Metrilakua ja tötteröpitsaa Toijalan Markkinoilla

Toijalassa asuvalle Leppäsen perheelle Toijalan Markkinat ovat kesän kohokohta. Siksi Minna Leppänen antoi perjantaina markkinat järjestäneelle Tapahtuma Akaa ry:lle pelkkiä ruusuja. Iloista mieltä kohotti myös Akaan Seudun markkinakojulta ensimmäisellä pallonheitolla voitettu grilli ja alkamassa oleva asuntovaunureissu Taivassalon Mussaloon. Pomppulinna oli eniten 8-vuotiaan Jenni Leppäsen mieleen, ja koko perhe vannoi perinteisen metrilakun nimeen.

Tavanomaisten markkinaherkkujen, metrilakun ja paistettujen muikkujen lisäksi Toijalan Markkinoilla saattoi maistella trendikästä katuruokaa ja italialaista tuorejäätelöä.

–  Erilaiset katuruuat tekevät nyt voimakkaasti tuloaan, ja tämä meidän tötteröpitsa on ollut suosittua take away -ruokaa muun muassa Australiassa ja Aasiassa, yrittäjä Antti Orrenmaa tamperelaisesta Gastrotec Nordicista kertoi.

Orrenmaan yhtiökumppani Marco Decandia kertoo pitsan raaka-aineiden tulevan Italiasta, mutta taikina leivotaan Tampereella.  Jäätelötötterön muotoinen sisäänleivottu pitsa pysyy lämpimänä Intiassa valmistetun ja Italiassa varustellun, 400-kuutoisella dieselmoottorilla varustetussa Piazzio Ape Classicossa.

–  No, tällä kärryllä ei saa ajaa, kun sitä ei ole vielä rekisteröity. En tiedä, menisikö tämä traktorina läpi, aikanaan yhdeksän vuotta Pätsiniemessä asunut Orrenmaa esitteli.

Pitsan lisäksi Marco Decandia haluaa opettaa suomalaiset syömään italialaista tuorejäätelöä.

–  Paikan päällä tehtyä, ilman lisäaineita.

Kohtalonsinfoniaa?

Vaikka Vuoden Akaalaiseksi valittu Heikki Teräväinen toivoikin puheessaan taivaalta satavan suoraan markkinoiden laariin, markkinoista päävastuun kantaneen Tapahtuma-Akaa ry:n puheenjohtaja Jani Vehka-aho kuuli perjantain ukkosen jyrinässä enemmän kohtalosinfoniaa.

– Vaikka kaikki on sujunut ihan hyvin ja kaikki 80 myyjää löysivät torilta paikkansa, on sääli, että meitä markkinoiden tekijöitä on niin vähän. Ellei jostain löydy lisää käsipareja, voi olla, että markkinat jäivät nyt viimeisiksi.

Vaikka Jani Vehka-aho kosiskeli jo maaliskuussa Akaan Seudun haastattelussa akaalaisia yhdistyksiä mukaan markkinoita järjestämään, tuli suoria yhteenottoja lopulta vain yksi.

– Pro Akaa oli ainoa, joka otti minuun yhteyttä. Mutta heillekin tuli kalenteriin jotain muuta tähän ajankohtaan, Vehka-aho pahoittelee.

Markkinat järjestettiin tänä vuonna Vehka-ahon mukaan kolmen voimin, kun järjestelyapua tarjosivat Tapahtuma Akaan tueksi LC Toijala-Akaa ja Leijona Futsal.

–        Sääli, että järjestäjiä on niin vähän. Mukaan pitäisi saada tarpeeksi monta yhdistystä, ettei kaikki olisi oman yrityksen tilistä pois. Toivon vain, että saan ne kolme asiakasta puhuttua takaisin, jotka todennäköisesti markkinajärjestelyjen vuoksi menetin, kuukauden päivät markkinoiden eteen työskennellyt Vehka-aho huokaa.

25markkinat1

Niina Rasi ja 7-vuotias Elias ja 11-vuotias Anna tulivat Toijalan Markkinoille Viialasta. Mukaan tarttui yrttejä, ovikyltti sekä Annalle huppari. Perhe asioi myös toijalalaisissa liikkeissä.
Niina Rasi ja 7-vuotias Elias ja 11-vuotias Anna tulivat Toijalan Markkinoille Viialasta. Mukaan tarttui yrttejä, ovikyltti sekä Annalle huppari. Perhe asioi myös toijalalaisissa liikkeissä.

25markkinat2

Helsingistä ensi kertaa Akaaseen markkinoille saapunut Hilja Nyman kertoi perjantaina, ettei kauppa käy. – Ihmiset tuntuvat olevan täällä tosi mukavia, mutta 45 euroa toripaikasta on liikaa, jos mitään ei mene kaupaksi, käsitöitä, vaatteita ja käyttötavaraa kaupitellut Nyman summasi.
Helsingistä ensi kertaa Akaaseen markkinoille saapunut Hilja Nyman kertoi perjantaina, ettei kauppa käy. – Ihmiset tuntuvat olevan täällä tosi mukavia, mutta 45 euroa toripaikasta on liikaa, jos mitään ei mene kaupaksi, käsitöitä, vaatteita ja käyttötavaraa kaupitellut Nyman summasi.

Kommentointi on suljettu.