New Mexicosta akaalaiseksi frisbeefriikiksi

Nykyisin Toijalan Nuorisoseuran TUFF-ultimatejoukkuetta vetävä ja seurassa itsekin pelaava Paul Brown on ehtinyt olla perustamassa ja

Paul Brown on ehtinyt vaikuttaa Pirkanmaalla useissa ultimatejoukkueissa.
Paul Brown on ehtinyt vaikuttaa Pirkanmaalla useissa ultimatejoukkueissa.

vetämässä ultimatejoukkueita Pirkanmaalla jo reilu parikymmentä vuotta. Miten alun perin Yhdysvalloista kotoisin oleva Brown on ollut perustamassa pientä lajia juuri Akaaseen?

New Mexicosta kotoisin oleva Brown sai tietää ultimatesta jo kouluaikoinaan.

– Näin silloin Albuquerquessa joidenkin kavereiden pelaavan ultimatea, mutta eihän minulla silloin ollut aikaa pelata mitään koulun vuoksi, Brown muistelee.

Liitokiekko eli frisbee tuli kuitenkin tutuksi Brownille jo silloin, kun eräs kaveri tutustutti hänet frisbeegolfiin. Aluksi oli suuri ihmetys, että kaupungissa edes oli frisbeegolfrata, mutta Brown hullaantui lajiin heti.

– Amerikkalaiseen jalkapalloon olin liian nynny ja koripalloon taas aivan liian lyhyt pitkään, Brown nauraa lajivalinnasta kysyttäessä.

Ultimate kuvioihin heti Suomen muuton jälkeen

Suomeen hänet toi ensimmäisen kerran yliopistoaikana vietetty vaihto-oppilasvuosi Tampereella. Vuoden aikana löytyi Suomesta tuleva vaimo, ja Brown muuttikin Suomeen 1990-luvun alkupuolella. Heti Suomeen muutettuaan myös ultimate astui kuvioihin, kun Brown näki ilmoituksen, jossa oli suomalaisten ultimatejoukkueiden yhteystiedot.

– Olin taas että mitä, täällä Tampereellahan on ultimatejoukkue! Menin sitten pelaaman silloisen joukkueen, Talikon, kanssa. Tykkäsin kovasti ja paljon muuta en sitten olekaan sen jälkeen pelannut.

Kolmea seuraa perustamassa

Sittemmin mies onkin ehtinyt olla mukana useamman ultimatejoukkueen perustamisessa ja toiminnassa, vaikka on asunut lyhyitä aikoja myös Yhdysvalloissa. Pian Tampereelle muuton jälkeen Talikon rinnalle perustettiin Tampereelle UFO-niminen joukkue, jonka toiminnassa Brown oli aktiivisesti mukana pitkään.

1990-luvun puolivälin jälkeen Brown muutti perheineen Lempäälään, jossa ei vielä silloin ultimateseuraa ollut. Brown suuntasi heti lähimmälle peruskoululle esittelemään lajia.

– Pari yritystä meni, kunnes saatiin sellainen porukka, joka jäi. Melko nopeasti siitä sitten siirryttiin LeKin alaisuuteen.

Lempäälässä Brown ei ole muutamaan vuoteen ollut mukana, mutta seura voi hyvin, ja LeKin pelaajat muodostavat myös nuorten maajoukkueen rungon. Seurassa pelaa myös kaksi Brownin nuorimmaista lasta.

TUFF on kehittynyt hiljalleen

Akaaseen Brown muutti vuonna 2010.

– Ensin mietinpari vuotta, että pitäisikö tännekin perustaa joukkue. Sitten pari vuotta sitten päätin, että kai sitä pitäisi.

Syntyi TUFF eli Total Ultimate Frisbee Freaks, joka on kehittynyt hiljalleen. Harrastajien vähyys kuitenkin vaivaa seuraa hiukan.

– Meillä on oikein hyvä ydinporukka, mutta se kuusi tai seitsemän henkeä ei vielä ihan riitä, pitäisi saada lisää lihaa luiden ympärille.

Brown onkin pyrkinyt aktiivisesti saamaan lisää harrastajia lajin pariin pitämällä viime lajin alkeiskurssia, esittelemällä lajia kouluilla ja mainostamalla kaupan ilmoitustaululla.

Paul Brown TUFFin juuri saapunut pelipaita päällä.
Paul Brown TUFFin juuri saapunut pelipaita päällä.