Kirjoitan äitinä, tuohtuneena äitinä

Perusturvalautakuntaan ollaan tuomassa esitystä Aseman ryhmäperhepäivähoidon lakkauttamisesta 1.8.2014 lähtien. Perusteluina ovat mm. suuret kiinteistökulut, jotka jyvitetään kokonaan päivähoidon kontolle. Jos ryhmäperhepäivähoito lakkautetaan, niin kustannukset siirtyvät seuraavalle momentille, eivät kustannukset mihinkään katoa kokonaisuudessaan. Koulurakennuksesta on poistamatta vielä lähes 900 000 euroa kaupungin taseesta, joten esimerkiksi poistot eivät kustannuksista häviä, lämmitetään taloa tai ei. Päinvastoin kaupungin kustannuksia kasvatetaan päivähoidossa ostopalveluilla. Kokonaisuudessaan kaupungille aiheutuu tästäkin sopasta lopulta kasvaneet kustannukset.

Toisena perusteluna esitetään, että viiteryhmä katoaa, kun koululaiset koulun lakkauttamisen myötä siirtyvät toisiin kouluihin. Tämä on nyt ihan toista, mitä sain puhelimessa kuulla joulukuussa 2013. Ekaluokkalaisemme oli Aseman ryhmäperhepäivähoidossa, erityisjärjestelyin, aamuisin noin 20 minuuttia hoidossa ennen koulun alkua ja iltapäivällä koulun loputtua neljä tuntia pääsääntöisesti 2–3 päivänä viikossa. Yllättäen kolme päivää ennen joululoman alkua sivistysjohtaja soitti minulle hyvin asiallisen ja pahoittelevan puhelun, että ekaluokkalaisen osalta ei ole enää mahdollista käydä ap-ja ip-hoidossa ryhmiksellä. Tämä tieto siis tuli meille vanhemmille hieman ennen joululoman alkua, että tammikuun 7. päivä ei enää ole hoitopaikkaa! Ryhmäperhepäivähoidossa tarvittiin tilaa pienemmille. Soitin asiasta myös Anneli Säterille ja tällöin yhtenä perusteluna hoidon loppumiseen oli myös, että ”vanhempana” (7-vuotiaana) lapsena hän antaa huonoa esimerkkiä pienemmille lapsille. Nyt perustellaan, että viiteryhmä, juuri nämä 6–8-vuotiaat lapset häviävät pihapiiristä. Ilmeisemmin pitää vetää johtopäätös, että lapseni on riiviö, perustavaa laatua oleva huligaanin alku, joka tekee ja kertoo pienille asioita, joita heidän ei vielä tule kuulla. Säälin teitä Kirkonkylän opettajat ja Kirkkiksen hoitajat, kun tämä pieni osa Aseman viiteryhmää syksyllä siirtyy opin polulleen teille.

Huomioitavaa on myös, että useamman vuoden ajan eskarit ovat käyneet Kirkonkylällä esikoulunsa, eikä Asemalla ole lapsilla ollut tarvetta ap-ja ip-toiminnalle. Tämä ei ole mikään perustelu tässä vaiheessa.

Itse voin äitinä tässä vaiheessa todeta, että onneksi en enää tarvitse kaupungin päivähoidon puolelta palveluita. Alun perinkään, kun esikoinen oli vuoden ikäinen, kunta ei löytänyt hänelle hoitopaikkaa itseni työllistyessä, vaan lopulta äitini jäi vuorotteluvapaalle hoitamaan lasta. Alusta alkaen ovat päivähoidon palvelut menneet täysillä päin seinää meidän perheen osalta. Super-onnenpotku on ollut lähellä asuva äitini sekä yksityinen perhepäivähoitaja, missä lapset ovat vuodesta toiseen saaneet laadukasta, luotettavaa ja turvallista hoitoa tutussa ympäristössä.  Tätä varmasti useat vanhemmat arvostaisivat myös kaupungin palveluissa, jatkuvuutta.

Melkoista pompottelua kaiken kaikkiaan. Valtuusto talousarvio kokouksessa joulukuussa tosiaan päätti, suurimman osan valtuutetuista nukkuessa, että ryhmis saa Asemalla jatkaa. Puoli vuotta tästä, asiaa käsitellään ilmeisemmin taas. Taitaa olla tarkoitus, että tätäkin asiaa tuodaan esille niin kauan, kunnes nukkuneet valtuutetut ymmärtävät pistää pisteen tällekin palvelulle.

 

Mari Peräkivi,

 äiti ja myöskin valtuutettu

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?