Tarmo Yli-Rajalan kirjassa uni ja todellisuus sekoittuvat

24Tarmo Ylirajala

Tarmo Yli-Rajalan viimeisin teos Ei mikään – Nuoruutta etsimässä ilmestyi helmikuussa.

Tarmo Yli-Rajala on intohimoinen kirjojen ystävä. Hän paitsi lukee paljon myös kirjoittaa itse.
Ei mikään – Nuoruutta etsimässä on matka vanhan miehen arki- ja unimaailmaan. Helmikuussa ilmestynyt romaani on voimakkaasti koettu rakkaustarina ja samalla yksinäisyyden kuvaus. Kirjassa uni ja todellisuus menevät limittäin.
– Unet ovat liukkaita kuin saippua, niistä on vaikea saada otetta. Myös niiden kuvaaminen on vaikeaa, kirjailija mietiskelee.
Yli-Rajala on melko tuore akaalainen. Hän muutti Matomäkeen Viialaan vaimonsa kanssa vuosi sitten Virroilta, koska pariskunta halusi muuttaa lähelle Akaassa asuvaa tyttären perhettä.
Yhteiskuntatieteiden lisensiaatti Tarmo Yli-Rajala teki myös elämäntyönsä kirjojen parissa. Hän jäi eläkkeelle kirjastotoimenjohtajan työstä.
Julkaisulistalla on useita romaaneja. Mies on myös toimittanut esimerkiksi läänin kirjallisuuslehti Optimistia sekä toimittanut useita kokoomateoksia. Virroilla hän veti kirjallisuuspiiriä.
Mikä saa vielä eläkepäivilläkin kirjoittamaan?
– Kai se on jokin mielenhäiriö, Yli-Rajala hymähtää.
– Vaivaa ja vastusta tästä vain on, mutta kai se on humanistin osa tässä maailmassa. Koen, että pitää kirjoittaa jos siihen pystyy. Kirjallisuus on kuin musiikki: kun siihen perehtyy, niin sitä oppii ymmärtämään.

Sirpaleita elävästä elämästä

Yli-Rajalan teokset ovat fiktiivisiä, mutta ne sisältävät sirpaleita hänen omasta sekä tuttujensa elämästä. Hänellä on tapana kirjoittaa muistilapuille älynväläyksiä, joita hän hyödyntää teoksissa. Mies kirjoittaa myös novelleja, joista osaa hän kehitellyt eteenpäin kirjaksi asti.
– Olen perfektionisti, ja voisin hioa tekstiä loputtomiin. Tämänkin kirjan olen kirjoittanut uusiksi varmaan 50 kertaa. Siksi työ on hidasta.
Tarmo Yli-Rajala sanoo lukevansa itse enimmäkseen syvällisempää kirjallisuutta mutta valikoiden myös esimerkiksi dekkareita. Hän pitää latinalais-amerikkalaisesta kirjallisuudesta.
– Suomessa kirjanteko on jäykkää realismia. Kirjoitetaan, että mies meni rautakauppaan ja osti nauloja. Latinalais-amerikkalaisessa kirjassa voisi lukea, että mies meni rautakauppaan ja päätti lähteä lentämään, kirjailija vertaa kulttuurieroja.
Kirjoittamisprosessi vie aikansa, ja lopulta on antoisaa nähdä valmis työ edessään. Yhtään kirjoittamaansa kirjaa Yli-Rajala ei silti ole pystynyt lukemaan uudelleen niiden tultua painosta.
Hän harrastaa myös maalaamista, ja tuoreimman teoksen kannessa on itse maalattu kuva.
Tällä hetkellä Yli-Rajalalla on työn alla Jalasjärvellä sijaitsevan talon historiikin kirjoittaminen, mutta muuten suunnitelmissa ei ole aloittaa enää uusien kirjojen kirjoittamista.
Ei mikään – Nuoruutta etsimässä -teoksen on kustantanut Mediapinta.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>