Kumpulan leirikeskusta, Viialan pappilaa ja Aseman seurakuntakotia esitetään myyntiin

Viialan pappilassa sijaitsee myös partiolippukunta Viialan Metsänkävijöiden kolo.

Viialan pappilassa sijaitsee myös partiolippukunta Viialan Metsänkävijöiden kolo.

Akaan seurakunnan kirkkoneuvosto esittää kirkkovaltuustolle Viialassa sijaitsevan Kumpulan leirikeskuksen, Viialan pappilan, Kylmäkosken Aseman seurakuntakodin sekä Viialan keskustassa sijaitsevan tontin myymistä. Kirkkoneuvoston esitys on, että myyntiin ryhdytään vielä tämän vuoden aikana. Toteutuessaan seurakunnan kiinteistökaupat vaativat Kirkkohallituksen vahvistuksen.

Myyntilistalle päätyneet kohteet perustuvat seurakunnan kiinteistöomaisuuteen perehtyneen työryhmän esitykseen. Kaksi vuotta sitten perustettu työryhmä laati luettelon kiinteistöistä, joiden myynti on tarkoituksenmukaista ja perusteltua Akaan seurakunnan tulevan toiminnan ja kehittämisen kannalta. Työryhmään ovat kuuluneet luottamushenkilöistä Tuija Haavisto, Mika Pajasmaa, Juhani Salin ja Juha Vuorinen sekä vs. kirkkoherra Ensio Partanen ja talouspäällikkö Arja Tarela.

Ensio Partasen mukaan Heinälahden rannalla sijaitsevan Kumpulan myynti on perusteltua muun muassa ylläpitokulujen ja käyttömäärien vuoksi. Kumpulaa on viime vuosina käytetty noin 60–70 päivänä vuodessa. Viime vuonna sen ylläpitokulut olivat 12 227 euroa ja vuokratulot 4139 euroa, joten tappiota syntyi noin 8000 euroa. Seurakunnalle kuluja syntyi myös muun muassa siivouksesta ja aurauksista. Lisäksi toiminnallisesti se ei vastaa nykypäivän tarpeita esimerkiksi rippileirien pitopaikkana.

Partanen kertoo Kumpulan myyntiesityksen herättäneen tunnepitoista keskustelua ja heittoja siitä, että Kumpulan myynnin takana olisi nuorten ja pappien halu päästä pitämään rippikoulua Lappiin. Partanen tyrmää epäilyn, mutta muistuttaa rippikoulun olevan seurakunnan ykköstuotteita, jonka houkuttelevuutta Kumpula ei tue.

– Kumpula vastaa ehkä enemmän niiden vanhempien tarpeeseen, jotka ovat itse käyneet siellä rippikoulua, hän pohtii.

Vs. kirkkoherran mukaan Viialan kirkon lähellä sijaitsevan pappilan myynti on perusteltua, koska talo on rakennettu asumiskäyttöön, eikä se vastaa kokoontumispaikan edellytyksiä. Pappilan yläkerrassa sijaitsee myös partiolippukunta Viialan Metsänkävijöiden kokoontumistila.

– Rakennus on parhaimmillaan asumiskäytössä. Viialan keskustasta löytyy paljon parempiakin kokoontumistiloja. Sen takia esitetään, että pappila erotetaan muusta Kirkkomaan kiinteistöstä tarvittavan suurella tontilla ja laitetaan myyntiin, Partanen kertoo.

Kylmäkosken Aseman seurakuntakodin myyntiä perustellaan vähäisellä käytöllä ja kuluilla. Rakennuksen ylläpitokulut ovat useita tuhansia suuremmat kuin rakennuksen asuinhuoneistosta saatavat vuokratulot.

Myyntiin esitetään myös seurakunnan omistamaa, vajaan 0,4 hehtaarin  tonttia Viialan keskustassa lähellä S-marketia ja rataa. Kaava mahdollistaa kolmekerroksisen asuinkiinteistön rakentamisen tontille. Lisäksi harkitaan Akaan seurakuntatalon takana tyhjillään olevan asuinrakennuksen laittamista myyntiin. Samalla tontilla olevalle leikkikentälle seurakunnalla sen sijaan on käyttöä.

Vs. kirkkoherra Ensio Partasen mukaan säästöpaineiden sijaan ensisijaisesti tarkoitus on päästä eroon kiinteistöistä, jotka eivät ole seurakunnalle välttämättömiä.

– Meillä on talous hyvässä kunnossa, mutta meidän on turha ylläpitää tuollaisia rahasyöppöjä, kun niistä saatava palvelu ei vastaa mitään tarvetta. Mitään pakkoa meillä ei ole, vaan kyse on varautumisesta ja turhien rönsyjen riisumisesta, hän perustelee.

Aseman kyläyhdistys on kiinnostunut seurakuntakodista

Kylmäkosken Aseman kyläyhdistyksen puheenjohtaja Kimmo Vaintola kertoo yhdistyksen olevan kiinnostunut seurakuntakodista. Kyläläiset tarvitsevat uuden kokoontumis- ja harrastuspaikan, koska kaupunki aikoo myydä lakkautettavan Aseman koulun.

Kyläyhdistys on jo alustavasti ilmaissut seurakunnalle kiinnostuksensa.

– Ostamiseen ei meillä ole varoja tai sitten kyse on hyvin nimellisestä summasta eli tarkoittaa sitä, että puhutaan lähes lahjoituksesta, Vaintola toteaa.

Vaintolan mukaan kuntonsa puolesta seurakuntakoti kelpaisi kyläyhdistykselle sellaisenaan. Lentopalloa lukuun ottamatta tilat soveltuisivat kyläyhdistyksen ja 4H-yhdistyksen järjestämille kerhoille, kokouksille ja peräkonttikirppiksille. Yhdistys voisi vuokrata tilaa myös muiden tilaisuuksien kuten juhlien pitopaikaksi. Vaintola arvelee, että kyläyhdistys olisi valmis jatkamaan myös talon päädyssä olevan asunnon vuokraamista. Se toisi yhdistykselle vuokratuloja ja helpottaisi kiinteistön valvontaa.

19seurakuntaPappila2
Viialan pappilassa sijaitsee myös partiolippukunta Viialan Metsänkävijöiden kolo.

Viialan pappilassa sijaitsee myös partiolippukunta Viialan Metsänkävijöiden kolo.

Leirikeskus Kumpula.

Leirikeskus Kumpula.

Leirikeskus Kumpula sijaitsee Viialassa Heinälahden rannalla.

Leirikeskus Kumpula sijaitsee Viialassa Heinälahden rannalla.

19seurakuntaPappila3

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?