Mikko Alatalo odottaa seutukunnankin toimivan

Kolmas raide on erittäin tärkeä hanke Etelä-Pirkanmaalle

Maakuntakaava 2020 linjaa moottoritien ja pääradan suunnan Tampereelta etelään Pirkanmaan kasvun väyläksi. Toijalan torilla Euroopan parlamentin vaalien kampanjaa ehdokas Petri Ovaskan (kesk) ja kansanedustaja Arto Pirttilahden kanssa vauhdittamassa poikennut kansanedustaja Mikko Alatalo (kesk) toivoi myös Etelä-Pirkanmaan kunnilta entistä voimakkaampaa lobbausta lisäraiteiden saamiseksi päärataan.

Valtuutettu Markku Anttilan (vas.) mielestä raakapuun käsittelyalue pitää Toijalan keskustasta siirtää sivummalle. Kansanedustaja Mikko Alatalo haluaa Akaasta voimakkaamman viesti maakuntakaavoituksen tueksi. Arto Pirttitahti taas pohtii, miten käy Akaan lukion.

Valtuutettu Markku Anttilan (vas.) mielestä raakapuun käsittelyalue pitää Toijalan keskustasta siirtää sivummalle. Kansanedustaja Mikko Alatalo haluaa Akaasta voimakkaampia viestejä maakuntakaavoituksen tueksi. Arto Pirttitahti taas pohtii, miten käy Akaan lukion.

– Etelä-Pirkanmaa, ja Akaa siinä keskiössä, on luonnollinen kasvun väylä. Kolmas raide tarvitaan ja se pitää nähdä koko tämän seutukunnan hankkeena, Tampereelta ei ole apua tulossa. Tampereella tuntuu nyt vain olevan ratikkahuuma. Kaupunkiin pitäisi nopeasti rakentaa ratikkalinja ja kaikki kehitys ohjattaisiin tämän reitin varteen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että maakunnan kehitys ohjataan Tampereelle ja ihmisten pitäisi täältä muuttaa sinne, sanoo Alataloa.

Kansanedustaja Alatalo haluaa pitää koko maakunnan asuttuna ja vauhdittaisi Etelä-Pirkanmaan kasvua edistämällä nauhakaupungin toteutumista.

– Maakunta ei voi kehittyä vain Tampereelle. Ihmisten pitää saada elää ja asua väljemmin puutarhakaupungeissa radan ja moottoritien varressa. Myös työpaikkojen luomista tänne on vauhditettava ja kuntien elinkeinopolitiikan on oltava juuri nyt aktiivista, ei viipyilevää, sanoo Alatalo.

Metsäteollisuus ei ole Mikko Alatalon mielestä auringonlaskun ala, vaan suunnitelmat Äänekoskella ja Varkaudessa kertovat kokonaan muusta.

– Nuo puupöllit tuossa kaupungin keskustassa kertovat todellisesta kasvusta.

Talous kaiken perusta

Pirkanmaalainen Keskustan euroehdokas Jouni Ovaska on puolueensa valtuuston puheenjohtaja ja Hämeenkyrön kunnanhallituksen puheenjohtaja. Hän edellyttää Euroopalta, kansallisvaltioilta ja kunnilta kunnossa olevaa taloutta ennen kuin puhua mistään muusta.

– Vain se, että taloutemme on kunnossa takaa hyvinvoinnin ja palvelut. EU määrittelee tässä suuret linjat, pyrkii luomaan vakautta ja huolehtii toimivista sisämarkkinoista, mutta myös kansalliselle toimimiselle jää tilaa ja siksi Euroopan tulevaisuus on aina meidän omissa käsissämme, sanoo Ovaska.

EU-ehdokas Jouni Ovaska sai Toijalan torilla innostuneen vastaanoton.

EU-ehdokas Jouni Ovaska sai Toijalan torilla innostuneen vastaanoton.

Jouni Ovaska huomauttaa myös, että Euroopan unionin sisämarkkinoista huolimatta suomalaisten pidettävä huolta ruokaturvastaan.

– Parasta aikaa käydään vapaakappaneuvotteluja EU:n ja USA:n välillä. Miten tässä huolehditaan siitä, että unionin hyvinkin erilaisten alueiden viljelijät eivät jää jenkkien jalkoihin. Tässä on hyvin tärkeää, että pakkauksissa ruoan alkuperämaa on mainittu ja samoin mahdollinen geenimanipulointi. EU haluaa säädellä omiaan, miksi ei sitten myös Yhdysvaltoja, pohtii Ovaska.

