Toijalan yhteiskoulu sai vieraita Liettuasta

16Liettualaiset 3
Liettuasta tuli suomalaisten vieraaksi 22 opiskelijaa ja kaksi opettajaa. Suomalaisten kanssa käytiin tutustumassa muun muassa Tampereeseen ja Helsinkiin. Kuva:  Soile Engbäck-Kurvinen.

Toijalan yhteiskoulu sai liettualaisia vieraita viime viikolla. Kyse on You should know -nimisestä Nordplus-projektista, johon lukion 2C-luokka sai rahoituksen.

Opettaja Soile Engbäck-Kurvinen kertoo, että projekti kestää yhteensä vuoden. Viime syksynä lukiolaiset vierailivat Liettuassa, ja nyt oli liettualaisten vuoro tulla Suomeen.

– Kakkosluokalla tehdään yleensä ulkomaanmatka. Nordplus-rahoituksen turvin koko luokka pystyy osallistumaan tähän hankkeeseen. Kuten projektin nimi kertoo, tarkoitus on tutustua puolin ja toisin toistemme kulttuureihin.

Matkat ovat vain osa projektia. Oppilaiden kanssa on tehty kuukausitehtäviä, kuten pieni tutkimus television katselusta kummassakin maassa. Muutenkin media on vahvasti mukana projektissa.

Migle Škensbergaite, Vladislavas Dombrovskis ja Bernardas Želichovskis kertoivat kotiinpaluupäivänään viikon olleen upea.

– Parasta on ollut viettää aikaa liettualaisten ja suomalaisten ystävien kanssa. Suomalaiset ovat olleet hyvin vieraanvaraisia, ja melkein kaikki puhuvat englantia toisin kuin Liettuassa, nuoret totesivat.

 Mämmi hämmensi

Opiskelijat asuivat suomalaisissa isäntäperheissä.

– Oli hienoa nähdä, kuinka Suomessa eletään. Se hämmästytti, että joka kodissa on sauna, Migle Škensbergaite sanoi.

Hän piti etenkin Tampereella vietetystä päivästä. Matkalaiset pääsivät tutustumaan mediakampus Mediapolikseen ja kuulivat media-alan opinnoista Suomessa.

Suomalaiset koulut ovat liettualaisten silmiin hyvin varusteltuja. Tosin opettajat Inga Stankeviciene ja Elena Baliukevic sanovat, että toisin kuin Suomessa Liettuassa opiskelijoiden ei tarvitse itse ostaa koulukirjoja. Opetusmetodeissa he eivät juuri näe eroja maiden välillä, mutta  Liettuassa ei ole erillisiä koeviikkoja.

Suomalaista eksotiikkaa vieraat pääsivät kokemaan, kun heille tarjottiin mämmiä.

– Se oli ihan hyvää, kun sitä söi vain ihan pienen annoksen, Migle Škensbergaite totesi kohteliaasti.

Mämmiä ostettiin myös tuliaisiksi kotiin Liettuaan.

Nordplus on Pohjoismaiden ministerineuvoston koulutusohjelma, jossa ovat tällä ohjelmakaudella mukana myös Baltian maat.

16Liettualaiset 4
Migle Škensbergaite (vas.), Vladislavas Dombrovskis ja Bernardas Želichovskis kertovat, että Liettuassa koulupäivät alkavat aina kahdeksalta.
16Liettualaiset 5
Inga Stankeviciene (vas.) ja Elena Baliukevic pitävät suomalaisia kouluja hyvin varusteltuina.
16Liettualaiset 1
Matkalaiset tekivät maisemakierroksen Pispalanharjulla. Kuva: Soile Engbäck-Kurvinen.