. Tarkoitus ei kuitenkaan ole mennä 15-20 euron pihviannoksiin, vaan pitää hinnat  alle kymmenessä eurossa. Tarjolla olisi myös palvelua, pöydät, tuolit ja teltat, Pelli suunnittelee.

Myös kilpailujen järjestäjänä seura on valmis kokeilemaan jotain uutta.

– Tietysti toivomme, että seura pystyy järjestämään jossain vaiheessa oman kisan jossain päin Etelä-Suomea. Siinäkin voisimme lähteä koettamaan prototyyppiä, ajetaanko sitten jokkisautoilla, ralliautoilla vai rallicrossautoilla vai kaikilla sekaisin. Kun on erikoiset miehet, pitää olla myös erikoiset jutut, Pelli ja Mikkola tuumaavat.

Yksi haave on hankkia seuralle auto, jolla halukkaat jäsenet pääsisivät ajamaan vaikka endurancea.

– Silloin mahdollisimman moni pääsisi harrastamaan ja myös ne, joilla ei ole omaa kalustoa ajamiseen, Mikkola ja Pelli miettivät.

Ville Mikkola (vas.)on Akaan Moottorimiesten varapuheenjohtaja ja Teemu Pelli johtaa seuraa.

Ville Mikkola (vas.)on Akaan Moottorimiesten varapuheenjohtaja ja Teemu Pelli johtaa seuraa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?