Torkonkartano valmistuu ajallaan

Akaan perusturvalautakunnan puheenjohtaja Harri Rantala (vas.) ja tekninen johtaja Antti Kemi kertoivat harjannostajaisvieraille Torkonkartanon synnystä.

Akaan perusturvalautakunnan puheenjohtaja Harri Rantala (vas.) ja tekninen johtaja Antti Kemi kertoivat harjannostajaisvieraille Torkonkartanon synnystä.

Viime perjantaina vietettiin Toijalassa Torkonkartanon ryhmäkodin harjakaisia. Heinäkuun lopulla valmistuva rakennus tulee korvaamaan home- ja kosteusvaurioista kärsivän Hakalehdon vanhainkodin. Asukkaat muuttavat taloon elokuussa.

Kokonaispinta-alaltaan 1 856 neliöiseen Torkonkartanoon tulee kolme tiloiltaan samanlaista osastoa, joissa on yhteensä 36 asukaspaikkaa. Koko talon yhteisiä tiloja ovat muun muassa vastaavan hoitajan toimisto, asukkaiden käytössä olevat monitoimitila ja kuntosali sekä henkilökunnan sosiaalitilat. Lisäksi jokaisella osastolla on oleskelutilat sekä sisällä että lasitetulla terassilla ja pieni toimistotila.

Harjannostajaisissa puhunut Akaan perusturvalautakunnan puheenjohtaja Harri Rantala kertoi Torkonkartanon rakentamistarpeeseen johtaneista syistä.

– Olemme koko maassa siinä muutoksen vaiheessa, että perinteiset vanhainkotipaikat muutetaan tällaisiksi palveluasuntoloiksi. Täällä Akaassa tätä vauhdittivat myös Hakalehdon sisäilmaongelmat.

Valtuustolla oli kaksi vaihtoehtoa, peruskorjata Hakalehto tai rakentaa sen tilalle uusi. Päätettiin rakentaa uusi – tämä Torkonkartano.

Akaan kaupungin tekninen johtaja Antti Kemi puolestaan selvitti rakennuksen kustannuksia ja esitteli rakentamiseen osallistuneet tahot.

– Viime heinäkuussa allekirjoitettu urakkasopimus oli hieman yli 4 miljoonaa euroa ja hankkeeseen saatiin vajaat 1,5 miljoonaa euroa avustusta ARA:lta (Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus).

Rakennus on tehty elementeistä, jotka valmistettiin Element-E Oy:n tehtaalla Kuusankoskella ja se on koottu paikan päällä. Tällä hetkellä elementeistä on 70 prosenttia valmiiksi asennettuina.

Rakennuksen vastaavana työnjohtajana toiminut tuotantopäällikkö Kimmo Katajisto kertoi rakentamisen sujuneen ongelmitta.

– Kaikki työt ovat hoituneet hyvin ja olemme aikataulussa. Elementtien rakennusporukka on meiltä Kouvolasta ja sieltä tulevat myös viimeistelijät. Paikallisin voimin täällä on tehty muun muassa maansiirtotöitä.

Uniikki rakennus

Torkonkartano on sen pääsuunnittelijan, Sirpa Wahlblomin, luomus ja idea. Rakennuksen pohjapiirros näyttää linnulta siivet levällään.

– Niin, tai kolmelta tähden sakaralta. Idea syntyi rakennuksen käyttötarkoituksesta; kolme 12 hengen osastoa ja niille yhteistila, josta pääsee kaikille osastoille, selvitteli Sirpa Wahlblom uniikkia ideaansa.

Asuntojen seinät on maalattu valkoisiksi, jokainen asukas tuonee huoneeseen omat mieluisat esineensä ja värinsä. Wahlblom on sen sijaan halunnut jollain tavalla erottaa toisistaan rakennuksen kolme tiloiltaan samanlaista osastoa.

– Kullakin osastolla on oma tehostevärinsä, joka näkyy käytävällä, keittiössä ja huoneiden saniteettitiloissa. Kurjenkello-osastolla väri on vaaleansininen, Visakoivussa vaaleanvihreä ja Rantaorvokissa vaaleankeltainen.

Hakalehdon korvaaminen ei riitä

Akaan vanhus- ja vammaistyön johtaja Leila Haakana tietää hyvin, ettei Torkonkartanon valmistuminen kuitenkaan auta tilanteessa, jossa yhä useampi vanhus odottaa tehostetun palveluasumisen paikkaa.

– Tämä on todella hieno rakennus, kaunis ja valoisa, mutta tänne mahtuu vain saman verran kuin Hakalehdossa nyt on. Akaassa on suuri tarve lisätiloille. Meillä on 17 henkilöä Akaan ja Urjalan vuodeosastoilla ja muutama kotonaan odottamassa palveluasuntopaikkaa.

Tuleeko peilikuva viereen

Kaupunginvaltuutettu Aarne Kiurun aloitteesta tehtiin tammikuussa valtuustolle aloite Torkonkartanon pikaisesta laajentamisesta. Aloitteen mukaan uusi rakennus pitäisi rakentaa mahdollisimman pian, jo ensi vuonna.

– Tarve lisätiloille on todellakin kova. Meillä oli juuri aamulla virkamiestyöryhmän kokous, jossa tästä puhuttiin ja sitä toista rakennusta oikeasti suunnitellaan. Kyseeseen voisi tulla peilikuva Torkonkartano- rakennuksesta, jossa voisi olla muitakin toimintoja kuin palveluasuntoja, kertoi Leila Haakana.

Jos Akaan kaupunki päättää ryhtyä toivotulla aikataululla rakennuttamaan Torkonkartano II-rakennusta, on päätös tehtävä pian sillä ARA-avustukset on haettava marraskuun loppuun mennessä.

 

Torkonkartanon pohjapiirros on kuin lintu siivet levällään.

Torkonkartanon pohjapiirros on kuin lintu siivet levällään.

Torkonkartanon harjakaisissa kuultiin Harri Salmisen laulua ja syötiin hernekeittoa.   kuva

Torkonkartanon harjakaisissa kuultiin Harri Salmisen laulua ja syötiin hernekeittoa.
kuva

Torkonkartanon piirtänyt Sirpa Wahlblom vieressään Veli Hyyryläinen Elementit-E Oy:stä.

Torkonkartanon piirtänyt Sirpa Wahlblom vieressään Veli Hyyryläinen Elementit-E Oy:stä.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?