Peruspulla ja voileipäkakku pitävät pintansa uusien makujen juhlapöydässä

Sari Lajusuon pyörittää pitopalvelua kotonaan. Kotikeittiössä syntyivät myös nämä ananaskirsikkakakku, hyytelökakku mangon ja tyrnin yhdistelmällä, kinuski- ja punssisydämiä sekä pikamunkit.

Sari Lajusuon pyörittää pitopalvelua kotonaan. Kotikeittiössä syntyivät myös nämä ananaskirsikkakakku, hyytelökakku mangon ja tyrnin yhdistelmällä, kinuski- ja punssisydämiä sekä pikamunkit.

Pitopalvelua Allin Avun nimellä pyörittävän akaalaisen Sari Lajusuon mukaan juhlapöydän tarjottavissa suosikit vaihtuvat kuten trendit vaatemuodissa. Tämä näkyy muun muassa kylmissä suolaisissa tarjottavissa, joissa tällä hetkellä suositaan salaatteja ja pieniä suupaloja, joita pystyy syömään pelkällä haarukalla tai sormin.

– Esimerkiksi rukiiset palttoonapit erilaisilla täytteillä tai saaristolaisleivän päällä sillikaviaaria ja koristeena esimerkiksi hillosipuli ovat sellaisia, jotka voi syödä melkein yhdellä haukkasulla.

Nousevien ja laskevien trendien joukossa voileipäkakku on pitänyt pintansa juhlapöydässä. Se on myös Allin Avun kysytyimpiä suolaisia tarjottavia. Tosin niissäkin perinteisten liha- ja kalakakkujen rinnalle ovat tulleet kasvisversiot ja hyytelökakut esimerkiksi hapankorppupohjalla.

Porosta kiusausta

Ruokapöydän tarjottavat juhliin suunnitellaan usein sen mukaan, ovatko vieraat tulossa läheltä vai kaukaa. Kevyemmän tarjoilun Sari Lajusuo valmistaisi useasta salaatista, paahtopaistista ja savukalasta sekä parista kolmesta leipävaihtoehdosta erilaisilla levitteillä.

Tuhdimman tarjoilun saa helpolla esimerkiksi poro- tai lohikiusauksesta sekä salaateista. Myös kasvisgratiini possun ulkofileen kanssa on osoittautunut toimivaksi yhdistelmäksi.

– Tarjoilussa pitää miettiä hyvin tarkkaan myös ruokarajoitteet, jotka voivat olla terveydellisiä, aatteellisia tai uskonnollisia.  Poronliha on siitä hyvä, että se käy suurimmalle osalle, Sari Lajusuo vinkkaa.

Helppo ja tuttu pulla

Samalla kun suolaisen tarjottavan määrä juhlissa on lisääntynyt, ovat makeat vähentyneet. Jos sen seitsemää sorttia ei enää olekaan tarjolla, Sari Lajusuon mukaan silti peruspulla pitää edelleen pintansa helppona ja tuttuna herkkuna.

Perinteinen kermakakku sen sijaan saa yhä useammin tehdä tilaa juusto- ja hyydykekakuille sekä marsipaanikuorrutteisille, hyvin koristeellisille kakuille. Sari Lajusuon mukaan myös gluteenittomia tarjottavia tehdään entistä enemmän ja keliakian lisäksi muistakin terveydellisistä syistä. Gluteenittomuudesta on tullut myös ruokavaliotrendi.

Lapsille oma herkkupöytä

Uusien tuulien myötä kuivakakut ovat jääneet viime vuosina vähemmälle huomiolle.  Sari Lajusuo muistuttaa, että perinteistä kahvikakkua voi tuunata tekemällä sen muotovuoassa tai koristelemalla sen tomusokerilla tai kuorruttamalla kinuskilla tai suklaalla. Kahvipöytään näyttävyyttä saa myös nostamalla tarjottavia ylös erikorkuisilla tarjottimilla ja kakkutelineillä.

Pikkuleipiä Sari Lajusuo suosittelee juhliin kahta, kolmea sorttia. Lapsivieraita varten mukana voi olla myös kaupan keksejä.

– Jos juhliin on tulossa paljon pieniä lapsia, kannattaa tehdä lasten oma pöytä. Siinä voi olla pikkuherkkuja, kuten erilaisia keksejä ja karkkia, joita voi helposti ottaa sormin.

 

 

Allin Apu täyttää 10 vuotta

Allin Apu täyttää tänä keväänä 10 vuotta. Sari Lajusuon yhden naisen yritys tarjoaa pitopalvelun ohella myös Kotigastronomi-tuotteita sekä hoitopalveluita.

Pienestä pitäen ruuanlaitosta kiinnostunut Sari on ensimmäiseltä koulutukseltaan hotelli- ja ravintolaesimies, minkä lisäksi hän on myöhemmin kouluttautunut hierojaksi ja vyöhyketerapiaan erikoistuneeksi diplomi-refleksologiksi. Ennen oman yrityksen perustamista hän työskenteli kokkina Amican ravintolassa Fläktin Toijalan-tehtaalla ja sitä ennen ravintola Viidennumerossa Sääksmäellä.  Pitopalvelua hän pyörittää kotikeittiöstä käsin Toijalassa.

Nimi Allin Apu on peräisin Sarin kummipojalta. Kun tämä lapsena ei osannut sanoa sanaa Sari, olivat ali ja alli helpommin lausuttavissa. Alli päätyi myös yrityksen nimeksi ja käyttöön muutenkin.

 

Sarin pikamunkit vapuksi

5 dl vehnäjauhoja

1/2 dl sokeria

1/2 tl suolaa

3 tl leivinjauhetta

2 tl kardemummaa / vaniljasokeria / sitruunajauhetta

2 1/2 dl maitoa / vettä

2 munaa

50 g voita tai margariinia sulatettuna

kypsentämiseen: öljyä

pinnalle: sokeria

 

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää maito, munat ja sula rasva. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi.

Nosta ruokalusikalla nokareita kuumaan öljyyn (180-asteiseen). Anna kypsyä kauniin ruskeiksi. Munkeista tulee muodoltaan epätasaisia.

Nosta munkit reikäkauhalla lautaselle talouspaperin päälle. Sokeroi ne lämpiminä. Sokeroinnissa parasta on erittäin hieno sokeri, joka tarttuu munkkeihin paremmin kuin tavallinen talouskidesokeri.  Erittäin hieno sokeri sopii hyvin myös kuivakakkutaikinoihin.

Pikamunkit maistuvat parhaimmilta haalean lämpiminä.

Makua voi vaihdella myös korvaamalla kardemumman sitruunajauheella. Sari itse paistaa munkit kattilan sijaan wokki-pannussa.

18allinapu6 18allinapu5 18allinapu4 18allinapu2 18allinapu7

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?