Huippukirurgi Sakari Orava keräsi kuulijoita Toijalaan

Kirurgi ja ortopedi Sakari Orava opasti kuulijoita hyvään tasapainoon neljän ärrään periaatteilla: rukous, ravinto, raamattu ja reenaus.
Kirurgi ja ortopedi Sakari Orava opasti kuulijoita hyvään tasapainoon neljän ärrään periaatteilla: rukous, ravinto, raamattu ja reenaus. Kuva Jaana Viitakangas-Klemola

Nykyään turkulainen, alkujaan Kokkolassa syntynyt kirurgi ja ortopedi Sakari Orava on sen verran tunnettu mies, että hän kerää väkeä luennoilleen kauempaakin. Seurakuntarajat ylittävä miehinen verkosto toimi ja sai Sakari Oravan seurueineen houkuteltua Akaan seurakunnan vieraaksi Toijalaan sunnuntaina 18.5. Hänen luentonsa aihe oli Terve sielu terveessä ruumiissa ja kuulijoita kertyi alkukahveille seurakuntataloon niin paljon, että luento piti vaihtaa isompaan tilaan.

Sakari Oravasta puhutaan urheilukirurgina, vaikka tarkkaan ottaen sellaista ei ole olemassa. Oravan varhainen mielenkiinto ja perehtyminen urheiluvammoihin sekä työskenteleminen niin Oulussa, Helsingissä kuin Kokkolassakin johdatti hänet vuosien varrella operoimaan huippu-urheilijoita yli 40:stä eri maasta. Joukossa on ollut niin yleisurheilijoita, NHL-kiekkoilijoita kuin jalkapalloilijoita. Tunnetuin hänen leikkaamistaan kuuluisuuksista on jalkapalloilija David Beckham.

Orava on käynyt operoimassa urheilijoita paljon Italiassa ja Espanjassa. Hänen hyvä maineensa on kiirinyt maailmalle niin, että usein potilaat tulevat suoraan Turkuun.  Kerran Lähi-idästä kotoisin olevan sheikin lääkäri kehotti sheikkiä matkustamaan Sakarin luokse operaatioon.

– Sitten yhtenä päivänä sheikki päräytti Dubain presidentin suihkukoneella Turkuun ja operoin sheikin vamman. Ilmeisesti onnistuin siinä aika hyvin, koska meidät kutsuttiin myöhemmin vierailulle yhteen sheikin loistopalatseista, Orava muistelee. Olisipa hänelle saattanut ura aueta sheikin lähipiirissä – jos uskonto olisi vaihtunut islamiin.

Kristinusko on kuulunut Sakari Oravan elämään vuodesta 1979 lähtien. Hän toteaa, ettei uskon ja värin tunnustaminen ole aina helppoa, mutta hän on saanut henkilökohtaisesti kokea todellisen muutoksen uskonratkaisunsa jälkeen.

– Raamatun lukeminen ja rukoileminen vaativat säännöllisyyttä ja kärsivällisyyttä aivan samoin kuin liikunnan harrastaminenkin. Samalla kun huolehdimme omasta ruumiin temppelistä, pidämme huolta sielustamme, hengen temppelistä, Sakari Orava kiteyttää.

Suomalaiset lapset ovat 13-vuotiaaksi saakka maailman parhaiten liikkuva ryhmä. Sitten muutamassa vuodessa tulos romahtaa huonoimpien joukkoon. Armeijassa joudutaan pahimmillaan hiihtoa opettamaan tyyliin ”tämä on vasemman käden sauva, tämän vasemman jalan suksi”. Tämä pisti sen sukupolven kuulijat nauramaan, jotka itse ovat itse hiihtäneet aikanaan kilometrien koulumatkat.

– Aivan kuin koulussa opetetaan äidinkielen alkeet, pitäisi opettaa liikuntalajien alkeet kaikille oppilaille, Sakari Orava kehottaa.

– Olenkin puhunut luennoilla neljän ärrän periaatteista: rukous, ravinto, raamattu ja reenaus. Ne kun on tasapainossa, ihminen voi hyvin ikään katsomatta, Orava toteaa.

Sakari Orava haluaa rohkaista kaikenikäisiä kuntoliikuntaan joko kuntourheiluun, terveysliikuntaan tai hyötyliikuntaan. Liikunta elämäntapana edistää kaikkinaista hyvinvointia.

 

Jaana Viitakangas-Klemola

Sakari Oravan luennon päätteeksi kerättiin kolehti hyvin miehiseen malliin, armeijan edustajalta saatiin koppalakki keräyshaaviksi.
Sakari Oravan luennon päätteeksi kerättiin kolehti hyvin miehiseen malliin, armeijan edustajalta saatiin koppalakki keräyshaaviksi.