Nurmisten perheen historiaa kansien välissä

18Nurmisten perheen historiaaKuka muistaa Paavo Nurmisen Hulauksesta vuodelta 1937? Sieltä renki, maantientekijä ja rakennusmies haaveili päästä Viialan tehtaanpiippujen varjoon. Sahansuon rantapeltojen reunasta löytyi koti Hilja-vaimolle ja Pentti– ja Heikki-pojalle. Jossain siellä nykyisen Suotien ja Mutakujan välissä se oli. Lähellä oli yksi Viialan tehtaitten piipuista, sahan piippu. Myös lasia tehtiin siinä vieressä ainakin vuoteen 1937 asti.

Jumusen ranta oli Heikille ja kaikille sen seudun lapsille ja miehille tärkeä onkipaikka. Lempäälän kanavan vesien virtausten säännöstelyn takia kalat sai välillä poimia rysillä mättäitten välistä muuten kuivalta maalta.

Ensimmäinen Paavo Nurmisen työpaikka oli nahkatehtaan rakennustyömaalla, sittemmin muillakin tehtailla, joista kahdeksan vuotta jopa viilatehtaan maatilalla. Talon isäntäväki puhui ruotsia, mikä tarkoitti kirjasen kirjoittajallekin ensimmäistä kielikylpyä. Myös Korkeasaaresta tilalle sotaa pakoon lähetetty aasi viittilöi Heikille tietä myöhemmin Jerusalemiin asti.

Kuka muistaa Lapinkulman koulun Tepon tilalla? Koulukiusaaminen oli tuttu ilmiö silloinkin. Tepon koulun opettajana toimi Elli Kilpi, jonka opit pätevät ja ovat muistissa yhä. Lapinkulman ylemmät luokat sijaitsivat toisaalla. Siellä opettivat Elma Ankio ja Sulo Hyppölä sekä mestaripuuseppä K.A. Järvinen. Järvisen opit tekivät Heikistä taitavan rakentajan.

Tunnistatteko vielä Heikin lapsuuden murretta? ”Pankaas nyp pojaat mennen kotios siittä”? Heikki Nurmisen kirjoittamasta kirjasta Sahansuolta maailmalle selviää myös mitä kepposia Heikin ikäiset tuolloin tekivät, miten urkeni ura, miltä kuulosti sota, miten työväentalolla ja seurakunnassa elettiin.

Heikki Nurminen on opettaja ja eläkkeellä oleva Suomen Lähetysseuran Israelin lähetti ja Lähi-idän työn sihteeri.

Sari Lindström