Yleisö saa tanssia Laaksolan valtaavassa videoteoksessa

Tanssinopettaja Elina Lauttamäki ja mediataiteilija Markus Renvall ottavat yleisön mukaan tulevan kesän Näkymä-teokseensa Avoin tanssi 5.1.

Tanssinopettaja Elina Lauttamäki ja mediataiteilija Markus Renvall ottavat yleisön mukaan tulevan kesän Näkymä-teokseensa Avoin tanssi 5.1.

Ensi kesän Näkymä-tapahtumassa Kulttuuritalo Laaksolan valtaa mediataiteilija Markus Renvallin ja tanssinopettaja Elina Lauttamäen tanssivideoteos Avoin tanssi 5.1. Tekijät ovat toteuttaneet avoimen tanssiteoksen aiemmin muun muassa Tukholman tanssin talossa eli Dansens Husissa sekä Helsingin Kiasmassa. Akaassa nähdään teoksesta versio 5.1.

Avoin tanssi 5.1 muodostuu tekijöiden tuottamasta videomateriaalista sekä yleisön osallistumisesta teokseen. Laaksolaan pystytettävällä näyttämöllä katsojat voivat esittää kameralle oman tanssinsa, joka hetken päästä on nähtävissä taiteilijoiden videolla.

– Tässä näyttelyssä jokainen voi itse kokeilla, miltä hänen tanssinsa näyttää, Markus Renvall kertoo.

Laaksolaan tuodaan myös kolmet urut, joilla kävijöillä on mahdollisuus tehdä musiikkia videoteokseen.

Avoimella ja yhteisöllisellä tanssiteoksellaan Renvall ja Lauttamäki haluavat olla tasavertaisia yleisönsä kanssa.

– Haluamme, että yleisö on tasavertainen meidän kanssamme. Jos me näytämme jotain yleisölle, on myös yleisöllä mahdollisuus näyttää jotain.

Renvall aikoo varata pari päivää kesästä myös siihen, että halukkaat voivat tuoda Laaksolaan itse tekemiään tanssivideoteoksia liitettäväksi kokonaisuuteen.  Luvassa on myös työpajoja, minkä lisäksi Renvall toivoo yhteistyötä syntyvän akaalaisten päiväkotilasten kanssa.  Kaksikko on mukana myös Näkymän avajaisissa yhteisöllisellä performanssilla.

Ihmisen liikekieli kiinnostaa helsinkiläistä Elina Lauttamäkeä ja kirkkonummelaista Markus Renvallia. Sitä he ovat tutkineet pyytämällä kadulla kulkevia ihmisiä tanssimaan muutaman sekunnin ajan videokameralle. Taiteilijat eivät ole vielä kohdanneet kahta samanlaista tanssia.  Tavallisten tallaajien tansseja on opeteltu myös ammattitanssijoiden kanssa, mutta liikkeiden matkiminen on osoittautunut äärettömän vaikeaksi.

Renvallin mukaan jokainen ihminen rakentaa oman liikekielensä elämänsä aikana. Hän vertaa liikekieltä runouteen.  Kuten runoillakin liikkeet välittävät erilaisia sanomia.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?