Martta Torkkolan mukaan ikäihmistä on tullut ongelmajätettä

Martta Torkkola Viialasta sanoo puhuvansa monen puolesta moittiessaan lääkärille pääsyä.

Martta Torkkola Viialasta sanoo puhuvansa monen puolesta moittiessaan lääkärille pääsyä.

Viialassa asuvan Martta Torkkolan mukaan Akaassa jonotusajat lääkärille ovat kohtuuttoman pitkiä. Kun Torkkola huhtikuun ensimmäisellä viikolla varasi Viialan terveysasemalta itselleen lääkärinaikaa puhuakseen lääkityksestään ja vaivoistaan, tarjottiin hänelle ensin aikaa kesäkuulta.

– Mutta kun olen hyvä puhumaan, sain sen sitten kuukauden päähän, toukokuun alkuun. Minun mielestäni se tuntuu kohtuuttomalta. Eikä toisten tilanne ole sen kummempi. Se on aivan toivotonta. Minä pidän kyllä puoleni, mutta entä sellaiset, jotka eivät osaa pitää puoliaan. He ovat vielä huonommalla, Torkkola sanoo ja huomauttaa monen valittavan samaa.

– En minä ole ainoa, kaikki sitä puhuvat ja valittavat, ettei sinne pääse.

Torkkolan mukaan lääkärit ja hoitajat tekevät parhaansa, mutta heitä on liian vähän.

– Mutta kun aina pitää olla euronkuva silmissä ja säästää.

75-vuotias Torkkola on harmissaan, että sodan varjossa varttuneet, 1940-luvun kahta puolta syntyneet sukupolvet joutuvat odottamaan jonossa lääkäriin pääsyä.

– Tuntuu siltä, että me kaikki ennen sotia ja sodan jälkeiset polvet suuriin ikäluokkiin asti olemme ongelmajätettä. Meidät saa vissiin viedä Ekokemiin. Nyt jos joku kaatuu tai näkee kolarin, perustetaan kriisiryhmää. Meidän sukupolvilla oli kriisiä viisi vuotta, eikä kriisiryhmää nähtykään. Totta kai me lapset vaistosimme silloin aikuisten hädän. Kyllähän se on jättänyt niin fyysisen kuin psyykkisen trauman. Ei meittiä paranisi samalla mitalla mitata kuin niitä, jotka ovat syntyneet yltäkylläisyyteen.

Martta Torkkolan mukaan terveysaseman vaihto tai siirtyminen yksityiselle puolelle ei ole ratkaisu lääkäriä kaipaavalle, koska pysyvä hoitosuhde tutun lääkärin kanssa on tärkeä.

– En mielelläni lähtisi minnekään. Minulla on hyvä hoitosuhde täällä. Jos vaihtaisin terveysasemaa, pitäisi kaikki aloittaa alusta. Vaikka lääkärillä olisi tiedot, eihän se lääkärikään mikään selvännäkijä ole. Siihenhän se terveyskeskuksen hoito perustuu, että siellä henkilökunta tuntee ihmisensä ja perheen kokonaisuutena.

Torkkola huomauttaa myös yksityisten lääkäripalvelujen kalleuden rajoittavan niiden käyttöä.

– Se on niin kallista, ettei tavallisella ihmisellä tai eläkeläisellä ole siihen varaa, vaikka fakta onkin, että käärinliinoissa ei ole taskuja.

 

Lääkäriin pääsee kuudessa viikossa

Johtavan ylilääkärin Juhani Grönlundin mukaan kiireettömissä tapauksissa odotusaika lääkärille on Akaassa keskimäärin kuusi viikkoa. Grönlund myöntää, että potilaasta aika voi tuntua pitkältä, mutta odotus on kuitenkin hoitotakuun mukainen. Hoitotakuu edellyttää, että kiireettömän lääkäriajan saa viimeistään kolmessa kuukaudessa.

– Tarjoan sympatiaa, mutta teemme kaiken sen, mitä meidän resursseillamme on tehtävissä.

Grönlund muistuttaa, että kaupungin lomautukset pidentävät odotusaikoja, ja lomautusten takia jää antamatta noin 700 lääkärinaikaa.

– Poliitikot tekivät taloudellisista välttämättömyyksistä johtuen harkitun ratkaisun tietoisena siitä, että lomautukset tulevat johtamaan noin 1,5–2 viikon odotusajan pidentymiseen. Ja näinhän siinä kävi.

Grönlundin mukaan Akaan terveysasemien lääkäritilanne on kuitenkin hyvä. Kaikki paikat on täytetty, osa tosin sijaisvoimin. Kylmäkosken terveysasemalla on 1,5 lääkäriä, Viialassa kolme ja Toijalan vastaanotossa 5,5 lääkäriä. Parhaillaan Akaaseen haetaan myös ikäihmisten ongelmiin erikoistunutta geriatria, joka tulee työskentelemään pääasiassa Toijalan ja Urjalan vuodeosastoilla.

– Kun virkoja vapautuu, tavoitteemme on, että saisimme täytettyä ne vakinaisilla, perusterveydenhuollon työstä kiinnostuneilla lääkäreillä. Akaa on paikkana kohtuullisen houkutteleva, koska logistiikaltaan tämä on hyvä paikka. Päärata ja moottoritie kulkevat kaupungin läpi, Tampereelta on tänne 30 minuuttia. Se on Akaan vahvuus kaikella tavalla, Grönlund sanoo.

Johtavan ylilääkärin mukaan lääkärikunnassa tahtotila on, että virka-aikainen lääkäripäivystys pysyy jatkossakin Akaassa.

– Koemme että näin potilaita ja kuntalaisia palvellaan parhaalla mahdollisella tavalla.

17marttatorkkola1 17marttatorkkola3 17marttatorkkola2

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?