Valtuusto sulki Aseman koulun äänin 29–14

Keskustalaiset Markku Anttila (oik.) ja Jouni Vaittinen antoivat äänensä Mari Peräkiven (takana) esitykselle Aseman koulun jatkoajasta. Harri Rantala (sd) oli koulun lakkauttamisen kannalla.

Keskustan Markku Anttila (oik.) ja Jouni Vaittinen antoivat äänensä Mari Peräkiven (takana) esitykselle Aseman koulun jatkoajasta. Vaittisen vasemmalla puolella istuva Harri Rantala (sd) oli koulun lakkauttamisen kannalla.

Aseman koulun lakkauttamisen viimeinen vaihe käytiin läpi viime keskiviikkona Akaan valtuustossa, kun valtuusto hyväksyi koulun sulkemisen 1.8.2014 alkaen. Päätös syntyi äänin 29–14. Ainoan puheenvuoron asiasta pitänyt valtuutettu Mari Peräkivi (kesk) yritti vielä vedota koulun säilyttämisen puolesta esittämällä, että Aseman koulu lakkautettaisiin vasta sen lukuvuoden alusta, kun koulukiinteistö on myyty. Häntä kannattivat Markku Anttila (kesk), Risto Kajanto (Akaan Aktiiviset Sitoutumattomat) ja Heli Piirainen (vihr).

Aseman koulun vanhempiin itsekin kuuluva Peräkivi totesi Asemalla olevan hyväkuntoinen koulurakennus ja pelaamiseen suuret piha-alueet ja talvisin jääkiekkokaukalo sekä koulun olevan kylälle monitoimitalo. Valtuutetun mukaan monet nuoret perheet arvostavat yhä maalla asumista, ja myös Asemalle on kevään aikana muuttanut uusia lapsiperheitä. Koulun lapsimäärä ei Peräkiven mukaan ole mitätön, kun käyttäjämäärässä huomioidaan myös koululla olevat päivähoitolapset. Hän kiitteli myös koulun ja vanhempien välistä tiivistä yhteistyötä.

Peräkivi huomautti, että vielä syksyllä koulun lakkauttamista perusteltiin säästöillä, mutta säästösyiden ontuessa vaihtuivat perustelut pedagogisiin syihin ja koulun laskevaan oppilasmäärään.

– Koulun lakkauttamisella on mielestäni merkittävä vaikutus oppilasmääriin koko Kylmäkosken taajaman alueella. Lakkauttamispäätös on selvä viesti maaseudulle muuttavalle perheelle, että on turha odottaa mitään lähipalveluja. Kun äänestämme lakkauttamisesta, miettikää samalla kylän perheitä ja maaseudun mahdollisuuksia tulevaisuudessa. Miettikää tervettä koulurakennusta, jossa kasvaa terveitä lapsia ja jossa henkilökunta pystyy työskentelemään.

Äänestyksessä Aseman koulun jatkoajan puolesta äänestivät Peräkiven, Anttilan, Kajannon ja Piiraisen lisäksi Niina Koivuniemi (vas), Vesa Liehu (kesk), Antti Maijala (vas), Henri Palm (Akaan Aktiiviset Sitoutumattomat), Ilkka Rehuttu (kesk), Saija Roininen (sd), Inka Savolainen (sd), Jaakko Sjöblom (kok), Eija Taurén (kd) ja Jouni Vaittinen (kesk).

Keskustan ja Hirvialhon kouluista yhtenäiskoulu

Valtuusto hyväksyi yksimielisesti alakouluna toimivan Keskustan koulun ja yläkouluna toimivan Hirvialhon koulun yhdistämisen hallinnollisesti noin 700–800 oppilaan yhtenäiskouluksi 1.8.2015 alkaen.

Yhtenäiskoulu lisää joustavuutta koulujen aikataulujen, työjärjestysten, oppilashuollon sekä yhteisten opettajien ja muun henkilökunnan työn suunnitteluun. Molemmat koulurakennukset palvelevat jatkossa molempien koulujen oppilaita. Yhtenäiskoulua johtaa yksi rehtori apunaan apulaisrehtori.

Tujunen Yhtiöt rakentaa Elematicin hallin

Valtuusto antoi siunauksensa myös Elematicille rakennettavan teollisuushallin uudelle kustannusarviolle, joka on noussut aiemmin arvioidusta 3 miljoonasta 3,5 miljoonaan euroon. Korotus johtuu teollisuushallin koon kasvamisesta alkuperäisestä vajaalla tuhannella kerrosneliömetrillä. Lisää neliöitä tarvitaan kylmävarastolle, toimistotiloille, väestönsuojalle ja talotekniikalle.

Teollisuushallin urakoitsijana on Tujunen Yhtiöt Oy Akaasta. Yrityksen urakkatarjous oli 3 386 000 euroa.

Akaan kaupungin rakennuttaman hallin on määrä valmistua Nahkialan yritysalueelle helmikuussa 2015. Hallin vuokraava Elematic sitoutuu kompensoimaan kustannusarvion ylitystä vastaavan osuuden vuokrassa.

Markku Anttila ja Jouni Vaittinen antoivat äänensä Mari Peräkivi esitykselle Aseman koulun jatkoajasta.   Risto Kajanto (vas.) ja Henri Palm ovat jättäneet perussuomalaiset. Valtuustossa kaksikko muodostaa Akaan Aktiiviset Sitoutumattomat -ryhmän.

Markku Anttila ja Jouni Vaittinen antoivat äänensä Mari Peräkivi esitykselle Aseman koulun jatkoajasta.
Risto Kajanto (vas.) ja Henri Palm ovat jättäneet perussuomalaiset. Valtuustossa kaksikko muodostaa Akaan Aktiiviset Sitoutumattomat -ryhmän.

Kajannolle ja Palmille oma valtuustoryhmä

Akaan perussuomalaisten valtuustoryhmä on kutistunut kolmesta yhteen. Ensimmäisen kauden valtuutetut Risto Kajanto ja Henri Palm ovat eronneet Perussuomalaiset-puolueesta ja puolueen Akaan paikallisosastosta ja perustaneet oman valtuustoryhmän Akaan Aktiiviset Sitoutumattomat. Vaaleissa 178 ääntä saanut Kajanto johtaa kahden miehen valtuustoryhmää.

Kaksikon eron jälkeen Perussuomalaisia Akaan valtuustossa edustaa Marita Markkula.

Palm ja Kajanto jättivät myös valtuustoaloitteen, että Akaa pyrkisi reiluksi kaupungiksi. Arvonimen saadakseen kunnan tulee muun muassa käyttää reilun kaupan tuotteita.

 

 

Yksi kommentti

  1. Pertti Niemistö

    Ihan hyvä aloite tuo reiluksi kaupungiksi pyrkiminen. Reilusta tulee mieleen kahvi ja banaanit (ja suklaa, mutta tuskin kaupunki sitä kuluttaa merkittävissä määrin) – olisko tää semmoinen low hanging fruit?

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?