Akaan ja Urjalan lukiot vaarassa

Kansanedustaja Arto Pirttilahden mielestä istuvan hallituksen keskeisin tavoite on ollut Pirkanmaaltakin katsottuna toimintojen keskittäminen. Tavattomasti voimavaroja hukattiin Tampereen kaupungin kehyskuntien liittämiseksi jopa pakolla Tampereeseen ja muihin toimintoja keskittäviin liitoshankkeisiin. Opposition avittaman sote-ratkaisun myötä kuntaliitokset ovat nyt historiaa.

– Keskittäminen on ollut voimakas tavoite. Maaseutua, haja-asutusalueita ja pieniä kaupunkeja on kyykytetty oikein kunnolla. Noin kuusi miljardia euroa leikataan kuntien rahoitusosuuksia tämän hallituskauden aikana.  Se tietää sitä, että joka ikisellä kunnalla on paineita nostaa kunnallisveroa. Mitä tämä leikkaus tarkoittaa lähipalveluissa? Se nähdään ihan täällä Akaassakin. Valtionpalvelut ovat jo lähteneet, terveys- ja koulutuspalvelut tulevat entisestään kurjistumaan. Esimerkiksi tulevaisuus lukiopalveluissa on se, että lukiokokonaisuus tarvitsisi 500 oppilasta. Jos kaikki lukiot täällä lyödään yhteen, tänne jäänee yksi lukio, miettii Pirttilahti.

Hallituksen ja opposition tekemää sote-ratkaisua Pirttilahti pitää osittain hyvänä. Nyt ratkaisulla ei ajeta kuntaliitoksia ja järjestämisellä on raami, erva-alue. Kuuluuko kuntien ääni jatkossa tarpeeksi ja kuka määrittelee kustannustason, pohtii kansanedustaja Arto Pirttilahti.

 

Li Andersson uskoo äänestysprosentin nousevan

Euroehdokas Li Anderssonin (vas) mielestä ihmisten kiinnostus Euroopan parlamenttia kohtaan on viime vuosina lisääntynyt ja edellisten vaalien äänestysprosentti 40,3 lyödään.

Yhteiskuvaan ehdokas Li Anderssonin kanssa halusivat ehdokkaat Sirkka Torkkola ja Janne Nieminen.

Yhteiskuvaan ehdokas Li Anderssonin kanssa halusivat ehdokkaat Sirkka Torkkola ja Janne Nieminen.

– Eurooppa on jotenkin nyt paljon lähempänä. Eurokriisin ja kovien taloudellisten ratkaisujen myötä EU on iholla. Olemme seuranneet hyvin tarkkaan, mitä esimerkiksi Kreikassa tapahtuu, sanoo Andersson.

Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson on ehdolla tulevissa vaaleissa siksi, että Euroopan parlamentilla on tavattoman paljon valtaa Suomessa tehtävään politiikkaan.

– Erityisesti eurokriisin aikana unionin valtaa jäsenmaiden omaan talouspolitiikkaan on kasvatettu. Siksi sillä on hyvin paljon väliä, mitä väriä mepit tunnustavat ja millaista politiikkaa he haluavat siellä tehdä.

– Minusta on ollut erittäin tärkeää päästä kiertämään ympäri Suomea ja kuulla kansalaisten mielipiteitä. Tässä maassa on onneksi erilaisia mielipiteitä. Se on meidän rikkaus ja voima, sanoo Andersson.

EU-vaalien ennakkoäänestys alkaa tänään keskiviikkona 14. toukokuuta ja jatkuu tiistaihin 20.5. saakka. Akaassa voi äänestää ennakkoon Akaan Nuorten toimintakeskuksessa, os. Myllytie 3, Viialan kirjastossa, os. Solmukatu 3 ja Kylmäkosken Tarpiakodissa, os. Puistotie 1. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 25. toukokuuta.

Demareitakin torilla lauantaina näkyi. Aarne Kiuru iloitisi puheenjohtajavaihdoksesta, joka siirtää hänen eroaan puolueesta jälleen kerran.

Demareitakin torilla lauantaina näkyi. Aarne Kiuru iloitisi puheenjohtajavaihdoksesta, joka siirtää hänen eroaan puolueesta jälleen kerran.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?