LC Toijala Arvo Ylppö haluaa olla nimensä veroinen

Lions Club Toijala Arvo Ylppö perustettiin Toijalan kaupungintalolla 7. tammikuuta 2004. Arkkiatri Arvo Ylpön nimen ottamisella klubin nimeksi haluttiin kunnioittaa ja vaalia tämän paikkakunnalta nousseen kansanvälisestikin vaikuttaneet lastenlääkärin muistoa.

– Jos ja kun nimi on enne, meillä on edessämme menestyksekäs tulevaisuus maailman suurimmassa vapaaehtoistyötä tekevässä palvelujärjestössä. Arvo Ylpöstä sanottiin, että ”hän oli poikkeusyksilö. Ei pidä mitata muita hänen mittapuullaan. Suurmiesten sarja on erikseen.” Uskon, että Arvo Ylpöstä säteillyt viisaus kantaa meitä tässä palvelutyössämme niin, että aikanaan myös tästä klubista voidaan sanoa, että ”poikkeuksellisia hyväntekijöitä. Ei pidä mitä mitata muita heidän mittapuullaan. Suurnaisten sarja on erikseen”, totesi LC Toijala Arvo Ylpön ensimmäinen presidentti Merja Lehtonen klubin perustamisjuhlassa 15. toukokuuta 2004.

Taustalla naisklubin aikaansaamiseksi Toijalaan toimi voimakkaasti Lions E-piirin silloinen akaalainen piirikuvernööri Timo Lehtonen, joka jo tuolloin totesi uusien mies- ja sekaklubien perustamisen piiriin mahdottomaksi.

LC Toijala Arvo Ylpön perusti 20 paikkakunnalla aktiivisesti vaikuttanutta naista. Useimmat heistä ovat mukana edelleenkin tehden arvokasta työtä osana palvelujärjestöä. LC Toijala Arvo Ylppö on ollut 10 vuoden aikana poikkeuksellisen aktiivinen toimija järjestäen useita yleisötapahtumia ja tempauksia, joiden tuotto on koitunut paikkakunnan nuorten, syrjäytyneiden, sairaiden ja vanhuksien hyväksi. Yksistään Akaan seurakunnan diakoniatyöhön klubi on lahjoittanut tuhansia eroja.

Juhlavuonaan 2014 on LC Toijala Arvo Ylppö järjestänyt tähän mennessä presidentti Pirkko-Liisa Parikan johdossa loppuun myydyn Pentti Hietasen ja tämän perheen konsertin Akaan kirkkossa.

Hyvä toimita luo sosiaalisia verkkoja

Täyden kympin klubiksi Toijala Arvo Ylpön arvioi 10-vuotisjuhlassa huhtikuun lopulla myös juhlapuheen pitänyt Lions-liiton aikaisempi puheenjohtaja, PCC Marja-Leena Knuutinen.

DCC Marja-Leena Knuutisen mielestä lionstoiminta on parasta mahdollista verkostoitumista osaksi aktiivista yhteiskuntaa.

DCC Marja-Leena Knuutisen mielestä lionstoiminta on parasta mahdollista sosiaalista verkostoitumista osaksi aktiivista yhteiskuntaa.

– Olette esimerkillisellä tavalla toteuttaneet tämän maailman suurimman palvelujärjestön tavoitteita ja periaatteita. Aktiviteeteistanne ja lahjoituksistanne voi todeta, että klubin arvot ovat sisäistetyt ja kohdallaan. Palvelu-henki, talkoo-henki, joustavuus, ihmisläheisyys ja kansainvälisyys ovat arvoja, jotka olemme yhdessä valinneet ohjenuoraksemme toimintaamme, sanoi Knuutinen.

Hyvä toiminta on Marja-Leena Knuutisen mielestä kuitenkin muutakin kuin arvoja. Hyvä toiminta kasvattaa myös sosiaalista pääomaa.

– Nyt lainaan emeritus arkkipiispa John Vikströmiä. ”Sosiaalinen pääoma nousee ihmisten välisestä vuotovaikutuksesta ja huolenpidosta. Perhe- ja sukusiteiden säilymisestä, siitä kohdasta, joka alun perin on rakentanut yhteiskunnan. Suomalaisia on koetellut muuttoliike maalta etelän isoihin keskuksiin, ulkomaillekin. Sosiaalisen pääoman säilyttäminen riippuu siitä, pystytäänkö sosiaalisia verkkoja pitämään yllä tai rakentamaan uusia. Siinä on haaste varsinkin yhdistyksille.” Näin arkkipiispa. Tätä me leijonat olemme tehneet jo runsaat 60 vuotta. Rakennamme ja ylläpidämme sosiaalisia verkkoja leijonaklubien muodossa, sanoi Knuutinen.

Lionsjärjestön perusti amerikkalainen liikemies Melvin Jones Chacogossa vuonna 1917. Suomeen lionaatteen toi kanadansuomalainen Arne Ritari. Ensimmäinen suomalainen lionsklubi perustettiin Helsinkiin elokuussa 1950. Vuonna 2013 lionsjärjestössä oli lähes 1,4 miljoonaa jäsentä 208 maassa. Akaan kaupungissa toimii viisi lionsklubia.

– Mielenkiintoinen seikka lionsjärjestöä perustettaessa oli, että ensimmäisessä conventiossa 1917 äänestettiin myös naisille vapaa pääsy klubien jäseneksi. Tämä päätös sitten jouduttiin – miksi? – perumaan toisessa conventiossa. Kestikin 70 vuotta ennen kuin naiset hyväksyttiin uudelleen järjestön virallisiksi jäseniksi. vuonna 1987 tehty päätös on osoittautunut siunaukseksi myös suomalaiselle lionstoiminnalle, kertoo Marja-Leena Knuutinen.

LC Toijala Arvo Ylpön perustaminen ei olisi onnistunut ilman Merja Lehtosta (vas.), joka klubin 10-vuotsjuhlasssa lyötiin lionsritariksi.

LC Toijala Arvo Ylpön perustaminen ei olisi onnistunut ilman Merja Lehtosta (vas.), joka klubin 10-vuotsjuhlasssa lyötiin lionsritariksi.

Vuosijuhlassaan LC Toijala Arvo Ylppö jakoi jäsenistönsä aktiiveille huomattavan määrän tunnustuksia. Juhla huipentui klubin ensimmäisen presidentin Merja Lehtosen lyömiseen lionsritariksi.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?